Ο ΔΗΚΤΗΣ (21/07/19)

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Σεπτέμβριο ορίστηκε το ραντεβού με τους θεσμούς

Ικανοποιημένοι έφυγαν, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές των ιδίων, οι εκπρόσωποι των θεσμών που επισκέφθηκαν την Αθήνα την περασμένη εβδομάδα. Οπως είναι γνωστό, οι Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν, Πίτερ Ντόλμαν του ΔΝΤ, Νικόλα Τζιαμαριόλι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και Φραντσέσκο Ντρούντι της ΕΚΤ βρέθηκαν στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχουν στο καθιερωμένο συνέδριο του Economist στο Λαγονήσι. Ωστόσο, δεν έχασαν, φυσικά, την ευκαιρία να έχουν μια πρώτη επαφή με τα στελέχη της νέας κυβέρνησης και όχι μόνο του υπουργείου Οικονομικών, αν και ο κ. Χρ. Σταϊκούρας πρωταγωνίστησε, καθώς πραγματοποίησε αλλεπάλληλες συναντήσεις μαζί τους για το καυτό φορολογικό ζήτημα, ενόψει προγραμματικών αλλά και κατάθεσης του νομοσχεδίου ή των νομοσχεδίων για τις ελαφρύνσεις. Αλλεπάλληλες συναντήσεις είχε με τους θεσμούς, όμως, και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, καθώς τα τραπεζικά θέματα τους απασχολούν σοβαρά: νόμος Κατσέλη, πλειστηριασμοί και πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία κυριάρχησαν, στο πλαίσιο πάντα της μείωσης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι δύο πλευρές γνωρίζουν πλέον τι περιμένει ο ένας από τον άλλο –όπως ανέφεραν έμπειρες στη διαπραγμάτευση πηγές– και δεν διακρίνεται κάποιος κίνδυνος στον ορίζοντα. Το επόμενο ραντεβού ορίστηκε για τον Σεπτέμβριο, οπότε οι θεσμοί θα επιστρέψουν για να ετοιμάσουν την τέταρτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. Η οποία ελπίζουμε να είναι καλύτερη από την τρίτη!

Σίγουροι είναι οι Γερμανοί ότι ο Μάριο Ντράγκι, προτού ολοκληρώσει τη θητεία του, θα προχωρήσει σε νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης. Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, επικαλούμενο τραπεζικές πηγές, έγραψε ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ σχεδιάζει την επανεκκίνηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, προκειμένου να στηρίξει την ευάλωτη οικονομία της Ευρωζώνης. Ευελπιστεί ότι με αυτό τον τρόπο θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο και τους πολίτες να καταναλώσουν περισσότερο. Η προοπτική αυτή συντηρεί το ράλι στην αγορά ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού υποχώρησε 1,5 μονάδες βάσης, στο -0,32%. Σε εβδομαδιαία βάση, αποκλιμακώθηκε οκτώ μονάδες βάσης, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τα τέλη Μαΐου. 

Πιθανή νέα παράταση για 120 δόσεις

Τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ αναμένουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να προχωρήσουν την εκκαθάριση του φόρου. Η διαδικασία δεν είναι απλή, καθώς θα πρέπει να τροποποιηθεί το ηλεκτρονικό σύστημα και τα εκκαθαριστικά να είναι έτοιμα μέχρι τα τέλη Αυγούστου, αφού ένα μήνα μετά θα πρέπει να καταβληθεί και η πρώτη δόση. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να προχωρούν και τις αλλαγές στις 120 δόσεις για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα. Προφανώς, η καταληκτική ημερομηνία ένταξης στη ρύθμιση, αυτή της 29ης Σεπτεμβρίου, θα παραταθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

Οι προβληματικές συμβάσεις

Τελικά, το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) δεν υπέβαλε ένσταση κατά της πράξης του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Ε.Σ.) που ακυρώνει την υπογραφή της σύμβασης ανάπτυξης του Πληροφοριακού Συστήματος Παρακολούθησης της Κυκλοφορίας των Εντύπων – γνωστό ως barcode. Το Ε.Σ. έκρινε ότι ο διαγωνισμός του συγκεκριμένου έργου, προϋπολογισμού 16 εκατ. ευρώ περιείχε φωτογραφικούς όρους. Στο ΕΔΕΤ αρχικά προκρίθηκε η αντίθετη απόφαση η οποία λήφθηκε διά περιφοράς. Ωστόσο, μετά τις κατάλληλες συστάσεις που πραγματοποίησε το γραφείο του νέου υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη διοίκηση του ΕΔΕΤ, ανέκρουσε πρύμναν και έτσι η περίοδος υποβολής ένστασης κατά της πράξης του Ελεγκτικού Συνεδρίου παρήλθε άπρακτη. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού του γεωργικού τομέα, προϋπολογισμού 31 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ), καίτοι υπό παραίτηση, πρόλαβε και απέστειλε τη σχετική ένσταση. Στο συγκεκριμένο έργο, το ανώτατο δικαστήριο είχε κρίνει ότι κωλύεται στην έγκριση της υπογραφής της σύμβασης, καθώς η υποβολή του φακέλου από την ΚτΠ Α.Ε. ήταν πλημμελής. 

Ιταλοί αναζητούν εξοχικά σε Κυκλάδες και Επτάνησα 

Αύξηση της τάξεως του 31,6% εμφανίζει ο αριθμός των Ιταλών ενδιαφερόμενων αγοραστών εξοχικής κατοικίας κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, συγκριτικά με το 2018. Tα στοιχεία προέρχονται από τα δεδομένα που συνέλεξε το δίκτυο διαδικτυακών αγγελιών ακινήτων Spitogatos, για λογαριασμό της ιταλικής εφημερίδας La Reppublica. Οι Κυκλάδες (Σαντορίνη, Πάρος) βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγοραστικού ενδιαφέροντος, ενώ έπονται τα δημοφιλή νησιά του Ιονίου, όπως η Κέρκυρα και η Κεφαλονιά. Σημαντική ζήτηση καταγράφεται όμως και για περιοχές της Πελοποννήσου, όπως η Ελαφόνησος και τα Μέθανα. Από τις περιοχές όπου σημειώνεται σημαντική άνοδος τιμών (πέραν των δημοφιλέστερων επιλογών) είναι τα Μέθανα με άνοδο της τάξεως του 16,3% σε 1.620 ευρώ/τ.μ., αλλά και η Ιθάκη με αύξηση κατά 13% σε 2.465 ευρώ/τ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή