Ο ΔΗΚΤΗΣ (29/06/19)

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιόδοξη η Morgan Stanley για τις τράπεζες

Σε επιβεβαίωση των τιμών-στόχων που είχε θέσει για τις ελληνικές τράπεζες στις 10 Μαΐου προχώρησε η Morgan Stanley, παρά το ράλι που έχει σημειωθεί από τότε και το οποίο αγγίζει το 30% για το σύνολο του κλάδου. Ετσι, συνεχίζει να προτιμά την Eurobank και την Εθνική Τράπεζα τηρώντας στάση overweight με τιμή-στόχο το 1 ευρώ και τα 3,10 ευρώ αντιστοίχως, καθώς οι ισολογισμοί τους, όπως τονίζει, ευνοούν την επιτάχυνση του καθαρισμού των NPEs, σε σχέση με τράπεζες με έχουν χαμηλότερη κάλυψη (Alpha Bank, «underweight» στάση και τιμή-στόχο το 1,20 ευρώ), ειδικά σε συνδυασμό με χαμηλότερα κεφάλαια (Πειραιώς, «underweight» στάση τιμή-στόχος το 1,30 ευρώ.). Ωστόσο, στους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε αναβάθμιση των τιμών-στόχων η Morgan Stanley τοποθετεί την ταχύτερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα τροφοδοτήσει τη σημαντική αναδιάρθρωση των NPEs χωρίς την ανάγκη άντλησης νέων κεφαλαίων ή τη δημιουργία μιας bad bank. 

Στην τελική ευθεία οι ΚΥΑ για το Ελληνικό

Δημοσιεύθηκαν χθες στο ΦΕΚ οι διορθώσεις του κτηματολογίου για το ακίνητο στο Ελληνικό, τις οποίες είχε αποκαλύψει η «Κ». Ετσι, εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να εκδοθούν και οι κοινές υπουργικές αποφάσεις (ΚΥΑ), που είναι απαραίτητες προκειμένου να κατατεθούν προσφορές για την άδεια του καζίνο. Η ανησυχία της Lamda Development είναι ότι επειδή οι ΚΥΑ καταρτίζονται στο πόδι –προκειμένου να εκδοθούν πριν από τις εκλογές– ενδέχεται να προκαλέσουν επιπλοκές στη διαδικασία. Θα είναι πραγματικά παράδοξο η απερχόμενη κυβέρνηση να μπλοκάρει τελικά το έργο, εξαιτίας της προσπάθειάς της να το πιστωθεί.

Δεν καταβάλλεται bonus στον επικεφαλής της Forthnet

Δεν ενέκριναν οι μέτοχοι της εταιρείας την καταβολή της μεταβλητής αμοιβής (bonus) του διευθύνοντος συμβούλου της Forthnet για το 2018. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην ετήσια τακτική Γ.Σ., μέτοχοι με 51.028.407 ψήφους, ήτοι ποσοστό 40% του εκπροσωπούμενου μετοχικού κεφαλαίου, τάχθηκαν κατά της καταβολής της συγκεκριμένης αποζημίωσης (bonus), ενώ μέτοχοι με 29.513.054 ψήφους, ήτοι ποσοστό 23,13%, τάχθηκαν υπέρ της καταβολής της αποζημίωσης. Ακόμη, μέτοχοι με 47.034.044 ψήφους, ήτοι ποσοστό 36,87% του εκπροσωπούμενου μετοχικού κεφαλαίου, απείχαν της ψηφοφορίας.

ΟΠΑΠ: αναπληρωτής CEO ο κ. Χριστοφόρου

Καθήκοντα αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της ΟΠΑΠ Α.Ε. αναλαμβάνει από 1ης Ιουλίου 2019 ο Οδυσσέας Χριστοφόρου. Ο κ. Χριστοφόρου εργάζεται πέντε χρόνια στον όμιλο ΟΠΑΠ ως επικεφαλής των εταιρικών και ρυθμιστικών υποθέσεων. Προέρχεται από τον χρηματοπιστωτικό τομέα και στο παρελθόν έχει διατελέσει marketing and communication manager της ελεγκτικής εταιρείας Arthur Andersen καθώς και γενικός διευθυντής sales and marketing  της EY Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ως γενικός διευθυντής επικοινωνίας της Εμπορικής Τράπεζας, ο κ. Χριστοφόρου, εργάστηκε στην πώληση της τράπεζας στην Credit Agricole, ενώ από το 2008 έως το 2014, εντεταλμένος γενικός διευθυντής της Τράπεζας της Ελλάδος, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην αποφυγή της κρίσης ρευστότητας και στην ομαλοποίηση των συνθηκών λειτουργίας των τραπεζών.

Στον επόμενο οι «καυτές πατάτες»

Αυξάνονται και πληθύνονται οι «καυτές πατάτες» που «πετάει» στον επόμενο υπ. Υποδομών ο νυν, Χρ. Σπίρτζης, καθιστώντας την προσεχή διαδικασία παράδοσης – παραλαβής λίαν ενδιαφέρουσα. Η υπόθεση της Αττικής Οδού είναι η πλέον χαρακτηριστική, μετά τη χθεσινή κορύφωση της πολεμικής μεταξύ της παραχωρησιούχου εταιρείας και του υπουργείου. Με βάση την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που εκδόθηκε, το ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί εντός τριμήνου, δηλαδή έως τις 27 Σεπτεμβρίου, καθώς τότε λήγει η ισχύς του «παγώματος» της αύξησης των διοδίων. Αλλο ένα σοβαρό ζήτημα που θα κληθεί να διαχειριστεί ο επόμενος υπουργός είναι βέβαια η έκπτωση Καλογρίτσα από τις εργολαβίες στον άξονα Πάτρας – Πύργου και ποιος τελικά θα τις υλοποιήσει προκειμένου να μην διακινδυνευτεί απώλεια κοινοτικών κονδυλίων. Στον «αέρα» βρίσκεται και το έργο-«σκούπα» της Αμβρακίας Οδού, μετά την αναστολή του διαγωνισμού που αποφάσισε το ΣτΕ πριν από λίγους μήνες. Η υπόθεση εξακολουθεί να βρίσκεται στο ΣτΕ, χωρίς να είναι γνωστό το τι μέλλει γενέσθαι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή