Ο ΔΗΚΤΗΣ (26/07/19)

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια παραπλανητική εικόνα για το 10ετές

To… παράδοξο που έχει δημιουργήσει το ράλι των ελληνικών ομολόγων, το οποίο έχει φέρει τις αποδόσεις των 10ετών τίτλων σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτές των αντίστοιχων αμερικανικών, εξηγεί η αμερικανική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Bespoke Investment. Χθες η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 1,98%, τη στιγμή που η απόδοση στον 10ετή τίτλο των ΗΠΑ κινείται στο 2,05%. Οπως επισημαίνει, είναι η πρώτη φορά μετά το τέταρτο τρίμηνο του 2007 που συμβαίνει αυτό. Ωστόσο, η εικόνα είναι… παραπλανητική. Και αυτό επειδή οι αποδόσεις είναι ουσιαστικά σε διαφορετικό νόμισμα και εάν το ελληνικό 10ετές «μεταφραζόταν» σε δολάρια, τότε η απόδοσή του θα διαμορφωνόταν στο 4,75%, πάνω από 250 μ.β. υψηλότερα. Ο σημαντικότερος λόγος για τις νομισματικές αυτές διαφορές, όπως τονίζει η Bespoke, είναι η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών, με το επιτόκιο της ΕΚΤ να διαμορφώνεται στο -0,4%, ενώ της Fed στο 2,4%.

Κατασχέσεις από ΔΕΗ σε κακοπληρωτές

Διαδικασίες κατάσχεσης περιουσίας στρατηγικών κακοπληρωτών ξεκινάει η ΔΕΗ. Η πρώτη περίπτωση μάλιστα αφορά ιδιοκτήτη βίλας στην Κηφισιά 1.000 τ.μ. για ανεξόφλητες οφειλές ύψους 23.000 ευρώ. Ο εν λόγω ιδιοκτήτης, όπως είχε αποκαλυφθεί προ τριετίας, παρότι κατοικούσε σε βίλα 1.000 τ.μ., είχε ενταχθεί στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο που έχει θεσπισθεί για ευαίσθητες οικονομικά και κοινωνικά ομάδες και απολάμβανε έκπτωση περίπου 40%. Η ΔΕΗ όλο αυτό το διάστημα εξάντλησε τα περιθώρια είσπραξης των οφειλών και προχωρεί στην κατάθεση δικαστικού αιτήματος κατάσχεσης της περιουσίας. Η περίπτωση δεν είναι σαφώς η μοναδική…

Απασχολούσε 28 υπαλλήλους ο Χρήστος Σπίρτζης

Eίκοσι οκτώ υπαλλήλους απασχολούσε ο τέως υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης στο πολιτικό του γραφείο. Αλλους δώδεκα υπαλλήλους απασχολούσε ο υφυπουργός Θ. Μωραΐτης. Η αυτοδίκαιη αποχώρησή τους ολοκληρώθηκε στις 16 Ιουλίου, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιοποιήθηκε στη Διαύγεια. Από το σύνολο των 40 υπαλλήλων των δύο πολιτικών προϊσταμένων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, οι 24 ήταν μετακλητοί, που είχαν προσληφθεί ως ειδικοί σύμβουλοι και ειδικοί επιστήμονες. Οι υπόλοιποι 16 ήταν προσωπικό αποσπασμένο από άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Υπέρ των αλλαγών στο Δ.Σ. οι ξένοι μέτοχοι της ΕΤΕ

Υπέρ των υποψηφίων νέων μελών του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας τάχθηκε άλλος ένας διεθνής proxy advisor οίκος, η Glass Lewis, σε σχετικό report που δημοσίευσε χθες. Στην έκθεση υπογραμμίζεται πως οι συγκεκριμένες επιλογές, βάσει και της επαγγελματικής διαδρομής των εν λόγω προσώπων, θα προσφέρουν στο Δ.Σ. της ΕΤΕ το κατάλληλο επίπεδο εμπειρίας αλλά και ποικιλομορφίας. Με τις θετικές συστάσεις τόσο της ISS όσο και της Glass Lewis, σχετικά με τα προτεινόμενα νέα μέλη του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας, εξασφαλίζεται η θετική ψήφος της πλειοψηφίας των αλλοδαπών μετόχων της τράπεζας στη γενική συνέλευση που θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα.

Δυσαρέσκεια Κομισιόν για τον ΑΔΜΗΕ

Εντονο παρασκήνιο κρύβει η νέα παράταση του ΑΔΜΗΕ για τις 5/8 για τον διαγωνισμό των καλωδίων της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης.  Η αρχική προθεσμία έληγε στις 22 Ιουλίου και είχε δοθεί πρώτη παράταση έως 29 Ιουλίου, δηλαδή μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα. Η νέα αυτή παράταση, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι τυχαία. Ηδη η διαδικασία επανεξετάζεται τόσο από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, από την οποία, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, θα επιλεγεί ο προσφορότερος τρόπος, όσο και από τις αρμόδιες αρχές της Κομισιόν, στους κόλπους των οποίων υπάρχει δυσαρέσκεια και είναι θορυβημένες από την προσπάθεια του ΑΔΜΗΕ να προχωρήσει το έργο απορρίπτοντας τις κοινοτικές χορηγίες. Μάλιστα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η νέα αυτή παράταση έρχεται έπειτα και από παρεμβάσεις και επιστολές Ευρωπαίων αξιωματούχων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή