Ο ΔΗΚΤΗΣ (24/07/19)

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aμισθος σύμβουλος ο Στ. Κριμιζής

O καθηγητής Σταμάτης Κριμιζής (φωτ.) αναλαμβάνει καθήκοντα άμισθου συμβούλου στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο κ. Κριμιζής αποδέχθηκε την πρόταση του νέου υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη να καταστεί σύμβουλος του κράτους και του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ). Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού, ο καθηγητής Κριμιζής είναι «πραγματικός πολίτης του κόσμου… ο μόνος επιστήμονας που έχει συμμετάσχει σε αποστολές προς όλους τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος». Είναι εκείνος που εμπνεύστηκε την πολιτική της NASA, που περικλείεται στο «καλύτερα, ταχύτερα, φθηνότερα». O κ. Κριμιζής είχε τοποθετηθεί πρόεδρος του ΕΛΔΟ και το 2017, αλλά αμέσως μετά την ίδρυση του οργανισμού παραιτήθηκε καταγγέλλοντας αναξιοκρατία, υπόγειες διαδικασίες που χρήζουν έρευνας κ.λπ. Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία είχε στηρίξει μια ολόκληρη επικοινωνιακή στρατηγική –και πιθανόν και άλλες σκοπιμότητες– πάνω στον ΕΛΔΟ. Η νέα ηγεσία φαίνεται να ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει τον οργανισμό, τηρουμένων των δυνατοτήτων που έχει η χώρα.

Eρχονται τροποποιήσεις στον νόμο για το fast track

Μικρές βελτιώσεις στον νόμο που ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες για τις στρατηγικές επενδύσεις προανήγγειλε χθες από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ο Αδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι ο εν λόγω νόμος που είχε έρθει προς ψήφιση στη Βουλή είναι γενικά ένας καλός νόμος και υπενθύμισε ότι και η Ν.Δ., από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον είχε υπερψηφίσει. Για μία ακόμη φορά δεν παρέλειψε να μιλήσει με θετικά λόγια για τον προκάτοχό του στο υπουργείο κ. Δραγασάκη, τονίζοντας ότι η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων αποτελεί εθνικό στόχο.

Ξεκίνησε η πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία

Πρεμιέρα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία έκαναν χθες οι τράπεζες, αναρτώντας στοιχεία για τα χρέη και τις καταθέσεις των πρώτων 1.600 οφειλετών που έχουν προχωρήσει την αίτησή τους. Να σημειωθεί ότι, συνολικά στην πλατφόρμα, 11.000 δανειολήπτες στεγαστικών δανείων ή δανείων με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία έχουν ξεκινήσει την ετοιμασία της αίτησής τους και χθες στην ιστοσελίδα www.keyd.gov.gr αναρτήθηκε ο ανανεωμένος οδηγός χρήσης, που καθοδηγεί τους ενδιαφερομένους στο πώς θα κάνουν την αίτησή τους.

Θα αποπληρωθούν τα δάνεια του ΔΝΤ

«Θα προχωρήσουμε και τις διαδικασίες για την αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», είπε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (φωτ.). Καιρός ήταν. Η προηγούμενη κυβέρνηση, που το ξεκίνησε, κατάφερε να βάλει τρικλοποδιά στον εαυτό της με τις προεκλογικές παροχές της, που ενόχλησαν τους δανειστές και οδήγησαν σε «πάγωμα» της σχετικής απόφασης, παρότι ο επικεφαλής του ESM Kλάους Ρέγκλινγκ είχε πει ότι οικονομικά είχε νόημα, καθώς θα μείωνε το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Εν τω μεταξύ, ο χρόνος πέρασε και το ελληνικό Δημόσιο συνεχίζει να πληρώνει τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ. Για να δούμε…

Το πρώτο ραντεβού για τις Σκουριές

Στην επένδυση των Σκουριών αναφέρθηκε από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης (φωτ.) χαρακτηρίζοντάς τις, μαζί με το Ελληνικό, ως τις πλέον εμβληματικές επενδύσεις της χώρας. Χθες συναντήθηκε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Gold, George Burns, και τα ανώτερα στελέχη της εταιρείας στην Ελλάδα, στους οποίους, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, μετέφερε από πλευράς κυβέρνησης «τη βούληση να στηριχθεί η επένδυση, με σεβασμό φυσικά όλων των αναγκαίων περιβαλλοντικών όρων, όπως είχε δεσμευτεί επανειλημμένως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης». Προκειμένου να προχωρήσει αυτή η εμβληματική επένδυση αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια μεικτή επιτροπή από ειδικούς του ΥΠΕΝ και της εταιρείας, οι οποίοι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα συζητήσουν όλα τα εκκρεμή θέματα – περιβαλλοντικά, οικονομικά και αναπτυξιακά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή