Ο ΔΗΚΤΗΣ (31/07/19)

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ρυθμιστικό πλαίσιο για την Airbnb

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφορικά με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα προωθηθεί για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Κατ’ αρχάς, όπως διευκρίνισε, η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προβεί σε αυξήσεις φόρων. Παράλληλα, οι όποιες αλλαγές προκριθούν μέσω της νέας ρύθμισης θα γίνουν μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου, ώστε να μην υπάρξει αναστάτωση στην αγορά μεσούντος του θέρους. Παράλληλα, στόχευση είναι να υπάρξουν διαφάνεια και καμία νόθευση του ανταγωνισμού. Πάντως, σε πρόσφατες τοποθετήσεις του, ο αρμόδιος υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης φάνηκε να υιοθετεί την άποψη της ανάγκης ρύθμισης της αγοράς, προκειμένου να ελεγχθεί η αύξηση των τιμών των ενοικίων. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η ενεργοποίηση των διατάξεων του υφιστάμενου νόμου, όπως π.χ. να τεθεί όριο δύο ακινήτων ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος και να μην επιτρέπεται η μίσθωση ακινήτου για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών, εφόσον όμως τα ετήσια έσοδα από την εκμετάλλευσή του ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ.

Η εμμονή του Τσακαλώτου με τον Στουρνάρα

Θα αργήσει να ξεπεράσει το πρόβλημα που έχει με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ο τέως υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Χθες στη Βουλή αναφέρθηκε στον κεντρικό τραπεζίτη λέγοντας πως πριν από τις εκλογές έβγαινε κάθε μέρα και έκανε αναφορά στα προβλήματα, καθώς και στο ότι η τότε κυβέρνηση δαπανούσε χρήματα. Ωστόσο, τώρα δεν έχει τοποθετηθεί ούτε μία φορά. «Θα μου πείτε, η TτE είναι ανεξάρτητη αρχή. Τέτοια ανεξαρτησία έχουμε να δούμε από τότε που ο Ιζνογκούντ ήθελε να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη», κατέληξε.

35 υπάλληλοι στο γραφείο του τέως υπουργού Ενέργειας

Tριάντα πέντε άτομα προσωπικό είχε στο γραφείο του ο τέως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) Γιώργος Σταθάκης. Από το προσωπικό αυτό, οι 10 ήταν υπάλληλοι αποσπασμένοι από άλλες υπηρεσίες και οι 25 ήταν μετακλητοί. Ο κ. Σταθάκης είχε 16 ειδικούς επιστήμονες, τρεις ειδικούς συνεργάτες, δύο ειδικούς συμβούλους κ.ά. Ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελος απασχολούσε προσωπικό 15 υπαλλήλων στο γραφείο του, ενώ ο υφυπουργός Γιώργος Δημαράς είχε προσωπικό 13 υπαλλήλων. Από το σύνολο των 63 απασχολουμένων στην ηγεσία του ΥΠΕΝ, οι 24 ήταν με αποσπάσεις και οι υπόλοιποι 39 μετακλητοί.

Το παράδειγμα της Enel και η ΔΕΗ

Η πολυεθνική Εnel, από την οποία προέρχεται ο νέος επικεφαλής της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ήταν κάποτε για την ιταλική αγορά ό,τι και η ΔΕΗ για την ελληνική: Ενα πλήρως καθετοποιημένο κρατικό μονοπώλιο, που η δραστηριότητά του περιοριζόταν εντός των ιταλικών συνόρων. Τη δεκαετία, ωστόσο, που η ΔΕΗ έδινε μάχες χαρακωμάτων για να παραμείνει μεγάλη, αποδεχόμενη σειρά καταστροφικών μέτρων για το δήθεν άνοιγμα της αγοράς, που την έφτασαν σήμερα στο χείλος του γκρεμού, η Enel δεν φοβήθηκε τον ανταγωνισμό, εκχώρησε μερίδια στους ανταγωνιστές της στην εσωτερική αγορά, ενισχύθηκε κεφαλαιακά και άνοιξε πανιά για νέες αγορές. Ως «μικρή» εξαγόρασε την ισπανική Endesa, κυριάρχησε στην αγορά των Βαλκανίων, έφτασε μέχρι τις ΗΠΑ και μετεξελίχθηκε σε πολυεθνικό όμιλο.

Κλείνουν πιθανές νομικές «τρύπες» στο Ελληνικό

Κλείνουν κάθε πιθανό «παράθυρο» που μπορεί να προκαλέσει προσφυγές στο έργο της αξιοποίησης του Ελληνικού. Χθες η κυβέρνηση της Ν.Δ. κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή, η οποία προσαρμόζει τις διατάξεις του ν. 4062/2012 τις σχετικές με το ύψος των κτιρίων που περιλαμβάνονται στην αξιοποίηση του Ελληνικού στον μεταγενέστερο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ). Οι προβλέψεις για το ύψος των κτιρίων στο Ελληνικό βάσει του ν. 4062 ήταν κατά παρέκκλιση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ) που ψηφίσθηκε το 1985. Με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες, οι ίδιες προβλέψεις ισχύουν και κατά παρέκκλιση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ν. 4067/2012) που ψηφίσθηκε λίγες εβδομάδες μετά τον νόμο που αφορά την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Σε ένα ευνομούμενο κράτος μια τέτοια ρύθμιση θα θεωρούνταν υπερβολική, αλλά οι ενδιαφερόμενες πλευρές, κυβέρνηση και κύριος παραχωρησιούχος, επιδιώκουν να κλείσουν κάθε πιθανή νομική «τρύπα» που μπορεί να αξιοποιηθεί από επιτήδειους στο μέλλον. Ισχύει δηλαδή το δόγμα «κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή