Ο ΔΗΚΤΗΣ (14/07/19) (Κ)

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Λαγονήσι οι θερινές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς

Ενα προς ένα θα δει την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας όλα τα στελέχη των θεσμών, που θα βρίσκονται εδώ για να συμμετάσχουν στο καθιερωμένο καλοκαιρινό οικονομικό γεγονός, το συνέδριο του Economist. Στους ομιλητές του συνεδρίου, τους οποίους θα δει και κατ’ ιδίαν για πρώτη φορά αφότου ανέλαβε καθήκοντα ο νέος υπουργός, περιλαμβάνονται ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας – ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο και ο επικεφαλής της αντίστοιχης αντιπροσωπείας του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν. Θα είναι επίσης στο Λαγονήσι ο επικεφαλής του EuroWorking Group  Χανς Φίλμπριφ. Ολοι θα θελήσουν, χωρίς αμφιβολία, να δείξουν καλή διάθεση γενικώς απέναντι στη νέα κυβέρνηση, όμως αυτό δεν ακυρώνει το γεγονός ότι περιμένουν τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει το ελληνικό κράτος. Και αυτές περιλαμβάνουν τόσο τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες είμαστε πίσω, όσο και τον δημοσιονομικό στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, για τον οποίο εκτιμούν ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθεί μετά τα μέτρα του Μαΐου. Για το τελευταίο θα έπρεπε ίσως να απευθυνθούν και στον εκπρόσωπο της προηγούμενης κυβέρνησης, ο οποίος θα μιλήσει στο ίδιο συνέδριο, τον Γιώργο Χουλιαράκη!

Τον οικονομολόγο, ειδικό σε θέματα απασχόλησης και κοινωνικής ασφάλισης, Παναγιώτη Δουφεξή επέλεξε και αυτή τη φορά ως διευθυντή του γραφείου του στο υπουργείο Εργασίας ο Γ. Βρούτσης. Η προηγούμενη συνεργασία τους, άλλωστε, αποδείχθηκε επιτυχημένη, και φαίνεται πως ο υπουργός είναι οπαδός της ρήσης «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει». Ο κ. Δουφεξής έχει σημαντική εμπειρία στα θέματα κυρίως της κοινωνικής ασφάλισης και των επενδύσεων των Ταμείων, ενώ και οι οργανωτικές ικανότητές του αναμένεται να συμβάλουν στην προσπάθεια μείωσης της γραφειοκρατίας και της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων. Οι πρώτες ενδείξεις από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ΕΦΚΑ δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού και θα χρειαστούν αρκετοί άνθρωποι με οργανωτικές ικανότητες για να καταστεί λειτουργικό το υπερταμείο κοινωνικής ασφάλισης…

Μετατέθηκε η διενέργεια διαγωνισμών

Tη μετάθεση διενέργειας δύο αμφιλεγόμενων διαγωνισμών πληροφορικής αποφάσισε η νέα ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Με απόφαση του υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη αποφασίσθηκε η μετάθεση της διενέργειας του διαγωνισμού για το έργο δημιουργίας πάρκινγκ στους δήμους, ένα έργο προϋπολογισμού έως 32 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έργο «σοβιετικής εμπνεύσεως», αφού στόχο είχε την κεντρική διαχείριση θέσεων στάθμευσης σε 300 δήμους της χώρας. Η νέα ημερομηνία διενέργειας του διαγωνισμού είναι η 12.8.2019, αντί 17.7.2019 που είχε καθοριστεί αρχικά. Το δεύτερο, ο διαγωνισμός του οποίου μετατέθηκε (2.8.2019 αντί 12.7.2019), είναι το έργο της τηλεματικής και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου του ΟΑΣΘ, προϋπολογισμού 39 εκατ. ευρώ.

«Μάχη» για τα διόδια της Αττικής Οδού

Πεπεισμένη είναι η διοίκηση της «Ελλάκτωρ» ότι θα αποκομίσει πολλαπλό οικονομικό όφελος εφόσον η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπέγραψε ο πρώην υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης για να «παγώσει» τις αυξήσεις των διοδίων στην Αττική Οδό κυρωθεί από την επόμενη Βουλή. Οπως σημειώνουν χαρακτηριστικά ανώτατα στελέχη του ομίλου, «πρόκειται για τροποποίηση του περιεχομένου της σύμβασης παραχώρησης, χωρίς τη συναίνεση του παραχωρησιούχου. Η τροποποίηση αυτή παραβιάζει τόσο το Σύνταγμα όσο και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η σημερινή απόδοση του έργου διαμορφώνεται σε 6,23% και υπολείπεται σημαντικά του συμβατικά ανώτατου προβλεπόμενου ορίου του 13,1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή