Ο ΔΗΚΤΗΣ (06/07/19)

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερχεται μήνυμα από την Ε.Ε. με αποδέκτη τη νέα κυβέρνηση

Δευτέρα μεσημέρι, ενώ η Αθήνα δεν θα έχει προλάβει ακόμη να χωνέψει και να επεξεργαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών, στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν δεύτερο «πιάτο» στη συνάντησή τους την Ελλάδα. Το έχουν αποφασίσει εδώ και μέρες να  στείλουν εγκαίρως το μήνυμά τους στη νέα κυβέρνηση, έστω κι αν αυτή είναι ακόμη αγουροξυπνημένη από την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής. Γνωρίζουν βεβαίως οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ότι πιθανότατα δεν θα παρευρίσκεται Ελληνας υπουργός στο Eurogroup. Είτε όμως υπουργός είτε ο πρέσβης της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας εκπροσωπήσει τη χώρα, σημασία γι’ αυτούς έχει να δοθεί το μήνυμα και να ξεκινήσει έτσι το ταχύτερο η επεξεργασία προτάσεων εκ μέρους της νέας κυβέρνησης ενόψει των διαπραγματεύσεων του Σεπτεμβρίου. Δεν έχουν και άδικο, αν το καλοσκεφθεί κανείς. Δεν είναι μόνο το δημοσιονομικό κενό, που υπολογίζουν ότι θα φτάσει το 1% του ΑΕΠ φέτος, μετά τα μέτρα Τσίπρα. Είναι και οι περίπου 22 μεταρρυθμίσεις που δεν προχώρησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, φέροντας το δυσάρεστο αποτέλεσμα της τρίτης αξιολόγησης. Αν η επόμενη κυβέρνηση θέλει να ανατρέψει την εικόνα και να εξασφαλίσει τη δεύτερη δόση των SMPs  και ΑΝFAs έως το τέλος του χρόνου, πρέπει να πιάσει δουλειά από τώρα.

Πρόεδρος του ΙΟΤΑ εξελέγη ο Γιώργος Πιτσιλής

Τιμητική διάκριση για την Ελλάδα αποτελεί η επιλογή για την προεδρία του Ενδο-Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φορολογικών Διοικήσεων (Intra-European Organisation of Tax Administrations, ΙΟΤΑ), για την περίοδο 2019-2020, του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή. Ο IOTA είναι πανευρωπαϊκός οργανισμός με 44 κράτη-μέλη, ο οποίος παρέχει στα μέλη του εξειδικευμένη πλατφόρμα ανταλλαγής εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών σε θέματα φορολογικής διοίκησης. «Πέραν της σημαντικής διάκρισης για την Ελλάδα και την ΑΑΔΕ, και τη μεγάλη τιμή για εμένα προσωπικά, η εκλογή μου στην προεδρία του ΙΟΤΑ αποτελεί την αναγνώριση της δουλειάς που γίνεται στην Αρχή από το σύνολο των 12.000 εργαζομένων της, τους οποίους και ευχαριστώ θερμά», είπε ο κ. Πιτσιλής. 

Τεράστια είναι η αλλεργία του πολιτικού συστήματος για τις ανεξάρτητες αρχές. Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) που έφερε 10 ημέρες πριν από τις εκλογές η κυβέρνηση, μεταξύ των θεμάτων που ρυθμίζει είναι και η επαναφορά σε ισχύ του κανονισμού των παιγνιομηχανών (VLTs). Η ισχύς του τελευταίου είχε κριθεί πρόσφατα παράνομη από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), καθώς δεν είχε μετουσιωθεί σε προεδρικό διάταγμα. Ωστόσο, η απόφαση αυτή της ΠΝΠ δεν επιλύει μόνον το πρόβλημα ισχύος του κανονισμού των VLTs, αλλά πάει ένα βήμα παρακάτω. Επαναφέρει την έγκριση των κανονισμών τυχερών παιγνίων στον υπουργό Οικονομικών. Πρόκειται για ένα πισωγύρισμα, αφού πλέον απαιτείται υπουργική απόφαση και για την έγκριση του κανονισμού διενέργειας ενός παιγνίου, αντί μιας κανονιστικής πράξης της Επιτροπής Παιγνίων.

Αναμένοντας τη βελτιωμένη ρύθμιση

Μειώνεται το ενδιαφέρον των οφειλετών προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Και αυτό, καθώς οι τελευταίες δηλώσεις στελεχών της Ν.Δ. αλλά και του προέδρου της Κ. Μητσοτάκη για απλοποίησή της, δημιουργούν νέες προσδοκίες στους οφειλέτες που συνολικά χρωστούν 105 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ν.Δ. θα προχωρήσει, εφόσον κερδίσει τις εκλογές, στη μείωση του επιτοκίου αλλά και σε ευνοϊκότερους όρους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επιθυμούν να ρυθμίσουν τα χρέη. Οπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία, μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί περίπου 180.000 οφειλέτες, ρυθμίζοντας οφειλές άνω του 1,3 δισ. ευρώ.

Ζητείται στέγη για το υπ. Πολιτισμού 

Τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού είναι πιθανό να στεγάσει εντέλει το κτίριο του πρώην Εφετείου, που στο παρελθόν φιλοξενούσε το εμβληματικό ξενοδοχείο Ambassadeur στο κέντρο της Αθήνας. Αν τελικά προχωρήσει το σχετικό σχέδιο, το υπουργείο Πολιτισμού θα ζητήσει από τον ΕΦΚΑ να μισθώσει το ακίνητο, το οποίο απαιτεί και εκτεταμένες εργασίες επισκευών, που υπολογίζονται σε περίπου 10 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση των εργασιών αυτών προτείνεται να προέλθει μέσω συμψηφισμού με τα μελλοντικά μισθώματα. Σημειωτέον ότι το εν λόγω ακίνητο ήταν μεταξύ των «φιλέτων» που προσδοκούσε να αξιοποιήσει ο ΕΦΚΑ, προκειμένου να επαναλειτουργήσει ως ξενοδοχείο πολυτελείας. Ωστόσο, ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος στο τέλος Ιανουαρίου, καθώς δεν προσήλθε κανείς επενδυτής. Η θέση του ακινήτου (Σωκράτους 65-67), παρότι κεντρική, κρίθηκε ότι είναι σε αρκετά υποβαθμισμένο σημείο, τη στιγμή μάλιστα που σε πολύ κοντινή απόσταση λειτουργούν ήδη τουλάχιστον ακόμα τέσσερις σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες και σε πιο προβεβλημένα σημεία. Εκτός από το πρώην Εφετείο, το υπουργείο Πολιτισμού ζητεί επίσης το κτίριο του πρώην ξενοδοχείου Majestic (Πανεπιστημίου και Σανταρόζα), ιδιοκτησίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως επίσης και το παλαιό Εθνικό Τυπογραφείο στην οδό Σταδίου, ιδιοκτησίας του υπ. Δικαιοσύνης. Το συνολικό κόστος για την ανακατασκευή των παραπάνω ακινήτων υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα 21 εκατ. ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή