Ο ΔΗΚΤΗΣ (20/08/19)

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

15 ημέρες πριν από την πρώτη μάχη

Δεκαπέντε ημέρες έχουν απομείνει έως ότου σηκωθεί η αυλαία των επίσημων συναντήσεων, ενημερώσεων, διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για τον προϋπολογισμό του 2020 και τις ελαφρύνσεις που θέλει να ενσωματώσει η κυβέρνηση. Η ανταπόκριση της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στον οικονομικό σχεδιασμό της Αθήνας δίνει «πατήματα» στην κυβέρνηση για να υπερασπιστεί τους υπολογισμούς της και το πλάνο της επόμενης χρονιάς. Από την άλλη, όμως, η αλλαγή φρουράς των επικεφαλής στα κλιμάκια της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) μπορεί να έχει απρόσμενα αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, στις 5 Σεπτεμβρίου, στη συνεδρίαση του Euroworking Group, θα γίνει το πρώτο επίσημο τζαρτζάρισμα. Πάντως, στο διάστημα των δεκαπέντε ημερών, το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να αποστέλλει πληροφορίες, διευκρινίσεις και στοιχεία στους θεσμούς για το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα συνοδεύσει τον προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην υπάρχουν «γκρίζες» ζώνες.

Μόλις 22 αιτήσεις για την πρώτη κατοικία

Μόλις 22 αιτήσεις έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα στις τράπεζες από δανειολήπτες που θέλουν να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που δημιουργήθηκε στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους. Οι τράπεζες εκφράζουν αισιοδοξία ότι ο αριθμός των αιτήσεων θα αυξηθεί αμέσως μετά το καλοκαίρι, καθώς άλλοι 14.822 χρήστες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησής τους. Αθροιστικά, από την 1η Ιουλίου, οπότε ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα, μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, 68.823 δανειολήπτες έχουν μπει στην πλατφόρμα διερευνώντας τη διαδικασία.

Ελεγχοι σε επιχειρήσεις που απέλυσαν προσωπικό

Οι επιχειρήσεις που προχώρησαν σε απολύσεις το προηγούμενο διάστημα θα τεθούν υπό το μικροσκόπιο του υπουργείου Εργασίας. Οπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα, το ΣΕΠΕ βρίσκεται παντού στην Ελλάδα, ενώ τα κλιμάκια του ΕΦΚΑ κατευθύνονται σε τουριστικές και μη περιοχές, με πρώτη προτεραιότητα να ελεγχθούν επιχειρήσεις στις οποίες επικράτησαν οι απολύσεις. «Οπου εντοπίζονται τέτοια φαινόμενα, θα γίνονται έλεγχοι», προανήγγειλε ο κ. Βρούτσης.

Το ντιλ πώλησης των εγκαταστάσεων

Στα 51 εκατ. ευρώ συμφωνήθηκε το τίμημα για την πώληση των παραγωγικών εγκαταστάσεων των «Νηρεύς» και Σελόντα προς την εταιρεία «Μπιτσάκος». Οπως ανακοίνωσε η «Νηρεύς», ύστερα από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, απευθύνθηκε στην Amerra, την MDC Industry Holding Company LLC και την Andromeda Seafood, οι οποίες την ενημέρωσαν για το συμφωνηθέν τίμημα. Ωστόσο, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η ακριβής κατανομή του συνολικού τιμήματος που θα καταβληθεί από την εταιρεία «Μπιτσάκος Α.Ε.» θα οριστικοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο, πριν από την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Επομένως η εταιρεία δεν μπορεί να εκτιμήσει τη σχετική επίδραση στα μελλοντικά θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία της, καθώς δεν προσδιορίζεται το ποσόν του τιμήματος που αφορά τη «Νηρεύς».

Στο επίκεντρο η επένδυση της Cosco

Την άρση των «επιφυλάξεων» του Δήμου Πειραιά για το επενδυτικό πλάνο της Cosco στον ΟΛΠ επιχειρεί να εξασφαλίσει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης και για τον λόγο αυτό είχε χθες συνάντηση με τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, παρουσία του υφυπουργού Νίκου Παπαθανάση. Σύμφωνα με τον υπουργό, μίλησαν για όλα τα ζητήματα του Πειραιά, όπως η απορρόφηση του ΕΣΠΑ, και βεβαίως για τη μεγάλη επένδυση της Cosco. «Ακούσαμε τις ανησυχίες του δημάρχου για την ανέγερση του πολυκαταστήματος», είπε ο Αδ. Γεωργιάδης προσθέτοντας πως «είμαστε σε μια διαδικασία συνεργασίας για να δούμε πώς θα προχωρούμε όπως πρέπει μπροστά και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα». Από την πλευρά του ο Γ. Μώραλης δήλωσε πως «συμφωνήσαμε ότι θα υπάρχει μια σταθερή επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ του Δήμου Πειραιά και του υπουργείου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή