Ο ΔΗΚΤΗΣ (07/06/19)

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσλήψεις στη ΡΑΕ με παρατηρητή το ΑΣΕΠ

Την απαλλαγή των μελών της ΡΑΕ αλλά και του προσωπικού της γραμματείας από αστικές και ποινικές ευθύνες προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Πρόκειται για ρύθμιση που ο κ. Σταθάκης είχε φέρει στη Βουλή και στις αρχές Μαρτίου, αλλά υποχρεώθηκε να αποσύρει στη συνέχεια έπειτα από αντιδράσεις εντός και εκτός της χώρας, αφού το περιεχόμενό της αντιβαίνει στο ευρωπαϊκό δίκαιο, ενώ, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, θέτει και θέμα αντισυνταγματικότητας. Η ρύθμιση προβλέπει επίσης την κάλυψη δικαστικών εξόδων και εξόδων νομικής υποστήριξης σε υποθέσεις της Αρχής, των μελών της ή του προσωπικού της για ζητήματα που αφορούν την άσκηση των καθηκόντων τους. Επιπλέον τροποποιείται το καθεστώς προσλήψεων, καθιστώντας τον πρόεδρο της Αρχής αρμόδιο για την αξιολόγηση του ειδικού επιστημονικού προσωπικού. Ο ρόλος του ΑΣΕΠ περιορίζεται μόνο στον έλεγχο της νομιμότητας της διαδικασίας.

Στον… αέρα οι συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση

Χωρίς σύνταξη μένουν για χρόνια χιλιάδες ασφαλισμένοι με παράλληλη ασφάλιση, καθώς ακόμη δεν έχει ανέβει στον ΕΦΚΑ η πλατφόρμα που θα ανάψει το πράσινο φως για τον υπολογισμό των συντάξεων. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν τον βασικό πάροχο του ΕΦΚΑ, την Ιntrasoft, να έχει έτοιμο το σύστημα. Το υπουργείο Εργασίας φαίνεται πως δεν έχει εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του προς την εταιρεία κι έτσι μπλοκάρει η διαδικασία. Ζητούμενο παραμένει, δε, ποιος μπλοκάρει τις πληρωμές, κρατώντας ομήρους σχεδόν 17.000 ασφαλισμένους.

Η ηλεκτροδότηση της Κρήτης φέρνει νέο χαράτσι

Με χαράτσι που ακούει στο όνομα «περιβαλλοντικό ισοδύναμο» θα συνοδευτεί η παράταση της λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της Κρήτης πέραν του 2020. Τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης προβλέπει την παράταση της λειτουργίας των μονάδων της Κρήτης μέχρι την ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική. Η τροπολογία εισάγει πρόβλεψη για περιβαλλοντικό ισοδύναμο από την εκπομπή ρύπων στην ατμόσφαιρα, του οποίου τα μέτρα, η διαχείριση και η χρηματοδότηση θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση.

«Τζακ ποτ» ανάπτυξης πέτυχε ο ΟΠΑΠ 

Στο ιδιαίτερα θετικό ξεκίνημα του 2019, που αντικατοπτρίζεται τόσο στα έσοδα όσο και στην κερδοφορία του ΟΠΑΠ, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος Ντάμιαν Κόουπ στην τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου, επισημαίνοντας ότι οι επενδύσεις των τελευταίων χρόνων αποδίδουν και δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη της εταιρείας. Σύμφωνα με τον κ. Κόουπ, αντίστοιχες θετικές τάσεις παρατηρούνται και στο β΄ τρίμηνο του 2019. Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος του OΠΑΠ σημείωσε ότι η εταιρεία προχώρησε ήδη στη διάθεση του τζακ ποτ στο δίκτυο των παιγνιομηχανημάτων, σχολιάζοντας ότι το νέο προϊόν έχει θερμή υποδοχή από τους παίκτες και τους συνεργάτες της εταιρείας.

Στη Σερβία νίκησαν οι δανειολήπτες

Τη δυνατότητα σε δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο να ζητήσουν τη μετατροπή τους σε ευρώ, λαμβάνοντας μερική άφεση οφειλής, έδωσε η κυβέρνηση της Σερβίας. Στις 25 Απριλίου, το τοπικό Κοινοβούλιο ψήφισε νόμο ο οποίος υποχρεώνει τις τράπεζες, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του, να προτείνουν στους κατόχους στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο τη μετατροπή του ανεξόφλητου υπολοίπου σε ευρώ. Ο νόμος προβλέπει άφεση χρέους, δηλαδή «κούρεμα» που προκύπτει από τη μετατροπή, κατά 38%. Το 15% θα καλυφθεί από το σερβικό δημόσιο και το υπόλοιπο από τις τράπεζες, στις οποίες, όμως, παρέχεται, ως μέτρο ανακούφισης, πίστωση φόρου ύψους 2% επί του εναπομείναντος δανειακού υπολοίπου, περιορίζοντας την επίπτωση για τις τράπεζες στο 21%. Το μέτρο πλήττει όσες τράπεζες δραστηριοποιούνται στην τοπική αγορά, μεταξύ των οποίων και η θυγατρική της Eurobank, Eurobank A.D Beograd, το χαρτοφυλάκιο της οποίας εμπίπτει στην παραπάνω προσαρμογή και υπολογίζεται στα 90 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή