Ο ΔΗΚΤΗΣ (06/08/19)

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Δεκέμβριο η απόφαση ΣτΕ για το ΛΕΠΕΤΕ

Η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ που κοινοποιήθηκε, χθες, στην Εθνική και αφορά το ΛΕΠΕΤΕ,  απέρριψε μεν την αίτηση αναστολής της τράπεζας, για τυπικούς, δικονομικούς λόγους. Αυτό επισημαίνει η Εθνική σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση αυτή δεν προδικάζει το αποτέλεσμα επί της αίτησης. Σημειώνει, μάλιστα, πως στο σκεπτικό του δικαστηρίου διατυπώνεται η κρίση ότι οι διατάξεις του νόμου –που ψηφίστηκε κυριολεκτικά λίγες ώρες πριν κλείσει η Βουλή για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών– έχουν προσωρινό χαρακτήρα, μέχρι την έκδοση αποφάσεων των πολιτικών δικαστηρίων. Εκεί, δε, η Εθνική εκτιμά πως έχει πολύ ισχυρές πιθανότητες οριστικής δικαίωσης των θέσεών της. Παράλληλα, η τράπεζα θεωρεί πως το ΣτΕ δεν επιβάλλει σε εκείνη το βάρος κάλυψης ελλειμμάτων, αλλά στο ΕΤΕΑΕΠ. Η συνέχεια θα δοθεί στα δικαστήρια, και συγκεκριμένα στις 2 Δεκεμβρίου όπου θα συζητηθεί στο ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης της Εθνικής Τράπεζας…

Δεν αποκλείονται εκπλήξεις από τη MSCI

Στις 7 Αυγούστου είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση της τριμηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών της MSCI. Οι εκπλήξεις δεν πρέπει να αποκλείονται, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, καθώς πέρυσι η ανακοίνωση είχε αιφνιδιάσει με την προσθήκη της Motor Oil. Η επενδυτική εταιρεία VTB Capital είχε προβλέψει τον περασμένο Μάρτιο ότι η προσθήκη της μετοχής της «Μυτιληναίος» στον δείκτη MSCI Ελλάδας είναι πιθανή, αρκεί η τιμή της στο ταμπλό του Χ.Α να αυξηθεί κατά 19%-22% από τα τρέχοντα επίπεδα (Μαρτίου). Πάντως, να σημειώσουμε, από τότε η «Μυτιληναίος» έχει όντως ενισχυθεί κατά σχεδόν 19%.

Τα… παλιά ασυμβίβαστα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η θέσπιση ασυμβίβαστων για μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού εν μέσω της θητείας τους δεν γίνεται για πρώτη φορά. Συνέβη το 2016, όταν ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Γ. Σταθάκης κατέθεσε αιφνιδιαστικά τροπολογία  που προέβλεπε ασυμβίβαστο για μέλη της Ε.Α. που έχουν συζυγική σχέση με βουλευτή, στοχεύοντας απευθείας τον τότε αντιπρόεδρο της Αρχής Δ. Λουκά, σύζυγο της τότε βουλευτού Επικρατείας της Ν.Δ. Ν. Κεραμέως. Τότε παρενέβη η αρμόδια επίτροπος, προβαίνοντας σε αυστηρές συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση. 

Οι κατασκευαστικές σε φάση συγκέντρωσης

Τάσεις περαιτέρω συγκέντρωσης στον κατασκευαστικό κλάδο διαβλέπουν στελέχη της αγοράς, δύο δεκαετίες μετά τον τελευταίο κύκλο συγχωνεύσεων, ο οποίος οδήγησε σε μια πολύ μεγάλη διαφοροποίηση του «χάρτη» των εταιρειών. Ηταν η εποχή που «γέννησε» τα σημερινά σχήματα, όπως π.χ. τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τον όμιλο «Ελλάκτωρ», την «Αβαξ» και άλλους ομίλους, που έκτοτε έχουν αποχωρήσει από την αγορά λόγω της μεγάλης συρρίκνωσης της «πίτας» των δημοσίων έργων, ιδίως κατά το δεύτερο μισό της προηγούμενης δεκαετίας, δηλαδή την περίοδο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 2004. Σήμερα, ο υψηλός δανεισμός του κλάδου και η σχεδόν δεκαετής οικονομική κρίση έχουν αφήσει ευάλωτες αρκετές εταιρείες, ακόμα και μεγάλους ομίλους, με αποτέλεσμα να αναμένονται εξελίξεις.

Διάσκεψη για ενέργεια με συμμετοχή των ΗΠΑ

Με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιο για ενεργειακούς πόρους Φράνσις Φάνον συναντιέται σήμερα το πρωί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης (φωτ.). Ο κ. Φάνον, άλλωστε, θα λάβει μέρος στην 1η Ενεργειακή Υπουργική Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στην Αθήνα με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Στη διάσκεψη, οικοδεσπότης της οποίας είναι ο κ. Χατζηδάκης, θα συμμετάσχουν ακόμη ο κ. Γ. Λακκοτρύπης, υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου και ο κ. Γιουβάλ Στάινιτζ, υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται υπουργική διάσκεψη για ζητήματα ενέργειας, στην οποία συμμετέχει και η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Στο περιθώριο της διάσκεψης αναμένεται να υπάρξουν επίσης διεργασίες προκειμένου να δοθεί ουσιαστική ώθηση στη διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό αερίου East Med.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή