Ο ΔΗΚΤΗΣ (29/05/19)

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκδήλωση προς τιμήν του Ε. Τσοτσορού

Την τιμητική του θα έχει σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ και επίτιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου. Με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου «Τιμητικός τόμος για τον Ευστάθιο Ν. Τσοτσορό» στο οποίο συγγράφουν πάνω από 10 επιφανείς καθηγητές, ο Τομέας Νεοελληνικής Κοινωνίας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και οι Εκδόσεις ΔΙΟΝΙΚΟΣ διοργανώνουν στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Παλαιά Βουλή), στις 7 το απόγευμα, ειδική εκδήλωση με θέμα «Το τρίγωνο της γνώσης: αναπροσδιορίζοντας το μέλλον: Συνεργασίες και Αλληλεπιδράσεις των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων και των Ενεργειακών Επιχειρήσεων». Τη συζήτηση θα συντονίζει ο ίδιος ο κ. Τσοτσορός, ενώ θα μιλήσουν οι: Κώστας Φωτάκης, καθηγητής, αν. υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας, Γιώργος Σταθάκης, καθηγητής, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, αντιπρόεδρος Ν.Δ., τ. υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Γιάννης Μανιάτης, αν. καθηγητής, τ. υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Ετήσιο όφελος 86 ευρώ από τη μείωση του ΦΠΑ

To ποσό των 86 ευρώ ετησίως υπολογίζεται ότι θα εξοικονομεί κάθε νοικοκυριό από την πρόσφατη μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% σε περίπου 7.500 προϊόντα, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 26% των πωλήσεων του λιανεμπορίου τροφίμων. Ο υπολογισμός έχει γίνει από το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών. Η εξοικονόμηση αυτή είναι θετική εξέλιξη, αλλά σε καμία περίπτωση ικανή να ενισχύσει δραστικά το εισόδημα των καταναλωτών. Αλλωστε, η Ελλάδα παραμένει, δυστυχώς, μία από τις χώρες με τον υψηλότερο ΦΠΑ και μάλιστα σε είδη πρώτης ανάγκης.

Διορθώνονται τα εκκαθαριστικά

Σταδιακά, διορθώνονται οι… αστοχίες που εντοπίστηκαν στα ειδοποιητήρια του ΕΤΕΑΕΠ για την πληρωμή εισφορών επικουρικής ασφάλισης από περίπου 250.000 μη μισθωτούς. Μεταξύ αυτών και 9.149 ασφαλισμένοι που απασχολούνται και ως μισθωτοί στο Δημόσιο και ξαφνικά είδαν το ΕΤΕΑΕΠ να τους χρεώνει επιπλέον εισφορές. Αυτοί εξαιρέθηκαν από τα νέα ειδοποιητήρια που ήδη αναρτήθηκαν στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΤΕΑΕΠ και πρέπει να πληρωθούν έως την Παρασκευή. Οι επόμενοι, τον άλλο μήνα…

Αισιόδοξη η Goldman Sachs για την Ελλάδα

Θετική για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας, μετά τις πολιτικές εξελίξεις και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, εμφανίζεται η Goldman Sachs σε νέα έκθεσή της. Οπως αναφέρει, μια νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα ήταν θετική για την εμπιστοσύνη των αγορών και θα οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και σε ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες, οι οποίες, με τη σειρά τους, θα στηρίξουν περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη. Η νέα κυβέρνηση είναι λιγότερο πιθανό να ανατρέψει δομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί και έτσι το ρίσκο υψηλότερου κόστους εργασίας, μείωσης της ευελιξίας της αγοράς εργασίας και επιδείνωσης της ανταγωνιστικότητας μισθών εξαφανίζεται με μια κυβέρνηση υπό τη Νέα Δημοκρατία.

Αναβάθμιση για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από ΒΒ σε Α προχώρησε η ICAP, σε μια σημαντική κίνηση που υποδηλώνει τον ιδιαίτερα χαμηλό πιστωτικό κίνδυνο της εισηγμένης. Η βαθμολογία Α αφορά επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, ακόμα και υπό δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες. Στην περίπτωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η αναβάθμιση προκύπτει ως αποτέλεσμα της στρατηγικής επιλογής για τη διαφοροποίηση του μείγματος των τομέων δραστηριότητάς της, με δεδομένο ότι ο κλάδος της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εκείνος των παραχωρήσεων δημιουργούν μακροπρόθεσμες και επαναλαμβανόμενες ταμειακές ροές και μάλιστα με όλο και μεγαλύτερη συμβολή στο σύνολο του κύκλου εργασιών του ομίλου. Θετική συνεισφορά είχε και το υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο των 2,2 δισ. ευρώ, όπως επίσης και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα του δανεισμού της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποτελείται από δάνεια χωρίς αναγωγή στη μητρική εταιρεία, καθώς αφορούν συγκεκριμένα έργα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή