Ο ΔΗΚΤΗΣ (24/05/19)

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συζητήσεις για ένα δύσκολο πρόβλημα

Σειρά επιλογών εξετάζει η Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής και των εποπτικών δεσμεύσεών της σχετικά με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων στοιχείων ενεργητικού. Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η τράπεζα, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις συζητήσεις που διεξάγει η διοίκηση με υποψήφιους επενδυτές –μεταξύ αυτών η σουηδική Intrum– για την ανάθεση της διαχείρισης των κόκκινων δανείων σε συνδυασμό με τη μεταφορά του προσωπικού που εργάζεται στη μονάδα διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στην ανακοίνωσή της η Τράπεζα Πειραιώς διευκρινίζει ότι δεν έχει ληφθεί από τα αρμόδια όργανα οποιαδήποτε απόφαση για σύναψη συμφωνίας σε σχέση με τον κλάδο διαχείρισης προβληματικών απαιτήσεων και υπογραμμίζει τη διαχρονική δέσμευσή της στον σεβασμό και στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και την προτίμησή της για επιχειρηματικές επιλογές με την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και εργασιακή αποδοχή.

Η Ευρωζώνη ήταν έτοιμη να πάρει το ρίσκο. Η κυβέρνηση;

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Manifesto, ερωτηθείς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για το αν απειλείται η συνοχή της Ευρωζώνης από την αποχώρηση κάποιας χώρας, ανέφερε πως «αν έστω και μία χώρα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, θα σηματοδοτήσει το τέλος της». Θα μπορούσε να του υπενθυμίσει κάποιος ότι το 2015 η Ευρωζώνη ήταν έτοιμη να αναλάβει το ρίσκο, όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απειλούσε τους Ευρωπαίους με αυτό ακριβώς το επιχείρημα.

Η αλήθεια, πάντως, είναι πως ο κ. Τσακαλώτος δεν ήταν αυτής της άποψης.

Στο 98% το μερίδιο της Invel στην Πανγαία

Υπό τον πλήρη έλεγχο της Invel πέρασε από χθες και τυπικά η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου, καθώς διαχειρίζεται ακίνητα αξίας άνω του 1,8 δισ. ευρώ. Οπως έγινε γνωστό χθες, πέρασαν μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών δύο πακέτα συνολικά 83.438.113 μετοχών, με τιμή 4,68 ευρώ ανά μετοχή. Πρόκειται για ποσοστό 32,6% του μετοχικού κεφαλαίου που μεταβίβασε η Εθνική Τράπεζα στην Invel, η οποία πλέον γίνεται κάτοχος του 98% της εισηγμένης. Η αξία της συναλλαγής ανήλθε σε 390,8 εκατ. ευρώ.

«Γάτα» αποδείχθηκε ο σκύλος του τελωνείου

Τα ρούχα από την Κίνα ήταν τσιγάρα. Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το αρμόδιο τελωνείο, έπειτα από ανάλυση κινδύνου, έλεγξε εμπορευματοκιβώτιο το οποίο ήταν δηλωμένο ότι μετέφερε ενδύματα και είχε φθάσει από το Shekou της Κίνας. Μετά από ειδική σάρωση από αυτοκινούμενο X RAY, εντοπίστηκαν καπνικά προϊόντα, την ύπαρξη των οποίων επιβεβαίωσε στη συνέχεια και ο ειδικός σκύλος-ανιχνευτής  καπνικών προϊόντων με το όνομα «Χάκερ». Από την καταμέτρηση βρέθηκαν συνολικά δώδεκα εκατομμύρια τετρακόσιες ενενήντα οκτώ χιλιάδες τεμάχια τσιγάρων. Ολα τα παραπάνω περιγραφόμενα λαθραία τσιγάρα κατασχέθηκαν ως αντικείμενο λαθρεμπορίας, καθώς και το εμπορευματοκιβώτιο ως μέσο μεταφοράς των λαθρεμπορευμάτων. Οι αναλογούσες δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις ανέρχονται στο ποσό των 2.472.016,85 ευρώ.

Πλήρωσαν… ακριβά τη 13η σύνταξη

Ακριβούτσικη ήταν τελικά η 13η σύνταξη που δόθηκε άρον άρον σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους, καθώς η συνολική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 971 εκατ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από τις δύο υπουργικές αποφάσεις που υπέγραψε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, ώστε η επιχορήγηση να μεταφερθεί στον ΕΦΚΑ. Με εξαιρετικά επείγουσα απόφαση «εγκρίθηκε η διάθεση ποσού ύψους 806 εκατ. ευρώ σε βάρος πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εργασίας, καθώς και η έκδοση ισόποσου χρηματικού εντάλματος στο όνομα του ΕΦΚΑ για τη χορήγηση της 13ης σύνταξης σε συνταξιούχους πλην Δημοσίου για το έτος 2019». Με δεύτερη αντίστοιχη απόφαση εγκρίθηκε η πίστωση του ΕΦΚΑ με επιπλέον 165 εκατ. ευρώ για την καταβολή της «13ης σύνταξης» σε συνταξιούχους του Δημοσίου. Να σημειωθεί ότι, βάσει του αρχικού σχεδιασμού, το κόστος δεν θα ξεπερνούσε τα 830 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή