Ο ΔΗΚΤΗΣ (08/08/19)

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρση του απορρήτου για χρέη σε ΔΕΚΟ – ΝΠΔΔ

Στοιχεία φορολογουμένων θα μπορούν να ανταλλάσσουν μεταξύ τους οι φορείς της γενικής κυβέρνησης, οι ΔΕΚΟ, οι ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ, καθώς τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή δίνει τη δυνατότητα άρσης του απορρήτου, με στόχο τον εντοπισμό οφειλετών και την είσπραξη των χρεών. 

Η τροπολογία εξαιρεί, στην ουσία, από τη διαδικασία τήρησης του απορρήτου προσωπικά στοιχεία όπως ΑΦΜ, ΔΟΥ,  ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, ημερομηνία γέννησης, σταθερό και κινητό τηλέφωνο, καθώς και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείο, που αφορούν τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα. Προσοχή όμως. Η αποκάλυψη θα γίνεται μόνο σε υπηρεσίες των φορέων γενικής κυβέρνησης, ΝΠΔΔ, δημόσιες επιχειρήσεις, ΟΤΑ, δημόσιους  οργανισμούς, καθώς και ΝΠΙΔ στα οποία το κράτος είναι μέτοχος. Τα ίδια στοιχεία είναι δυνατόν να αποκαλύπτονται σε τρίτο, μόνο κατόπιν ρητής συγκατάθεσης των φορολογουμένων.

Στεγαστικά με μηδενικό επιτόκιο στη Δανία

Η Nordea Bank της Δανίας ανακοίνωσε χθες ότι θα προσφέρει στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου και διάρκειας 20 ετών, χωρίς κανέναν τόκο. Η εξέλιξη ακολουθεί την πρόσφατη ανακοίνωση της Jyske Bank ότι θα αρχίσει να δίνει 10ετή ενυπόθηκα δάνεια με επιτόκιο -0,5%. Οι Δανοί επίσης μπορούν να λάβουν 30ετές ενυπόθηκο στεγαστικό δάνειο με επιτόκιο 0,5%. Οπως σημειώνουν οι αναλυτές, αν και αυτό αποτελεί καλό νέο για όσους επιθυμούν να αγοράσουν κατοικία, αποδεικνύει ουσιαστικά τους έντονους φόβους που υπάρχουν πλέον για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές.

Στο Πάρκο Γουδί η Γ.Γ. Ερευνας και Τεχνολογίας

Σε ένα ιστορικό κτίριο, το οποίο αναπαλαιώθηκε για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, πρόκειται να στεγασθεί η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ). Τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στο οποίο υπάγεται πλέον η ΓΓΕΤ, προβλέπει ότι οι υπηρεσίες της ΓΓΕΤ θα στεγασθούν στο Κεντρικό Κτίριο Ιππασίας που ανήκει στο Ολυμπιακό Κέντρο στο Γουδί. Πέρα από το γεγονός ότι θα αξιοποιηθεί ένα ιστορικό κτίριο που ανήκει στα ολυμπιακά ακίνητα, το Δημόσιο θα εξοικονομήσει χρήματα, καθώς σήμερα καταβάλλει ενοίκιο για τη στέγαση της ΓΓΕΤ.

Επιστολή στην Κομισιόν για τα πλεονάσματα

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αποκάλυψε στη συνέντευξή του στην «Κ» την περασμένη Κυριακή οτι το θέμα της μείωσης του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων έχει ήδη τεθεί στους δανειστές. Πράγματι, το ανέφερε στην επιστολή του, περίπου προ 3 εβδομάδων, προς την Κομισιόν, η οποία αφορούσε το τυπικό θέμα της ανανέωσης της ενισχυμένης εποπτείας. Στην επιστολή, ο υπουργός Οικονομικών έθεσε γενικότερα το πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης και επεσήμανε τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού του ελληνικού δημοσίου ως επιχείρημα. Επιχείρημα που συνεχώς ενισχύεται. Χαρακτηριστικά, οι αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου είχαν υποχωρήσει χθες κάτω από 2%.

Ερώτηση στη Βουλή για την «τύχη» του ΒΟΑΚ

Εκδηλη της έντονης ανησυχίας που έχει δημιουργηθεί σε Ηλεία και Κρήτη είναι η κατάθεση δύο διαδοχικών ερωτήσεων στη Βουλή από βουλευτές των εν λόγω περιοχών, αναφορικά με τα σχέδια ακόμα και ματαίωσης των έργων του οδικού άξονα Πάτρας – Πύργου και του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), που ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες ο νέος υπ. Υποδομών Κων. Αχ. Καραμανλής. Ειδικά για το ζήτημα του διαγωνισμού του ΒΟΑΚ, όπου όντως η διαδικασία που έχει ακολουθηθεί είναι το λιγότερο προβληματική, ερώτηση κατέθεσαν τις προηγούμενες ημέρες οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου και Χρήστος Γκόκας. «Το υπουργείο Υποδομών (μιλώντας για την προηγούμενη ηγεσία) ροκάνισε τα τέσσερα τελευταία χρόνια χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και δεν δημοπρατήθηκε κανένα νέο τμήμα του ΒΟΑΚ. Αντίθετα ακυρώθηκε το δημοπρατημένο και έτοιμο για ανάθεση τμήμα Πάνορμος – Εξάντης», τόνισαν χαρακτηριστικά. Επιπλέον, ζητούν να πληροφορηθούν από τη νέα ηγεσία τι θα γίνει προκειμένου να μη χαθούν και άλλα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή