Ο ΔΗΚΤΗΣ (27/08/19)

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «όχι» των τραπεζών που έγινε «ναι»

Ενα μήνα πριν από τις εκλογές είχε συγκαλέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σύσκεψη με τις 4 συστημικές τράπεζες και την Attica, προκειμένου να ενημερωθεί για την άποψή τους σχετικά με την πλήρη άρση των capital controls. Και οι 5 είχαν τότε ταχθεί εναντίον μιας άμεσης πρωτοβουλίας, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατούσε ενόψει εκλογών. Ενημερώθηκε για το θέμα και ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και συμφωνήθηκε να «παγώσει» η πρωτοβουλία έως τις εκλογές. Ετσι, φτάσαμε στη χθεσινή απόφαση, που ήταν πλέον ώριμη και είχε την απόλυτη συναίνεση των τραπεζών. Δεν πρόκειται επομένως για κανένα «δώρο» Στουρνάρα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως κακόβουλα ελέχθη από κάποιους. Αλλωστε, και ο κ. Τσακαλώτος έβαλε τα πράγματα στη θέση τους χθες λέγοντας οτι «ο μόνος λόγος που δεν είχε γίνει η πλήρης άρση ήταν η διστακτικότητα των τραπεζών, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας των εκλογών».

Η δραματική νύχτα της 28ης Ιουνίου του 2015

Το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας εισηγήθηκε χθες την πλήρη άρση των capital controls, όπως είχε γίνει και με την επιβολή τους, το βράδυ της 28ης Ιουνίου του 2015. Κοινός πρωταγωνιστής των δύο, ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας που –όπως ήταν αναμενόμενο– κατακλύσθηκε από τις αναμνήσεις της δραματικής εκείνης νύχτας και τις μοιράστηκε με τα μέλη του συμβουλίου, που τον άκουγαν με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Μπορεί να μοιάζει τώρα με παλιά ιστορία, αλλά αν θυμηθεί κανείς πόσο κοντά βρέθηκε τότε η χώρα στην καταστροφή, καταλαβαίνει γιατί το ενδιαφέρον για τις λεπτομέρειες είναι αμείωτο.

Νέες πωλήσεις «θέσεων» από το fund York Capital

Σε νέες πωλήσεις «θέσεων» που είχε λάβει κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών προχώρησε πριν από λίγες ημέρες το επενδυτικό fund York Capital, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία αποεπένδυσης από την ευρύτερη περιοχή. Συγκεκριμένα, στις 20 Αυγούστου πώλησε 1 εκατ. μετοχές της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής (σε δύο πακέτα), αντί 6,9 ευρώ ανά μετοχή. Αντίστοιχα, την ίδια ημέρα, εξωχρηματιστηριακά, ο κ. Γ. Περιστέρης, επικεφαλής της εταιρείας, απέκτησε 476.097 μετοχές, αντί 7,08 ευρώ ανά μετοχή, καταβάλλοντας ποσό 3,37 εκατ. ευρώ.

Είχαν και θετικά τα capital controls

Οι επιπτώσεις της επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων μπορούν μόνο έως έναν βαθμό να ποσοτικοποιηθούν. Και όλες ήταν αρνητικές. Για παράδειγμα, 18 μήνες μετά την επιβολή τους, οι εξαγωγές είχαν μειωθεί από 26,2 δισ. σε 21,9 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές από 47,1 δισ. σε 36,4 δισ. ευρώ. Μια επίπτωση, ωστόσο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θετική. Εξαιτίας των capital controls, οι Ελληνες μάθαμε να χρησιμοποιούμε πλαστικό χρήμα στις συναλλαγές μας, γεγονός το οποίο με τη σειρά του περιόρισε το «μαύρο» χρήμα και τη φοροδιαφυγή. Προφανώς δεν χρειαζόταν να πληρώσουμε τόσο ακριβά το μάθημα…

Στην Alpha Bank ο Αυλωνίτης

Ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Φώντας Αυλωνίτης αναλαμβάνει από την 1η Σεπτεμβρίου εντεταλμένος γενικός διευθυντής στην Alpha Bank, ενώ από την 1η Νοεμβρίου αναλαμβάνει και επικεφαλής στη Διεύθυνση Κανονιστικής Συμμόρφωσης της τράπεζας, μετά την αποχώρηση για λόγους συνταξιοδότησης του Μιχάλη Οράτη. Ο κ. Αυλωνίτης θα υπάγεται στη γενική διεύθυνση του Chief Legal and Governance Officer και θα αναφέρεται στον διευθύνοντα σύμβουλο Βασίλη Ψάλτη, ο οποίος σε δήλωσή του σημείωσε ότι «με την πρόσληψη του νέου εντεταλμένου γενικού διευθυντή αναβαθμίζεται και ενισχύεται ο ρόλος της διεύθυνσης κανονιστικής δυμμόρφωσης, προκειμένου η Alpha Bank να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις του εποπτικού και κανονιστικού πλαισίου». Ο κ. Αυλωνίτης διετέλεσε αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έως το 2019, εξαντλώντας το μέγιστο των δύο θητειών και είναι ο μόνος Ελληνας που έχει γίνει δεκτός στο Yale World Fellows Program.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή