Ο ΔΗΚΤΗΣ (17/08/19)

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ενδιαφέρον αναμένεται ο «χρησμός» της Moody’s

Με τον δείκτη του Χρηματιστηρίου να έχει υποχωρήσει κατά 12% από τις αρχές Αυγούστου και ενώ οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές είναι συστηματικές, με ενδιαφέρον αναμένεται την προσεχή Παρασκευή η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Moody’s. O oίκος σε έκθεσή του προ μηνός είχε επισημάνει τα αρνητικά (υψηλό χρέος, μέτριες οικονομικές προοπτικές, αδύναμο τραπεζικό σύστημα) και τα θετικά (σχετικά πλούσιος πληθυσμός, καλό προφίλ εξυπηρέτησης χρέους, στήριξη από Ευρωζώνη) της χώρας και είχε συναρτήσει τις προοπτικές αναβάθμισής της από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από τη νέα κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται πως η Moody’s, όπως και η S&P, τοποθετεί μέχρι στιγμής την Ελλάδα 4 βαθμίδες κάτω από την επενδυτική και μία βαθμίδα χαμηλότερα από τη Fitch, που διατήρησε στις 2 Αυγούστου αμετάβλητη την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο ΒΒ- με σταθερές προοπτικές. Πέρα από τις αξιολογήσεις των οίκων, πάντως, υπάρχουν και άλλες ειδήσεις στις οποίες προσβλέπει η κυβέρνηση για τη βελτίωση του επενδυτικού προφίλ της χώρας. Η κατάργηση των capital controls εντός του Σεπτεμβρίου, όπως διαμηνύεται αρμοδίως, δεν αναιρείται, εξαιτίας των αναταραχών στις αγορές, όπως κυκλοφόρησε. Επίσης, θεωρείται βέβαιη η έγκριση από την Ευρωζώνη της πρόωρης εξόφλησης των δανείων του ΔΝΤ.

Σε Παρίσι και Βερολίνο αναμένεται να ταξιδέψει την Τρίτη και την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, στις πρώτες επίσημες υποχρεώσεις του στο εξωτερικό από τότε που ανέλαβε πρωθυπουργικά καθήκοντα, σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε πως η Αγκελα Μέρκελ θα συναντήσει τον Τζόνσον σύντομα, χωρίς όμως να δώσει κάποια ημερομηνία, ενώ από τη γαλλική προεδρία δεν υπήρξε σχολιασμός. Ο Τζόνσον επιδιώκει να πείσει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ξεκινήσουν εκ νέου τις συνομιλίες για το Brexit  ειδάλλως να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο μιας άτακτης αποχώρησης του Λονδίνου από την Ε.Ε. την 31η Οκτωβρίου.

Διαβούλευση για κόκκινα δάνεια 16 δισ.

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η διαβούλευση της ελληνικής κυβέρνησης με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) για τη δημιουργία του Σχήματος Προστασίας Ενεργητικού στο οποίο θα μεταφερθούν μέρος από τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Η τελική πρόταση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τη μεταφορά κόκκινων δανείων ύψους περίπου 16 δισ. ευρώ και η μεθοδολογία που προσομοιάζει στο ιταλικό μοντέλο, έχει ήδη σταλεί στην αρμόδια κοινοτική διεύθυνση. Μετά την καλοκαιρινή ραστώνη η συζήτηση θα εντατικοποιηθεί, έτσι ώστε το σχέδιο να εγκριθεί το αργότερο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. 

 Θέμα χρόνου η παρέμβαση της ΕΤΕπ

Τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα «χτυπήσει» την πόρτα των αρμόδιων ελληνικών αρχών για την υπόθεση της Creta Farms φοβούνται οι εμπλεκόμενες πλευρές. Κι αυτό, διότι αν και η ΕΤΕπ, η οποία έχει χρηματοδοτήσει την Creta Farms με το ποσό των 15 εκατ. ευρώ, δεν έχει ακόμη «ενοχλήσει» τις ελληνικές αρχές, οι τελευταίες θεωρούν ότι απλώς είναι θέμα χρόνου. Υπενθυμίζεται ότι η Creta Farms ήταν η πρώτη ελληνική εταιρεία χρηματοδοτήθηκε από την ΕΤΕπ, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EFSI), τον επενδυτικό βραχίονα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη (γνωστό ως πακέτο Γιούνκερ). Μάλιστα, η σχετική συμφωνία είχε υπογραφεί το 2016 σε πανηγυρική εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας παρουσία και του τότε υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη, ο οποίος είχε απευθύνει και σχετικό χαιρετισμό. Η Creta Farms έχει εκταμιεύσει όλο το ποσό με τις δύο τελευταίες δόσεις να καταβάλλονται φέτος, μία στις 7 Ιανουαρίου 2019 (3,5 εκατ. ευρώ) και μία στις 15 Απριλίου 2019 (1,5 εκατ. ευρώ). Το κρίσιμο ερώτημα, βεβαίως, είναι εάν θα αναζητηθούν ευθύνες για την επιλογή της συγκεκριμένης εταιρείας. 

Τέλη Αυγούστου τα σπουδαία για τις συστημικές τράπεζες 

Για την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου είναι προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων του δευτέρου τριμήνου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με την Alpha και την Εθνική να ανακοινώνουν αποτελέσματα στις 29 Αυγούστου, ενώ στις 30 ανακοινώνουν η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς. Τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου θα ενσωματώνουν τον θετικό αντίκτυπο τόσο στην κερδοφορία όσο και στα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών από το ράλι των ελληνικών ομολόγων και σύμφωνα με ανάλυση της Axia Research, το όφελος στα κεφάλαια τοποθετείται στις 97 μονάδες βάσης για την Alpha Βank, στις 93 μονάδες  για τη Eurobank, στις 192 μονάδες για την Εθνική Τράπεζα και στις 45 μονάδες βάσης για την Τράπεζα Πειραιώς.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή