Ο ΔΗΚΤΗΣ (29/08/19)

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυρά κατά Κ. Δομαζάκη από Creta Farms

Για ψευδείς και ανυπόστατες καταγγελίες κάνει λόγο η διοίκηση της Creta Farms, σχολιάζοντας τη χθεσινή ανακοίνωση του βασικού μετόχου της εταιρείας Κωνσταντίνου Δομαζάκη, στην οποία μιλούσε για επικείμενη κατάρρευση της αλλαντοβιομηχανίας εντός ολίγων ημερών. Υπογραμμίζει μάλιστα πως έχει επιστρατεύσει ήδη όλα τα ένδικα μέσα για την προστασία και διαφύλαξη της φήμης και της περιουσίας της. Η διοίκηση της Creta Farms υπό την προεδρία του Μάνου Δομαζάκη, σε ανακοίνωσή της στο Χ.Α., σημειώνει ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες και με υποψήφιους επενδυτές για την εξεύρεση ενδιάμεσης χρηματοδότησης. Στην ίδια ανακοίνωση καλεί τον κ. Θ. Δουζόγλου να καταθέσει άμεσα την πρότασή του στις τράπεζες, στην εταιρεία ή στην ΕΥ, που έχει επιφορτιστεί με το έργο της εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, και υπενθυμίζει πως «από τις 26/06/2019, οπότε ο κ. Κ. Δομαζάκης υπέβαλε στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων το Letter of Intent του κ. Θ. Δουζόγλου, ουδεμία επίσημη πρόταση έχει υποβληθεί από τον φερόμενο ως επενδυτή».

Μεγάλη φοροδιαφυγή σε ξενοδοχεία

Οσο ψάχνουν τόσο βρίσκουν. Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ σε τουριστικούς προορισμούς αποκαλύπτουν εκτεταμένη φοροδιαφυγή όχι μόνο φέτος, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια. Για παράδειγμα, ξενοδοχειακή επιχείρηση σε νησί του Ιονίου, κατά τη χρήση 2014, απέκρυψε εισόδημα ύψους 1 εκατ. ευρώ, για το οποίο δεν προκύπτει σαφώς η πηγή προέλευσής του. Αλλο ξενοδοχείο σε νησί των Κυκλάδων, κατά τις χρήσεις 2015 έως 2017, δεν εξέδωσε 831 φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 700.000 ευρώ. Επίσης, ξενοδοχείο στο Ηράκλειο, για τις χρήσεις 2015-2017, δεν υπέβαλε δηλώσεις τελών χαρτοσήμου ύψους 600.000 ευρώ.

Μείωση καταθέσεων του Δημοσίου τον Ιούλιο

Στα 151,17 δισ. ευρώ μειώθηκαν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες τον Ιούλιο έναντι 152,54 δισ. ευρώ τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Η πτώση των καταθέσεων οφείλεται στο Δημόσιο. Οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης παρουσίασαν μείωση κατά 3 δισ. ευρώ. Αντίθετα, αύξηση κατά 1,6 δισ. ευρώ παρουσίασαν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, εκ των οποίων, περίπου το 1 δισ. είναι των επιχειρήσεων και τα 600 εκατ. των νοικοκυριών.

Στο επίκεντρο η Airbnb και οι φόροι 

Το ζήτημα της Airbnb, η μείωση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας, θέματα που αφορούν τα αεροδρόμια της χώρας και η εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων συζητήθηκαν χθες κατά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τον πρόεδρο Γιάννη Ρέτσο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επαφών του υπουργού Οικονομικών με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, ενόψει της ΔΕΘ. Ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε τον τουρισμό μια από τις «ατμομηχανές» της ελληνικής οικονομίας, κατέγραψε τις επισημάνσεις των εκπροσώπων του ΣΕΤΕ και δεσμεύθηκε για συνέχιση της συνεργασίας των δύο πλευρών.

Αντεξε στις πιέσεις ο τουριστικός κλάδος

Παρά το γεγονός ότι η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης οδήγησε σε υποχώρηση των επιδόσεων στις εξαγωγές αγαθών του πρώτου τριμήνου, στο σύνολο του πρώτου εξαμήνου ο ελληνικός τουρισμός αποδεικνύεται περισσότερο ανθεκτικός, αναφέρει στην εβδομαδιαία ανάλυσή της η Alpha Bank. Η ανθεκτικότητα αυτή, εν μέσω ενός δυσμενούς διεθνούς περιβάλλοντος, όπως τονίζει, επιβεβαιώνει τη δυνατότητά του να αντιμετωπίζει τις εξωτερικές πιέσεις με επιτυχία, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι διαμορφώθηκε στα 567,1 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019, από 489,2 ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 15,9%. Ωστόσο, όπως τονίζει η Alpha Bank, οι εξωτερικοί κίνδυνοι και οι προκλήσεις για τον κλάδο παραμένουν, όπως η αβεβαιότητα που απορρέει από ένα Brexit χωρίς συμφωνία, η επίδραση της επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, η ανοδική πορεία των τουριστικών αφίξεων στην Τουρκία καθώς και η άνοδος του τουρισμού σε άλλες ανταγωνιστικές χώρες, όπως η Τυνησία και η Αίγυπτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή