Ο ΔΗΚΤΗΣ (08/06/19)

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ξένοι εκτόξευσαν τον τζίρο στο Χ.Α.

Οι εισροές κεφαλαίων από ξένους επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά τη διάρκεια του Μαΐου ήταν περισσότερες από τις εκροές, σπάζοντας έτσι το αρνητικό σερί του Μαρτίου και του Απριλίου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τον περασμένο μήνα οι ξένοι επενδυτές εμφάνισαν εισροές 328,47 εκατ. ευρώ, λόγω του deal της Invel με την Πανγαία, της αναδιάρθρωσης των δεικτών της MSCI αλλά και της προοπτικής των πρόωρων εκλογών, με τις εκροές να περιορίζονται στα 21,2 εκατ. ευρώ. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε στα 111 εκατ. ευρώ, επίπεδο που έχει να σημειωθεί από το 2015, έναντι 62 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο και 81,1 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2018. Ο συνολικός τζίρος του Μαΐου, μάλιστα, έφθασε τα 2,442 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 118,9% από τον τζίρο του Απριλίου (1,12 δισ. ευρώ).

Να μπω στη ρύθμιση ή να περιμένωΑ τις εκλογές;

Προβληματισμένοι είναι οι οφειλέτες του ελληνικού Δημοσίου και των Ταμείων. Και αυτό, καθώς η παράταση της ρύθμισης μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου τους δημιούργησε δεύτερες σκέψεις. Να ενταχθούν τώρα ή να περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα των εκλογών; Μήπως η Ν.Δ. καταργήσει τη ρύθμιση; Μήπως τη βελτιώσει και χαμηλώσει τα επιτόκια; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που διατυπώνουν οι οφειλέτες. Προς το παρόν, έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση της εφορίας περισσότεροι από 100.000, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες έχουν επισκεφθεί τη σελίδα της ΑΑΔΕ για να μάθουν πόσες δόσεις έχουν και τα ποσά που προκύπτουν. 

Ταλαιπωρούν τους  αγρότες  με υψηλούς, λάθος φόρους

Αντιμέτωποι με υψηλότατους, λάθος φόρους βρίσκονται καθημερινά εκατοντάδες αγρότες. Η ταλαιπωρία των φορολογουμένων προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κ. Κόλλια, ο οποίος απέστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών και στον διοικητή της ΑΑΔΕ. Αναφέρεται δε στο πρόβλημα που αφορά επιτηδευματίες που ασκούν αγροτικά επαγγέλματα και ασφαλίζονται στον τέως ΟΓΑ, αλλά και στον νέο κωδικό του εντύπου Ε3, που αναφέρεται στους αγρότες-μέλη συνεταιρισμών και προκαλεί σύγχυση… 

Διαφώνησαν ακόμη και στην ημερομηνία

Αναβλήθηκε, τελικά, η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Creta Farms, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες το μεσημέρι, στα γραφεία της εταιρείας στο Ρέθυμνο. Η είδηση δεν είναι η αναβολή –καθώς αυτή αναμενόταν, όπως είχε γράψει και η «Κ» στο χθεσινό φύλλο– αλλά ότι οι αδερφοί Δομαζάκη διαφώνησαν ακόμη και για την ημερομηνία που θα συγκληθεί εκ νέου η συνέλευση. Ο μεν Κωνσταντίνος ζήτησε αυτή να γίνει στις 24 Ιουνίου, ο δε Μάνος στις 26 Ιουνίου. Τελικώς, επικράτησε η δεύτερη πρόταση και η έκτακτη γενική συνέλευση προγραμματίστηκε για τις 26 Ιουνίου.

Προχωράει η δημόσια πρόταση της Τitan

Aισιόδοξος για την πορεία της δημόσιας πρότασης σχετικά με την απόκτηση των μειοψηφιών και το delisting της εταιρείας από το Χ.Α. εμφανίσθηκε ο επικεφαλής του ομίλου Τιτάν. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Δημήτρης Παπαλεξόπουλος ανέφερε ότι η δεύτερη δημόσια πρόταση της εταιρείας προς τους μετόχους της θα κοστίσει κατά το μέγιστο περίπου 150 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι διαχειρίσιμο από τις υφιστάμενες ταμειακές ροές. Σημείωσε δε ότι η ανταλλαγή δεν θα γίνει απαραίτητα με μετρητά, αλλά και με τίτλους της Titan Cement International. Η εξαγορά αυτή των μειοψηφιών δεν θα επηρεάσει τη μερισματική πολιτική της επιχείρησης. Ακόμη, ανέφερε ότι οι γενικές συνελεύσεις της νέας Τitan International θα πραγματοποιούνται στην Κύπρο, αλλά θα μπορούν να συμμετέχουν σε αυτές και μέτοχοι από την Ελλάδα, οι οποίοι θα μπορούν να ψηφίζουν από απόσταση. Οι μέτοχοι ενέκριναν χθες το μέρισμα των 0,15 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο θα ανέλθει σε περίπου 0,16 ευρώ, καθώς θα διανεμηθεί το μέρισμα από τις ίδιες μετοχές τις οποίες κατέχει η εταιρεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή