Ο ΔΗΚΤΗΣ (02/07/19)

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πραγματική εικόνα για τις οφειλές

Το περασμένο Σάββατο η ΑΑΔΕ δημοσιοποίησε τη λίστα με τους μεγάλους οφειλέτες του ελληνικού Δημοσίου με χρέη άνω των 150.000 ευρώ. Από το σύνολο των οφειλετών οι 24.666 χρωστούν τα 95 από τα 104 δισ. των χρεών στην εφορία. Πρόκειται για ποσά που είναι αδύνατον να εισπραχθούν. Και αυτό καθώς οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις είναι πλέον ανενεργές και πτωχευμένες, και τα φυσικά πρόσωπα έχουν εξαφανιστεί, βρίσκονται στη φυλακή ή έχουν πεθάνει. Για παράδειγμα η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή, που βρίσκεται πρώτη στη λίστα της εφορίας με χρέη 10,496 δισ. ευρώ. Η αρχική οφειλή της ήταν 4,97 δισ. ευρώ και μετά μια 5ετία η αρχική οφειλή σχεδόν διπλασιάστηκε και ξεπέρασε και τα 10 δισ. ευρώ. Στη μακρά λίστα βρίσκεται και η Ολυμπιακή Αεροπορία Υπηρεσίες η οποία χρωστάει 1,844 δισ. ευρώ στην εφορία και άλλα 1,565 δισ. ευρώ στον ΕΦΚΑ. Πριν από 5 χρόνια, η οφειλή της στην εφορία ήταν 733,28 εκατ. ευρώ. Δηλαδή όσο περνάνε τα χρόνια, η οφειλή διπλασιάζεται εξαιτίας των προσαυξήσεων.

Αυξήθηκαν οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών

Αύξηση σημείωσαν οι καταθέσεις τον Μάιο, αν και με χαμηλότερο ρυθμό σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σε ό,τι αφορά επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 562 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τα 135,278 δισ. ευρώ, ενώ αυτές της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 282 εκατ. ευρώ φτάνοντας τα 15,004 δισ. ευρώ. Ετσι, συνολικά οι καταθέσεις ξεπέρασαν τα 150 δισ. ευρώ. Τον ίδιο μήνα, η συνολική χρηματοδότηση της οικονομίας αυξήθηκε κατά 0,1%. Πρόοδος μεν, έναντι μηδενικής μεταβολής του Απριλίου, αλλά δεν το λες και σοβαρή πιστωτική επέκταση.

Εκτός εταιρείας και άλλα μέλη της οικογένειας Κ. Δομαζάκη

Μετά την απομάκρυνση του Κωνσταντίνου Δομαζάκη από το διοικητικό συμβούλιο της Creta Farms, άλλο ένα μέλος της οικογένειας απομακρύνθηκε από σημαντική θέση στην εταιρεία. Πρόκειται για τον Στέλιο Δομαζάκη, γιο του Κωνσταντίνου, ο οποίος μέχρι πρόσφατα είχε τη θέση του υπεύθυνου εξυπηρέτησης μετόχων και εταιρικών ανακοινώσεων. Πλέον τη θέση αυτή ανακοινώθηκε ότι έχει η κ. Γεωργία Κτιστάκη. Μέχρι πρόσφατα, εξάλλου, υπεύθυνη για την επικοινωνία της εταιρείας ήταν η κόρη του Κ. Δομαζάκη, Ελένη.

Παράταση πληρωμών για μετά τις εκλογές

Παράταση στις πληρωμές εισφορών Μαΐου για τους μη μισθωτούς προβλέπει απόφαση της διοίκησης του ΕΦΚΑ, καθώς δίνεται η δυνατότητα εξόφλησης έως τις 15 Ιουλίου. Αντίστοιχα, παράταση 30 ημερών δίνεται στην προθεσμία υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων και καταβολής των εισφορών για την ασφάλιση μελών ή/και διαχειριστών εταιρειών τύπου ΙΚΕ. Ο λόγος που επικαλείται η διοίκηση του ταμείου είναι ο όγκος των υποβληθεισών ΑΠΔ, όμως για κάποιους υποκρύπτονται προεκλογικές σκοπιμότητες. Πάντως, η παράταση της πληρωμής των εισφορών μη μισθωτών τείνει να γίνει συνήθεια. Πολλές φορές, μάλιστα, η απόφαση για παράταση δόθηκε πριν και από την έκδοση των σχετικών ειδοποιητηρίων…

Οι «στόχοι» της Deutsche Bank για τις τράπεζες

Σε αύξηση των τιμών-στόχων των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Deutsche Bank, ωστόσο «βλέπει» περιθώρια ανόδου μόνο για την Alpha Bank, την οποία και διατηρεί ως κορυφαία επιλογή της, ενώ υποβάθμισε σε σύσταση «διακράτηση» τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας λόγω των περιορισμένων περιθωρίων ανόδου. Συγκεκριμένα, η νέα τιμή-στόχος για την Εθνική είναι στα 2,30 ευρώ από 2,10 ευρώ πριν, για την Alpha Bank είναι τα 2 ευρώ από 1,90 ευρώ πριν, για την Πειραιώς τα 2,70 από 1,50 ευρώ πριν και η τιμή-στόχος που θέτει για τη Eurobank είναι στα 0,80 ευρώ. Οπως επισημαίνει, οι στόχοι των διοικήσεων για τη μείωση των NPEs το 2019 είναι επιτεύξιμοι, ωστόσο προς το 2021 οι στόχοι θα γίνονται πιο απαιτητικοί. Πάντως, η ανάκαμψη των τιμών στα ακίνητα θα υποστηρίξει τη μείωση των NPEs με εγγυήσεις ακινήτων. Πέραν των πωλήσεων μεγάλων χαρτοφυλακίων, η Deutsche Bank τονίζει πως η οργανική μείωση των NPEs είναι κρίσιμης σημασίας, κάτι στο οποίο αναμένει να στραφούν οι τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή