Ο ΔΗΚΤΗΣ (30/06/19)

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διασφάλιση θέσεων εργασίας στη νέα σύμβαση της ΕΤΕ

Σταδιακή μείωση της αρνητικής διαφοράς στους μισθούς των εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα, προκειμένου να αποκατασταθούν πλήρως έως το 2022, προβλέπει η νέα επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας που υπεγράφη μεταξύ των δύο μερών. Ηδη ο σύλλογος εργαζομένων ενέκρινε τη συμφωνία, που μεταξύ άλλων προβλέπει μείωση της αρνητικής διαφοράς κατά 10% τον Ιανουάριο του 2020, περαιτέρω 15% τον Ιούλιο του ίδιου έτους, 25% τον Ιανουάριο του 2021 και ακόμη μεγαλύτερη μείωση, της τάξης του 50%, τον Ιανουάριο του 2022. Παράλληλα, περιλαμβάνει ρήτρα προστασίας της απασχόλησης, με στόχο τη διασφάλιση όλων των εργαζομένων της ΕΤΕ, αύξηση του επιδόματος τριτέκνων – πολυτέκνων σε 200 ευρώ μηνιαίως, αύξηση του επιδόματος βρεφονηπιακού σταθμού σε 250 ευρώ και θεσμοθέτηση, για πρώτη φορά, επιδόματος μονογονεϊκών οικογενειών, ύψους 100 ευρώ μηνιαίως. Στα θεσμικά αιτήματα των εργαζομένων που περιλαμβάνονται στη σύμβαση συγκαταλέγονται υποχρεώσεις της διοίκησης όπως η έγκαιρη ενημέρωση σε τακτική και συστηματική βάση για τα σχέδια του ψηφιακού μετασχηματισμού της, αλλά και η γνωστοποίηση προς τον σύλλογο εργαζομένων (ΣΥΕΤΕ) όσον αφορά τις αναθέσεις έργων σε τρίτους.

Σε έναν από τους σημαντικότερους επενδυτές/ιδιοκτήτες πολυτελών ακινήτων στη διάσημη γειτονιά του Μπέβερλι Χιλς στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, εξελίσσεται ο εγγονός του Σταύρου Νιάρχου, που φέρει και το όνομά του. Ο 34χρονος Σταύρος Νιάρχος ο Τρίτος, όπως είναι γνωστός στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, εξαγόρασε πρόσφατα αντί ποσού 13,2 εκατ. ευρώ μια έπαυλη συνολικής επιφάνειας 763 τ.μ., με τέσσερα υπνοδωμάτια και επτά μπάνια. Το ενδιαφέρον στοιχείο όμως είναι ότι το εν λόγω ακίνητο είναι όμορο με την υφιστάμενη ιδιοκτησία του κ. Νιάρχου, η οποία είναι σαφώς μεγαλύτερη και αποκτήθηκε το 2011 αντί ποσού 11,25 εκατ. ευρώ. Πλέον, ο Ελληνας κληρονόμος διαθέτει ακίνητη περιουσία 26,4 εκατ. ευρώ σε επιφάνεια 13,3 στρεμμάτων γης, σε ένα από τα πλέον περιζήτητα σημεία των ΗΠΑ.

Μία ρύθμιση δώρον άδωρον

Ενδεχομένως η ρύθμιση των 120 δόσεων για τις επιχειρήσεις να είναι καταστροφική. Εάν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε τροποποιήσεις, πολλές επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τα χρέη τους σε λιγότερες δόσεις από 24 που ισχύουν σήμερα. Και αυτό, καθώς λαμβάνεται υπόψη η ετήσια δυνατότητα αποπληρωμής με βάση συγκεκριμένη κλίμακα, η οποία όμως είχε δημιουργηθεί για τα φυσικά πρόσωπα. Εάν δεν θεσμοθετηθούν ελάχιστες δόσεις, πολλές επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τα χρέη του σε 18 δόσεις, έξι δηλαδή λιγότερες από ό,τι προβλέπει σήμερα η ρύθμιση.

Αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ ο Οδυσσέας Χριστοφόρου

Καθήκοντα αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου στον όμιλο ΟΠΑΠ αναλαμβάνει από αύριο Δευτέρα 1η Ιουλίου 2019 ο Οδυσσέας Χριστοφόρου. Με την ιδιότητα αυτή, ο νέος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος θα αναφέρεται στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Ντάμιαν Κόουπ και, όπως επισημαίνεται, δεν θα είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΟΠΑΠ Α.Ε. Ο κ. Χριστοφόρου, ο οποίος κατέχει αυτή τη στιγμή τη θέση του επικεφαλής Εταιρικών και Ρυθμιστικών Υποθέσεων, εντάχθηκε στην ομάδα του ΟΠΑΠ τον Αύγουστο του 2014. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του στον όμιλο ΟΠΑΠ, ο κ. Χριστοφόρου θα συνεχίσει να καλύπτει τους τομείς εταιρικής επικοινωνίας, ρυθμιστικών και κανονιστικών υποθέσεων, εταιρικών υποθέσεων, σχέσεων με τα ΜΜΕ, καθώς και τις εκτεταμένες δραστηριότητες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Ο νέος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ στο παρελθόν έχει εργαστεί σε διευθυντικές θέσεις σε μεγάλες τράπεζες και επιχειρήσεις και είχε ασχοληθεί σε δύσκολες υποθέσεις, όπως ήταν η ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας το 2002. Επίσης κατείχε διευθυντική θέση στην Τράπεζα της Ελλάδος κατά την περίοδο 2008-2014, κ.ά. Ο κ. Χριστοφόρου ξεκίνησε την καριέρα του από την Burson-Marsteller Ελλάδος και εργάστηκε για πολλά χρόνια ως γενικός διευθυντής Πωλήσεων και Επικοινωνίας στις συμβουλευτικές εταιρείες Arthur Andersen και Ernst & Young Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

«Καμπανάκι» από τα στοιχεία του ΕΦΚΑ για την απασχόληση

Αύξηση της απασχόλησης, μεγαλύτερη αύξηση των ασφαλισμένων αλλά και μείωση των μισθών δείχνουν τα πραγματικά στοιχεία για τους μισθούς και την απασχόληση τον περασμένο Δεκέμβριο, όπως προκύπτουν από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις που υποβάλλουν οι εργοδότες στον ΕΦΚΑ. Ομως  επίσης δείχνουν ότι σχεδόν ένας στους τρεις εργαζομένους (29,88%) αμείβεται με μεικτό μισθό της τάξης των 391,32 ευρώ τον μήνα. Και αυτό, όταν ο αριθμός των ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση αυξήθηκε κατά 7,38%, ενώ με μερική απασχόληση κατά 1,37%. Συνολικά, μέσα σε ένα χρόνο ο αριθμός των ασφαλισμένων αυξήθηκε κατά 5,13%, η μέση απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,28% και ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 0,4%. Ειδικά δε, στην πλήρη απασχόληση, η μείωση των μισθών ήταν της τάξης του 1,23%. Μικρό μεν το ποσοστό, ικανό όμως να προβληματίσει… Τουλάχιστον όποιον «διαβάζει» τα στοιχεία, καθώς έτσι θα μπορούσε να εξηγηθεί μια πιθανή μείωση των εσόδων του ΕΦΚΑ και να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των συλλογικών διαπραγματεύσεων… 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή