Ο ΔΗΚΤΗΣ (23/07/19)

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικός ο οίκος ISS για τις αλλαγές στην ΕΤΕ

Θετική «σύσταση» προς τους παγκόσμιους θεσμικούς επενδυτές, μετόχους της Εθνικής Τράπεζας, περιλαμβάνει το report του οίκου Ιnstitutional Shareholder Services (ISS) που δημοσιοποιήθηκε χθες και αφορά την τοποθέτησή του σχετικά με τα υπό έγκριση θέματα της επικείμενης γενικής συνέλευσης της ΕΤΕ. Ο ΙSS, o μεγαλύτερος διεθνώς σύμβουλος αντιπρόσωπος, καλύπτει 20.000 εταιρείες παγκοσμίως και προτείνει στους διεθνείς επενδυτές/μετόχους, που εκπροσωπούν 4,2 τρισ. μετοχές, πώς να ψηφίσουν στις γενικές συνελεύσεις εταιρειών, βασιζόμενος στον βαθμό επάρκειας της εφαρμογής βέλτιστων πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης. Ο ΙSS αποφάνθηκε θετικά, θεωρώντας ότι οι αλλαγές στο Δ.Σ. και στην επιτροπή ελέγχου –προϊόν διαβουλεύσεων με το ΤΧΣ– θα λειτουργήσουν προς την κατεύθυνση ενδυνάμωσης της τράπεζας. Να σημειωθεί ότι μετά τις εισηγήσεις του ΤΧΣ, το Quality Score της Εθνικής Τράπεζας αυξήθηκε από το 8 στο 6, και στην υποκατηγορία Board Structure αυξήθηκε στο 5 από 7 προηγουμένως.

Αντικριστό αρνί περιμένει τον Αδωνι στην Κρήτη

Μπορεί η Creta Farms να παράγει προϊόντα κυρίως από χοιρινό και γαλοπούλα, όμως οι εργαζόμενοί της υποσχέθηκαν να κεράσουν τον Αδωνι Γεωργιάδη αρνί και μάλιστα αρνί αντικριστό.

Στην αρχή της ομιλίας του χθες στη Βουλή, η οποία έγινε λίγες ώρες μετά την υπογραφή μνημονίου για τη σωτηρία της Creta Farms, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε ότι έλαβε μήνυμα από τον πρόεδρο των εργαζομένων της εταιρείας με το οποίο τον ευχαρίστησε για την παρέμβασή του και τον κάλεσε στην Κρήτη για να φάει την παραδοσιακή αυτή λιχουδιά.

Μοντέλο «Creta Farms» για διάσωση 170 εταιρειών

Μοντέλο Creta Farms, δηλαδή να εξετάσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να παρέμβει για τη σωτηρία τους, θέλει να εφαρμόσει ο Αδ. Γεωργιάδης σε 170 επιχειρήσεις. Για τον λόγο αυτό έχει συστήσει στο υπουργείο ομάδα εργασίας, η οποία θα αναλάβει να κατηγοριοποιήσει τις εταιρείες αυτές ανά κλάδο και ανά πρόβλημα.

Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι είναι αποφασισμένος να παρέμβει σε κάθε μία από τις εταιρείες αυτές με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων και τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Στις δικαστικές αίθουσες το «δράμα» της ΕΒΖ

Η τελευταία πράξη του δράματος για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) παίχθηκε χθες. Σε δικαστήριο της Θεσσαλονίκης συζητήθηκε η προσφυγή της Τράπεζας Πειραιώς (κληρονόμος των θαλασσοδανείων της Αγροτικής Τράπεζας) για την υπαγωγή της κρατικής εταιρείας στο άρθρο 106β του πτωχευτικού κώδικα. Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης ωστόσο υπήρξαν μάρτυρες που κατέθεσαν ότι υπήρξε επενδυτικό ενδιαφέρον και ότι η Τράπεζα Πειραιώς δεν το άφησε να «ανθοφορήσει». Αυτό το ενδιαφέρον ωστόσο καθυστέρησε τη διαδικασία προσφυγής τουλάχιστον 12 μήνες. Από τον Ιούνιο του 2018, η (πρώην) κυβέρνηση και η τράπεζα συζητούσαν με τον αποκαλούμενο «λευκό ιππότη». Ο τελευταίος ωστόσο επεδίωκε, όπως φαίνεται, ότι ήθελε με τη συνεργασία κάποιων τευτλοπαραγωγών να κάνουν με «ξένα κόλλυβα… μνημόσυνα».

Τα σχέδια για ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

Τα δικά τους ξεχωριστά πλάνα για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης ακολουθούν ΑΔΜΗΕ και Εuroasia, ενώ ο αρμόδιος υπ. Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης με τις ανακοινώσεις του χθες στη Βουλή μίλησε για υλοποίηση της διασύνδεσης με τον συμφερότερο τρόπο και το ταχύτερο δυνατόν, θολώνοντας το τοπίο. Tης αναφοράς του υπουργού είχε προηγηθεί νωρίς χθες το πρωί ανακοίνωση του Euroasia σχετικά με τη διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης, η οποία, όπως σημειώνει, προχωρεί και αναμένει τις τελικές προσφορές με στόχο την ολοκλήρωση του τμήματος Κρήτης – Αττικής εντός του 2022. Mε το «στρατόπεδο» του Euroasia έχει συνταχθεί σε αυτή τη φάση ένας από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους διαχειριστές, ο Elia, η θυγατρική του οποίου, Elia Grid International, εμφανίζεται ως στρατηγικός σύμβουλός του που ετοίμασε τα έγγραφα των διαγωνισμών. Πόντους ωστόσο έχει κερδίσει και ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος ανακοίνωσε χθες την απόρριψη από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών της προσφυγής που είχε καταθέσει ο Euroasia κατά του διαγωνισμού για τους σταθμούς μετατροπής.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή