Ο ΔΗΚΤΗΣ (15/08/19)

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρεπό λόγω… καύσωνα προτείνουν οικονομολόγοι

Ρεπό λόγω καύσωνα εισηγούνται οικονομολόγοι, λόγω των θερμοκρασιών ρεκόρ που παρουσιάζονται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι προτάσεις αυτές δεν γίνονται στην Ελλάδα, αλλά στη Γερμανία. Στην οποία βέβαια, οι υψηλές θερμοκρασίες δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Γι’ αυτό άλλωστε, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, στη νομοθεσία της χώρας δεν υπάρχει συγκεκριμένη προστασία. Παρά μόνο μία περίπλοκη ρύθμιση που λέει ότι με θερμοκρασία άνω των 26 βαθμών ο εργοδότης καλό είναι να λάβει μέτρα, τα οποία δεν γίνονται πιο συγκεκριμένα. Στους 30 βαθμούς υποχρεούται να λάβει μέτρα, ενώ στους 35 βαθμούς ο εργαζόμενος δεν επιτρέπεται να βρίσκεται σε ορισμένους χώρους, αλλά παραμένει στην επιχείρηση. Στην Ελλάδα, πάντως, υπάρχουν πρόνοιες για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, βάσει εγκυκλίων αλλά και συγκεκριμένων όρων σε συλλογικές συμβάσεις εργασίας… Οι οποίες βέβαια πρέπει και να τηρούνται. 

Ερχεται νομοσχέδιο για τις κεραίες κινητής

Στο τρίτο 10ήμερο του Αυγούστου αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις κεραίες κινητής (και όχι μόνον). Το σχέδιο νόμου είχε ετοιμαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά οι εσωτερικές της αντιφάσεις, δεν επέτρεψαν την κατάθεσή του και την ψήφισή του. Ο νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης φέρεται πεπεισμένος για τη χρησιμότητα του σχετικού σχεδίου νόμου και θα είναι ένα από τα πρώτα που θα φέρει προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή. Η κύρωσή του αναμένεται να ομαλοποιήσει την αδειοδότηση των κεραιών που σέρνεται από το 2012, για να μην αναφέρουμε το 2006.

Το 5,01% της Alpha Bank κατέχει η BlackRock

Σε 5,01% ανέρχεται το ποσοστό της BlackRock στην Alpha Bank, όπως προκύπτει από σχετική ενημέρωση της τράπεζας στο Χρηματιστήριο. Με βάση τη σχετική ανακοίνωση, η BlackRock κατέχει έμμεσα από τις 12.8.2019 δικαιώματα ψήφου τα οποία αντιστοιχούν σε ισάριθμες κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου, άυλες μετοχές, καθώς και άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα τα οποία παρέχουν δικαίωμα απόκτησης μετοχών που ενσωματώνουν δικαιώματα ψήφου, σε ποσοστό άνω του ορίου του 5% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της τράπεζας.

Drone και στην Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών

Tα μη επανδρωμένα πτητικά μέσα, γνωστά ως drones, έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Πέρα όμως από θεαματικές φωτογραφίες και βίντεο προσφέρουν πλέον ιδιαίτερα χρήσιμες υπηρεσίες. Με 2.000 έως 3.000 ευρώ, φορείς και επιχειρήσεις αποκτούν ισχυρά εργαλεία δουλειάς. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, για παράδειγμα, χρησιμοποίησε τα drones για να παρακολουθεί την εξέλιξη της καταστροφικής φωτιάς στην Εύβοια και μέσω αυτών να συντονίζει το έργο της κατάσβεσης. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ), σύμφωνα με πληροφορίες, θέλει να αποκτήσει drones μέσω των οποίων θα παρακολουθεί την ορθή χρήση του φάσματος συχνοτήτων. Οι εφαρμογές είναι ανεξάντλητες και η εξάπλωση της χρήσης δείχνει ότι πολύ σύντομα θα τεθεί θέμα ρύθμισης της κυκλοφορίας τους.

Οι φοροαπαλλαγές στα εφόδια των πλοίων

Ολες οι χώρες εφαρμόζουν απαλλαγές από δασμούς και φόρους στα εφόδια που παραδίδονται στα πλοία. Οχι όμως και η Ελλάδα, ή τουλάχιστον όχι σε όλες τις περιπτώσεις. Για παράδειγμα, έχει καταργηθεί η απαλλαγή από δασμούς και ειδικούς φόρους κατανάλωσης για τα τροφοεφόδια που παραδίδονται από ελληνικές επιχειρήσεις σε επαγγελματικά τουριστικά σκάφη που εκτελούν διεθνείς πλόες, σε αλιευτικά πλοία που αλιεύουν σε διεθνή ύδατα ή χωρικά ύδατα άλλων χωρών. Το ίδιο ισχύει και για τροφοεφόδια που παραδίδονται σε ξένα πολεμικά πλοία χωρών-μη μελών του ΝΑΤΟ, καθώς και για τα προϊόντα που πωλούνται σε επιχειρήσεις εστιατορίων – μπαρ στα πλοία της γραμμής. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι πλοιοκτήτριες εταιρείες να αποφεύγουν τον εφοδιασμό τους από ελληνικές επιχειρήσεις. Τα ζητήματα αυτά έθεσε στον υπουργό Ναυτιλίας Ιω. Πλακιωτάκη (φωτ.) ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Εφοδιαστών Πλοίων και Εξαγωγέων (ΠΣΕΠΕ) Ν. Μαυρίκος, με τον πρώτο να εκφράζει την έκπληξή του και να δηλώνει ότι θα στηρίξει το αίτημα για επαναφορά των απαλλαγών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή