Ο ΔΗΚΤΗΣ (28/05/19)

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετοιμη η απανταχούσα της Κομισιόν

Mπορεί να εξετάζουν το ενδεχόμενο να «παγώσουν» τη δημοσίευση της έκθεσης για την τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, στην Κομισιόν, αλλά οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι στην πραγματικότητα η έκθεση έχει ήδη γραφεί. Βρίσκεται, μάλιστα, στο στάδιο εγκρίσεων από την ιεραρχία της Επιτροπής. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το περιεχόμενό της είναι σκληρό για τη σημερινή κυβέρνηση, εξ ου και κάποιοι θεωρούν ότι η δημοσίευσή της εν μέσω προεκλογικής περιόδου ίσως θεωρηθεί άκομψη παρέμβαση (αν και ισχύει και το αντίστροφο!). Σε κάθε περίπτωση, ό,τι κι αν αποφασιστεί για την έκθεση, τον κ. Γιώργο Χουλιαράκη περιμένει ένα τελευταίο Euroworking Group τη Δευτέρα 3 Ιουνίου και τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο ένα τελευταίο Eurogroup στις 13 Ιουνίου, όπου η Ελλάδα θα ήταν κανονικά βασικό θέμα στην ατζέντα. Μπορεί βεβαίως ο κ. Τσακαλώτος να αποφασίσει να μην παραστεί, όπως έκανε και στο Eurogroup του Mαΐου, για να αποφύγει τις κακοτοπιές. Τότε βέβαια υπολόγιζε ότι θα είχε καιρό να ξαναδεί τους ομολόγους του, καθώς θα ήταν στη θέση του έως τον Οκτώβριο.

Απεργία για την πώληση της μονάδας RBU

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι συζητήσεις της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς με το σουηδικό fund Intrum για την ανάθεση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ανεξάρτητη εταιρεία μέσω του μοντέλου carve out, δηλαδή με παράλληλη μεταφορά του προσωπικού που εργάζεται στην αντίστοιχη μονάδα της τράπεζας. Αντιδρώντας στην προοπτική αυτή, η ΟΤΟΕ αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας για σήμερα Τρίτη σε όλες τις υπηρεσίες RBU (Recovery Banking Unit) της Τράπεζας Πειραιώς. Η ΟΤΟΕ προαναγγέλλει κλιμάκωση των αντιδράσεων ενόψει της συμφωνίας που, όπως σημειώνει, θα θέσει εκτός τραπεζικού συστήματος το προσωπικό της μονάδας RBU, στην οποία εργάζονται περίπου 1.000 άτομα.

Οι μικρομεσαίοι και οι ευρωεκλογές

«Tα αποτελέσματα των ευρωεκλογών δεν θα πρέπει να περάσουν απαρατήρητα, οφείλουν να προβληματίσουν και να αποτελέσουν το έναυσμα για μια συζήτηση που ως ζητούμενο θα έχει περισσότερη δημοκρατία, αποτελεσματικότερο κοινωνικό κράτος και ανάπτυξη για όλους». Αυτό επισήμανε χθες ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, Γ. Καββαθάς, δίνοντας το στίγμα των αιτημάτων των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και για τις εθνικές εκλογές.

Υπέρμαχος μέχρι τέλους των εκλογών

Δεν ήταν ο μόνος, αλλά ήταν από τους υπουργούς που επιχειρηματολόγησαν σθεναρά υπέρ της άποψης ότι οι εθνικές εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν κανονικά στο τέλος της τετραετίας, τον Οκτώβριο. Και επέμεινε σε αυτή την άποψη μέχρι την τελευταία στιγμή, λίγο πριν ανακοινώσει ο πρωθυπουργός την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αργά το βράδυ της Κυριακής. Για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο λόγος, ο οποίος θα έπρεπε να ανησυχεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο για τις επιπτώσεις στην οικονομία από μια μακρά προεκλογική περίοδο. Εκτιμά όμως ότι τον Οκτώβριο ο ΣΥΡΙΖΑ θα έδινε τη μάχη από καλύτερη θέση. Και θα είχε τη δυνατότητα να ορίσει Ελληνα επίτροπο στην Κομισιόν, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος.

Το αποτέλεσμα είναι θετικό, λέει η JP Morgan

Οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα αποτελούν θετική εξέλιξη για δύο λόγους σύμφωνα με την JP Morgan: Πρώτον, μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στις αγορές, καθώς η ατζέντα της είναι πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις, ενώ θα ήταν δυνατό να τονώσει την εμπιστοσύνη και τις μεταρρυθμίσεις. Δεύτερον, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος εφαρμογής απρόβλεπτων πολιτικών σε ένα εκλογικό έτος. Οι προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα να ενισχύσει τη στήριξή του μέσω παροχών θα μπορούσαν να προκαλέσουν νευρικότητα στις αγορές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αν οι εκλογές γίνονταν τον Οκτώβριο. Ετσι περιορίζεται πλέον ο κίνδυνος νέων εντάσεων με την Κομισιόν,  καθώς και οι ανησυχίες για αρνητικό αντίκτυπο της πολιτικής αβεβαιότητας στην οικονομία. Σύμφωνα με την τράπεζα η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, ωστόσο ακόμα και αν δεν το καταφέρει, θα μπορούσε να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό με το Κίνημα Αλλαγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή