Ο ΔΗΚΤΗΣ (24/08/19)

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποβάλλεται ξανά ο φάκελος της Cosco

Την Τετάρτη τελικά θα κατατεθεί στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) το επενδυτικό σχέδιο της Cosco (master plan) για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς. Η επαναυποβολή του προς έγκριση, μετά τις περιπέτειες που είχε η βασική μέτοχος του ΟΛΠ κατά το πρώτο εξάμηνο με την προηγούμενη κυβέρνηση, είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή 23/08, αλλά για διαδικαστικούς λόγους αναβλήθηκε για την Τετάρτη 27/08. Ο προϋπολογισμός των επενδύσεων που περιλαμβάνει ανέρχεται στα 800 εκατ. ευρώ, όπως αποκάλυψε η «Καθημερινή», καθώς περιλαμβάνει και την κατασκευή ενός νέου τέταρτου προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων, σχέδιο που είχε παρουσιάσει η Cosco στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προεκλογικά. Επίσης, στο νέο master plan έχει περιοριστεί στο μισό το εμβαδόν του εμπορικού κέντρου που θα ανεγερθεί στο λιμάνι της κρουαζιέρας, σε 22.000 τ.μ. από 44.000 τ.μ., προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου του Πειραιά.

Οδηγίες προς δικηγόρους για ρύθμιση χρεών σε ΕΦΚΑ

Εναν ασφαλιστικό οδηγό για τη ρύθμιση οφειλών σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ παρέχει στα μέλη του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. Οπως μάλιστα αναφέρει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο πρόεδρός του Δημήτρης Βερβεσός, ο συγκεκριμένος οδηγός εντάσσεται στη συστηματική προσπάθεια πλήρους ενημέρωσης των δικηγόρων και απάντησης στην πληθώρα των ερωτημάτων που ευλόγως εγείρονται. Εκφράζει ταυτόχρονα ευχαριστίες στον δικηγόρο του ΕΦΚΑ, σύμβουλο του ΔΣΑ και πρόεδρο της Ενωσης Εμμίσθων Δικηγόρων Ανδρέα  Κουτσόλαμπρο, που τον επιμελήθηκε.   

Στρέφονται στην Τουρκία λόγω πτώσης του ρουβλίου

Το 2012, όταν άρχισε σταδιακά να αυξάνεται η τουριστική κίνηση, μία από τις πλέον υποσχόμενες αγορές ήταν η ρωσική. Σήμερα, η εικόνα έχει πλήρως αντιστραφεί. Οι Ρώσοι τουρίστες μειώνονται χρόνο με τον χρόνο και με εξαίρεση τη Χαλκιδική, όλο και πιο σπάνια ακούει κανείς ρωσικά σε πάλαι ποτέ δημοφιλείς προορισμούς γι’ αυτούς, όπως η Κρήτη. Η πτώση του ρουβλίου έναντι του ευρώ «έστειλε» τους Ρώσους σε φθηνότερους προορισμούς, όπως η Τουρκία. Αυτήν επέλεξαν φέτος 6 εκατ. Ρώσοι, έναντι 150.000 που ήρθαν στην Ελλάδα.

Κάνουν τους ανήξερους για το χάλι της ΔΕΗ

Ξεπούλημα της ΔΕΗ «βλέπουν» στον ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και της νέας διοίκησης που περιγράφουν την κατάσταση της Επιχείρησης. Καμώνονται πως δεν καταλαβαίνουν γιατί κατέληξε σε αυτό το χάλι η εταιρεία. Δηλαδή, ποιος θέσπισε τις δημοπρασίες ισχύος για να πωλεί με ζημία η ΔΕΗ, ποιος την υποχρέωσε να πωλήσει τον ΑΔΜΗΕ και να πληρώσει, ποιος δεν άφηνε την προηγούμενη διοίκηση να αναμορφώσει τα τιμολόγια και να κινηθεί κατά των οφειλετών της; Και ποιος είπε στον πρώην πρόεδρο να μη μιλάει όταν αμφισβήτησε τις κυβερνητικές επιλογές; Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Στο τραπέζι όλες οι λύσεις για τα δάνεια

Κάθε εργαλείο και κάθε μηχανισμός που μπορεί να βοηθήσει τις τράπεζες να απαλλαγούν από το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, θα εξεταστεί από την πλευρά της κυβέρνησης χωρίς προκαταλήψεις. Αυτό σημειώνει ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, Γιώργος Ζαββός, σε δήλωσή του στην «Κ», παραπέμποντας και σε ανάλογη τοποθέτηση του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος δημόσια είχε δηλώσει ότι θα εξεταστούν τόσο η πρόταση του ΤΧΣ όσο και η πρόταση της ΤτΕ. Στην παρούσα φάση, η λύση του σχήματος προστασίας ενεργητικού είναι αυτή που μπορεί να εγκριθεί πιο άμεσα από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε., καθώς «πατάει» στο ήδη δοκιμασμένο ιταλικό μοντέλο και γι’ αυτό προκρίθηκε από την πλευρά του υπουργείου. Η ελληνική πλευρά περιμένει την έγκριση από την DG Comp προκειμένου να φέρει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα ορίζει με ακρίβεια την περίμετρο των δανείων που θα ενταχθούν στο σχήμα, αλλά και το ύψος της εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή