Ο ΔΗΚΤΗΣ (02/06/19)

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην «Ερμής» η διαχείριση των NPEs της Alpha Bank στην Κύπρο

Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωσή της μέσα στο καλοκαίρι εισέρχεται η ανάθεση της διαχείρισης του προβληματικού χαρτοφυλακίου της Alpha Bank στην Κύπρο σε ειδική εταιρεία που έχει δημιουργηθεί για αυτόν τον σκοπό. Το σχέδιο προβλέπει τη μεταφορά δανείων 3,8 δισ. ευρώ στη νέα εταιρεία με την επωνυμία «Ερμής» και την ανάθεση της διαχείρισης σε ανεξάρτητο servicer. Το σχέδιο της διοίκησης της Alpha Bank στοχεύει στην αποτροπή της κεφαλαιακής ενίσχυσης της κυπριακής θυγατρικής. Το χαρτοφυλάκιο των 3,8 δισ. ευρώ που θα μεταφερθεί είναι μεικτό και περιλαμβάνει κατά το ήμισυ επιχειρηματικά δάνεια (corporate) και κατά το υπόλοιπο δάνεια λιανικής (retail). Συγκεκριμένα, στο 1,9 δισ. ευρώ του corporate χαρτοφυλακίου, που περιλαμβάνει και έκθεση σε real estate, το 67% των δανείων είναι άνω των 5 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο είναι κάτω των 5 εκατ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο λιανικής αποτελείται κατά 95% περίπου από στεγαστικά δάνεια και το υπόλοιπο από καταναλωτικά δάνεια. Στη διαγωνιστική διαδικασία με δεσμευτικές προσφορές προσήλθαν τέσσερις ενδιαφερόμενοι και συγκεκριμένα η ισπανική Altamira, που πρόσφατα εξαγοράστηκε από την ιταλική doBank (ανήκει στη Fortress), η τσεχική APS, η Alvarez and Marsal και το private equity fund Pepper. Σημειώνεται ότι ο προτιμητέος επενδυτής θα αναλάβει τουλάχιστον για μία 4ετία τη διαχείριση ενός χαρτοφυλακίου NPEs καθώς και ανακτηθέντων ακινήτων αξίας 100 εκατ. ευρώ.

Πρώτη γεύση ενόψει της δημοσίευσης της έκθεσης για την τρίτη αξιολόγηση της ενισχυμένης εποπτείας, στις 5 Ιουνίου, θα πάρει το Euroworking Group αύριο. Ενόψει εκλογών, η Ελλάδα δεν προβλέπεται να πρωταγωνιστήσει, βεβαίως, στο επόμενο Eurogroup, στις 13 Ιουνίου. Ωστόσο, η απόφαση που πήραν οι θεσμοί, ύστερα από μελέτη του θέματος, είναι να βγει η έκθεση κανονικά την Τετάρτη μαζί με τις συστάσεις προς τις υπόλοιπες χώρες, όπως προβλέπει η διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Οι εκθέσεις της ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας συντονίζονται με το ευρωπαϊκό εξάμηνο, στις διαδικασίες του οποίου υπάγεται άλλωστε, επίσης, η Ελλάδα.

Αποφασίστηκε, επιπλέον, να μην κρύβει η έκθεση τα αρνητικά ευρήματα των θεσμών για τις επιπτώσεις των παροχών Τσίπρα στα δημοσιονομικά, ούτε τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις. Η ακριβής διατύπωση και το διά ταύτα μένει να φανούν.

Θυμήθηκε την υπόσχεση ο Τσακαλώτος

Την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπέγραψε απόφαση με την οποία αυξάνεται η αποζημίωση των τραπεζοϋπαλλήλων που απολύθηκαν από προβληματικά τραπεζικά ιδρύματα πριν από το 2015 (Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κ.ά.). Επρόκειτο για κατ’ επίφασιν απολύσεις, καθώς απορροφήθηκαν από άλλες τράπεζες, γι’ αυτό και πήραν τη μισή και όχι ολόκληρη την αποζημίωση. Ο υπ. Οικονομικών είχε υποσχεθεί ότι θα τους δοθεί και η υπόλοιπη σε τρεις δόσεις. Την πρώτη τη θυμήθηκε παραμονές εκλογών. Αυτό που ξέχασε ήταν να ενημερώσει για το κόστος. Ισως επειδή δεν επιβαρύνει άμεσα τον προϋπολογισμό. Το πιο πιθανό επειδή έχει πάψει εδώ και καιρό να τον ενδιαφέρει.

«Παγώνει» η σύμβαση της Αττικής Οδού

Στον «πάγο» μπαίνει ο σχεδιασμός που είχε αρχίσει να ολοκληρώνεται αναφορικά με τη χρονική παράταση της διάρκειας της σύμβασης της Αττικής Οδού κατά δύο χρόνια, δηλαδή έως το 2026. Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 7 Ιουλίου έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία ολοκλήρωσης των σχετικών συζητήσεων και κυρίως της εφαρμογής των αποφάσεων, παρότι στο υπουργείο Υποδομών είχαν αρχίσει να δρομολογούν τη σχετική διαδικασία, αντιμετωπίζοντας την Αττική Οδό ως ξεχωριστή περίπτωση σε σχέση με τις υπόλοιπες συμβάσεις παραχώρησης οδικών αξόνων. Οπως ανέφερε πρόσφατα ο ίδιος ο κ. Χρ. Σπίρτζης, η ολοκλήρωση της σύμβασης της Αττικής Οδού το 2024 σημαίνει ότι επείγει η λήψη αποφάσεων και, επιπλέον, η χρονική παράταση των δύο ετών προβλέπεται στους όρους της συμφωνίας. Κατά τον ίδιο, στόχος είναι η μείωση των διοδίων της Αττικής Οδού και ταυτόχρονα η υλοποίηση κάποιου συμπληρωματικού έργου, όπως για παράδειγμα η επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου μέχρι το Μαρκόπουλο. Για τον σκοπό αυτό διεξήχθησαν συναντήσεις με στελέχη των μετόχων της Αττικής Οδού (Ελλάκτωρ και Αβαξ), που πρότειναν διάφορες εναλλακτικές επιλογές. Σε ό,τι αφορά τη μείωση των διοδίων, προκρίνεται μια λύση χαμηλότερου τιμήματος σε ώρες μικρότερου κυκλοφοριακού φόρτου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει την επόμενη κυβέρνηση.

Ξεχασμένα στο συρτάρι ΓΕΜΗ και εισπρακτικές εταιρείες

Στο συρτάρι θα μείνουν μάλλον δύο ομολογουμένως καλά νομοθετήματα, ένα που θα συνεισέφερε στο επιχειρείν, το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) και την εποπτεία των εταιρειών, και ένα που θα προστάτευε τους καταναλωτές, αυτό για τις εισπρακτικές εταιρείες. Η απόφαση της κυβέρνησης να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και να καταθέσει στη Βουλή μόνο το νομοσχέδιο που αφορά τους ποινικούς κώδικες, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Στ. Πιτσιόρλα να αποχωρήσει από την πολιτική, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα παραπάνω αναβάλλονται, εάν δεν ματαιώνονται.

Ακόμη δε και αν τελικώς κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή, κινδυνεύουν να «στιγματισθούν» από το ενδεχόμενο κατάθεσης πληθώρας άσχετων τροπολογιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή