Ο ΔΗΚΤΗΣ (25/08/19)

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τις νέες αντικειμενικές

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς μπαίνει το θέμα της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών. Η προηγούμενη κυβέρνηση απέφυγε να κάνει πράξη προεκλογικά τη δέσμευσή της έναντι των δανειστών για ανατιμήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, με βάση τις οποίες υπολογίζονται οι φόροι των ακινήτων. Σε κάθε περίπτωση βέβαια ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες και στο σύνολο του φόρου (κύριο και συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ) θα εφαρμοστεί ο μειωτικός συντελεστής 10%-30%, ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας. Αμέσως όμως μετά την έκδοση των νέων εκκαθαριστικών, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα κληθούν να προτείνουν ένα νέο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών τιμών ζώνης που θα εναρμονίζονται με τις πραγματικές εμπορικές αξίες που διαμορφώνονται στην αγορά. Αυτό σημαίνει ότι εάν χρειαστεί θα προχωρήσουν σε αλλαγές στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να μην ακυρωθεί η προσφάτως ψηφισθείσα μείωση.

Στενεύουν τα περιθώρια για τους οφειλέτες προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα που δέχεται τις αιτήσεις θα κλείσει στις 30 Σεπτεμβρίου. Μαζί της, άλλωστε, θα κλείσει και η πόρτα προς την εξυγίανση χιλιάδων επιχειρήσεων, καθώς ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο παράτασης. Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα πάντως, το ενδιαφέρον ήταν σημαντικό, όμως αύξηση των αιτήσεων αναμένεται από τον Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα, κοντά στις 47.000 ήταν οι αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών ύψους 400 εκατ. ευρώ, από ελεύθερους επαγγελματίες. Στις 35.000 ανέρχονται οι ρυθμίσεις που εγκρίθηκαν και αφορούσαν χρέη ύψους 1 δισ. ευρώ προς το ΙΚΑ, στις 10.5000 έχουν ανέλθει οι εγκεκριμένες ρυθμίσεις για χρέη αγροτών, ενώ μόλις στις 1.500 έφθασαν οι ρυθμίσεις των επιστημόνων.  

Δραματική η κατάσταση στη ΔΕΗ

«Το πρόβλημα της ΔΕΗ είναι δραματικό και δεν κρύβεται με τίποτε. Το υπουργείο Ενέργειας έχει στραμμένο το βλέμμα του στην 24η Σεπτεμβρίου, την ημέρα δηλαδή που θα δημοσιευθεί η νέα έκθεση του ορκωτού ελεγκτή της ΔΕΗ. Αν η Επιχείρηση δεν κριθεί βιώσιμη, ο ορκωτός θα απαιτήσει βίαια μέτρα για την Επιχείρηση», λένε συνεργάτες του Κωστή Χατζηδάκη. Σε ό,τι αφορά την πιθανή κατάργηση της έκπτωσης για τους συνεπείς πελάτες, λένε πως τέτοια εμπορική πολιτική θα υπάρχει πάντα, αλλά θα προσδιοριστεί από την ίδια τη ΔΕΗ με βάση τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές και θα ανακοινωθεί από την εταιρεία.

Αλλαγές σε ΕΕΣΥΠ και ΤΑΙΠΕΔ

Πληθαίνουν οι πληροφορίες στην αγορά σύμφωνα με τις οποίες επίκειται αντικατάσταση της διοίκησης τόσο της ΕΕΣΥΠ (υπερταμείο) όσο και του ΤΑΙΠΕΔ, στις οποίες καταλογίζονται καθυστερήσεις τόσο στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που βρίσκεται το χαρτοφυλάκιό τους όσο και στην αναδιάρθρωση προβληματικών επιχειρήσεων όπως τα ΕΛΤΑ και η ΔΕΗ. Η αλήθεια όμως είναι ότι οι όποιες αλλαγές μάλλον δεν θα γίνουν άμεσα κατόπιν σχετικού αιτήματος των πιστωτών. Ειδικότερα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, φέρεται να έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την καθυστέρηση τέτοιων κινήσεων, ώστε «να μη δοθεί η εντύπωση ότι το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων συνδέεται με τον εκλογικό κύκλο». Πλην όμως, άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα εξηγούν πως οι σχετικές αλλαγές που θα μπορούσε να κάνει ο πρωθυπουργός θα περιλάμβαναν και το εποπτικό συμβούλιο του υπερταμείου, όπου είναι τοποθετημένα δύο αλλοδαπά μέλη τα οποία de facto διαθέτουν και βέτο. Με δεδομένες και τις αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και το γεγονός ότι η κυβέρνηση δίνει στην παρούσα φάση βαρύτητα στη προσπάθεια να περιορίσει τους στόχους για τα πλεονάσματα, είναι φυσικό οι όποιες αλλαγές να έχουν μετατεθεί χρονικά κατά κάποιους μήνες. Ουδείς όμως εξ όσων έχουν συζητήσει το θέμα με τον πρωθυπουργό έχει καταλάβει πως οι σημερινές διοικήσεις θα παραμείνουν στη θέση τους μεσοπρόθεσμα, αναφέρουν εξαιρετικά πληροφορημένες πηγές.

Το Δημόσιο ανεβάζει ταχύτητα στους πλειστηριασμούς

Δεκαεπτά ακίνητα βγάζει σε πλειστηριασμό το ελληνικό Δημόσιο από τις 6 Νοεμβρίου μέχρι και τις 13 Δεκεμβρίου και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά. Εκτός από την αύξηση των κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς και τις δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, η ΑΑΔΕ ανεβάζει στροφές και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο για 1,8 εκατομμύριο οφειλέτες της εφορίας, οι οποίοι είναι ανοικτοί στην επιβολή αναγκαστικών μέτρων, δηλαδή σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Οι οφειλέτες του Δημοσίου έχουν ακόμη μία ευκαιρία να πληρώσουν τις οφειλές τους. Δηλαδή να ενταχθούν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου στη ρύθμιση των 120 δόσεων και να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί των ακινήτων τους. Σε διαφορετική περίπτωση, το πρόγραμμα πλειστηριασμών θα διευρυνθεί σημαντικά από το 2020, με προτεραιότητα όσους αγνόησαν τη ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή