Ο ΔΗΚΤΗΣ (07/08/19)

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα χρηματοδότηση για την ElvalHalcor

Στην τροποποίηση της δανειακής σύμβασης που είχε συνάψει τον Απρίλιο του 2018 προχώρησε η ElvalHalcor. H τροποποίηση περιέλαβε πρόσθετη δανειοδότηση ύψους 12,7 εκατ. ευρώ, με σκοπό τη χρηματοδότηση αγοράς και εγκατάστασης μηχανολογικού εξοπλισμού από την SMS Group GmbH. Η αρχική δανειακή σύμβαση, ύψους 65 εκατ. ευρώ και διάρκειας μέχρι 11 έτη, υπογράφηκε τον Απρίλιο του 2018 με την Commerzbank Aktiengesellschaft. Σκοπός του δανείου είναι η χρηματοδότηση της αγοράς και εγκατάστασης του νέου τετραπλού θερμού ελάστρου αλουμινίου (four-stand tandem aluminium hot finishing mill), στην παραγωγική μονάδα της ελληνικής βιομηχανίας στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Η νέα μονάδα, που αποτελεί μέρος ευρύτερου επενδυτικού προγράμματος ύψους 150 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού και των υποδομών, θα αρχίσει να λειτουργεί το α΄ τρίμηνο του 2020. Με την επένδυση αυτή, η ElvalHalcor θα εξασφαλίσει τη θέση της ανάμεσα στους κορυφαίους παραγωγούς φύλλων αλουμινίου μεγάλου πλάτους στην Ευρώπη.

Τετραήμερο λουκέτο σε εστιατόριο στην Πλάκα

Σε τετραήμερη διακοπή λειτουργίας καφέ-εστιατορίου στην Πλάκα προχώρησαν χθες οι ειδικοί επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Αιτία του λουκέτου ήταν οι επαναλαμβανόμενες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Οπως μάλιστα δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, «η νομιμότητα στην αγορά εργασίας αποτελεί πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης». Σύμφωνα με πληροφορίες, η εντολή προς τους επιθεωρητές του ΣΕΠΕ είναι να βρίσκονται παντού στην Ελλάδα, σε διαρκείς και εντατικούς ελέγχους, κυρίως κατά τη θερινή περίοδο.

Ενδιαφέρον για εργασίες ανακαίνισης με… παραστατικά

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον ιδιωτών για το μέτρο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αναφορικά με τη δυνατότητα είσπραξης του 40% των δαπανών ανακαίνισης, με τη μορφή πίστωσης του σχετικού ποσού στον λογαριασμό τους στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Ουσιαστικά για κάθε 10 ευρώ που θα δαπανά κανείς, θα μπορεί, μέσω της προσκόμισης των νόμιμων παραστατικών, να πιστώνεται 4 ευρώ για την πληρωμή φόρων, ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικών εισφορών. Με τον τρόπο αυτό θα παταχθεί και η εκτεταμένη φοροδιαφυγή στον κλάδο των οικοδομικών εργασιών.

Η ΕΛ.ΑΣ. στην πάταξη​​​​​ του παρεμπορίου

Σε «ανοιχτή γραμμή» θα βρίσκεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παρεμπορίου. Κατά τη συνάντηση που είχε χθες η διοίκηση του ΕΕΑ με τον κ. Μ. Χρυσοχοΐδη (φωτ.) και την Ελληνική Αστυνομία, ο υπουργός όρισε τρεις επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι θα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με το ΕΕΑ για το μείζον αυτό ζήτημα. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεσμεύτηκε για άμεσα αποτελέσματα μέσα στο φθινόπωρο, τόσο στο πεδίο της πάταξης της παραβατικότητας όσο και του παρεμπορίου.

Ομόλογα 15 τρισ. δολ. με αρνητικές αποδόσεις

Σε επίπεδα-ρεκόρ στα 15 τρισ. δολάρια φτάνει η αξία των ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις διεθνώς, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Barclays Global Negative Yielding Debt Index, ενώ πάνω από 1 τρισ. δολάρια προστέθηκαν μόλις τις δύο τελευταίες ημέρες. Η ενίσχυση των εμπορικών εντάσεων ΗΠΑ – Κίνας έχει οδηγήσει τους επενδυτές στα ομόλογα, ρίχνοντας έτσι τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υψηλής αξιολόγησης (και όχι μόνο), με αποτέλεσμα πλέον τα 10ετή ομόλογα σε Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ιαπωνία, Ολλανδία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία και Φινλανδία, καθώς και τίτλοι άλλων διαρκειών διεθνώς να τελούν υπό διαπραγμάτευση με αποδόσεις υπό το… μηδέν. Την ίδια στιγμή, το γεγονός ότι οι τελευταίες εξελίξεις και η ενίσχυση των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία αναμένεται να οδηγήσουν τη Fed σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις για ανάλογη κίνηση και από την ΕΚΤ μετά το καλοκαίρι, δείχνει ότι το επόμενο διάστημα η αξία των ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή