Ο ΔΗΚΤΗΣ (27/07/19)

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

391 ευρώ ο μέσος μισθός για μερική απασχόληση

Στα 50,41 ευρώ ανήλθε το μέσο ημερομίσθιο σε ασφαλισμένους με πλήρη απασχόληση στο σύνολο των κοινών επιχειρήσεων και ο μέσος μισθός ανήλθε στα 1.175,83 ευρώ. Στη μερική απασχόληση, το μέσο ημερομίσθιο και ο μέσος μισθός διαμορφώθηκαν στα 23,25 ευρώ και στα 391,31 ευρώ, αντίστοιχα. Αυτό προέκυψε, μεταξύ άλλων, από την επεξεργασία των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) που υποβλήθηκαν για τον Ιανουάριο του 2019 και από τις εγγραφές οι οποίες έχουν ελεγχθεί, κατά τον χρόνο επεξεργασίας. Σύμφωνα με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), υποβλήθηκαν και επεξεργάστηκαν ΑΠΔ από 251.524 κοινές επιχειρήσεις και 9.742 από οικοδομοτεχνικά έργα. Ο αριθμός των ασφαλισμένων οι οποίοι έχουν δηλωθεί στις ΑΠΔ ανέρχεται σε 2.068.274, εκ των οποίων 2.035.736 σε κοινές επιχειρήσεις και 32.538 σε οικοδομοτεχνικά έργα.

Ακόμη δεν υποβλήθηκαν 500.000 δηλώσεις

Ρεκόρ υποβολής φορολογικών δηλώσεων σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη. Συγκεκριμένα, υποβλήθηκαν περισσότερες από 126.000 δηλώσεις, ενώ για να ολοκληρωθεί η διαδικασία απομένουν περίπου 500.000 δηλώσεις.  Συνολικά είχαν υποβληθεί μέχρι χθες 5.819.476 δηλώσεις, με το Δημόσιο να υπολογίζει να εισπράξει από αυτές περί τα 2,5 δισ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα ανέρχονται σε 2,8 εκατομμύρια και αποτελούν το 34% του συνολικού αριθμού. Κάθε ένας από αυτούς καλείται να πληρώσει κατά μέσον όρο 1.020 ευρώ. Αυτό δείχνει ότι ήδη έχει ξεκινήσει η υποβολή των «μεγάλων» φορολογικών δηλώσεων.

Δύσκολοι οι καιροί για αλλαντοβιομηχανίες

Φέτος πτώχευσε τυπικά η αλλαντοβιομηχανία «Βίκη». Το 2016 διασώθηκε, ύστερα από πολλές περιπέτειες και προσπαθεί ακόμη να μπει σε τροχιά ανάκαμψης, η αλλαντοβιομηχανία «Νίκας». Τώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού η Creta Farms. Η οικονομική κρίση και η κατάρρευση της «Μαρινόπουλος» διαδραμάτισε ρόλο, όμως ο πραγματικός λόγος πίσω από τις προαναφερθείσες περιπτώσεις είναι οι λανθασμένοι χειρισμοί των ιδιοκτητών τους. Αλλωστε, εάν έφταιγαν μόνο οι εξωγενείς παράγοντες, θα είχαν πληγεί και άλλοι, όπως η «Υφαντής». Οπότε, μιλάμε απλώς για σύμπτωση.

Παζάρι στο παρασκήνιο για την ηγεσία του ΔΝΤ

To διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανακοίνωσε χθες πως ξεκινάει διαδικασία για την επιλογή του επόμενου γενικού διευθυντή, σε αντικατάσταση της Κριστίν Λαγκάρντ (φωτ.). Στην ανακοίνωση τονίζεται πως το Ταμείο προσβλέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έως τις 4 Οκτωβρίου. Ο υποψήφιος γενικός διευθυντής πρέπει, σύμφωνα με το Ταμείο, να έχει διακριθεί σε υψηλές θέσεις χάραξης οικονομικής πολιτικής και να διαθέτει τις απαιτούμενες διοικητικές και διπλωματικές ικανότητες για να ηγηθεί ενός παγκόσμιου οργανισμού κ.λπ. κ.λπ. Προφανώς δεν πρόκειται για ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος, αλλά για ένα παζάρι παρασκηνίου μεταξύ των ισχυρών κρατών-μελών.

Η Ελλάδα βγαίνει εκ νέου στις αγορές ομολόγων

Μπορεί το ελληνικό Δημόσιο να έχει προχωρήσει σε τρεις εκδόσεις ομολόγων φέτος, έχοντας αντλήσει συνολικά 7,5 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τον στόχο δανεισμού του ΟΔΔΗΧ για το 2019, ωστόσο, όπως επισημαίνει η Moody’s στην πρόσφατη 30σέλιδη ετήσια έκθεσή της για την Ελλάδα, στους επόμενους μήνες αναμένονται και άλλες έξοδοι στις αγορές. Τα ελληνικά spreads έχουν μειωθεί σημαντικά, ειδικά μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, όπως επισημαίνει. Ετσι, η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέες εκδόσεις ομολόγων, επιδιώκοντας να ενισχύσει περαιτέρω και να «παγιώσει» την παρουσία της στις αγορές, να επωφεληθεί από τις μειούμενες αποδόσεις των ομολόγων και να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να βελτιώσει περαιτέρω το πιστωτικό προφίλ. Η Moody’s παράλληλα εκτιμά ότι η πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ θα επιστρέψει ξανά στο τραπέζι τούς αμέσως επόμενους μήνες, προσφέροντας έτσι κάποια εξοικονόμηση τόκων για την κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή