Ο ΔΗΚΤΗΣ (30/08/19)

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τότε δεν έψαχνε για αστερίσκους…

«Σήμερα (σ.σ.: χθες) ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε αυτό που εμείς λέγαμε πριν τις εκλογές ότι θα αποτελέσει το μετεκλογικό αφήγημα της Ν.Δ.: ότι πρώτα θα προσπαθήσουν να χτίσουν την αξιοπιστία τους και μετά θα θέσουν το θέμα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων», σχολίασε στο Facebook ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Γιατί όμως θυμάμαι ότι, όταν στα σποτάκια έλεγε ότι διεκδικούμε χαμηλότερα πλεονάσματα, δεν είχε κάποιον αστερίσκο ότι αυτό θα συμβεί μόνο όταν (και αν) βρεθεί ο πρίγκιπας να φιλήσει την Ωραία Κοιμωμένη για να ξυπνήσει;» κατέληξε. Θα μπορούσε να απευθύνει το ίδιο ερώτημα στον κ. Τσίπρα. Οταν παρουσίαζε ως σχεδόν γεγονός ότι θα μείωνε τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα βάζοντας ενέχυρο μέρος του ταμειακού αποθέματος, παραλείποντας να αναφέρει πως αυτό ήταν πρόταση που θα έπρεπε να δεχθούν οι πιστωτές, ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν έψαχνε αστερίσκους με πρίγκιπες ή βατράχους.

Χρειάζεται «μπαζούκας» παρά τη βελτίωση του κλίματος

Εντύπωση προκάλεσε η βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν που δημοσιεύθηκαν χθες, την ώρα που η απειλή της ύφεσης μοιάζει όλο και πιο πραγματική. Το πρακτορείο Bloomberg ανέφερε πάντως χθες ότι η βελτίωση αυτή μπορεί να αποδειχθεί προσωρινή και σε κάθε περίπτωση ίσως να μην είναι αρκετή για να αποτρέψει την ανακοίνωση μέτρων τόνωσης της οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αλλωστε, τα σύννεφα έχουν πυκνώσει επικίνδυνα, ιδίως μετά την αύξηση της πιθανότητας ενός άτακτου Brexit.

Αμετάβλητη η αξιολόγηση του καναδικού οίκου DBRS

H DBRS διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση για το πρόγραμμα καλυμμένων ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς στο «BBB (low)». Οπως αναφέρει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης σε νέα έκθεσή του, από το πρόγραμμα καλυμμένων ομολόγων ύψους 10 δισ. ευρώ της ελληνικής συστημικής τράπεζας εκκρεμούν πέντε σειρές ομολόγων συνολικής ονομαστικής αξίας 4,5 δισ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουνίου του 2019, το σύνολο των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων στο πρόγραμμα καλυμμένων ομολόγων είναι 5,9 δισ. ευρώ.

Στην Alpha Bank ακίνητα 581,5 εκατ.

Ακίνητα συνολικής αξίας 581,5 εκατ. ευρώ έχει συσσωρεύσει στον ισολογισμό της η Alpha Bank, μέγεθος αυξημένο κατά 18% σε σχέση με τα 493,16 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2018. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, περίπου 45 εκατ. ευρώ προήλθαν από προσθήκες ακινήτων που αποκτήθηκαν είτε μέσω πλειστηριασμών όπου δεν βρέθηκε τρίτος αγοραστής, είτε μέσω εξασφαλίσεων που αποκτήθηκαν, στο πλαίσιο διακανονισμών / ρυθμίσεων επιχειρηματικών δανείων. Επιπλέον, η αύξηση δικαιολογείται και από τον επανυπολογισμό των επενδυτικών ακινήτων στην εύλογη αξία, που οδήγησε σε σημαντικές ανατιμήσεις. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της τράπεζας, από τη «δεξαμενή» αυτή των 581,5 εκατ. ευρώ θα πρέπει να αναμένονται ρευστοποιήσεις το προσεχές διάστημα.

Το βαρύ πρόστιμο σε πεθερά και νύφη

Τεράστια παραφιλολογία έχει αναπτυχθεί, με αφορμή το πρόστιμο που επέβαλε κλιμάκιο του ΕΦΚΑ σε καφενείο στη Ραβενή Θεσπρωτίας, οδηγώντας το ουσιαστικά στο κλείσιμο. Το πρόστιμο, ύψους 21.000 ευρώ, επιβλήθηκε καθώς βρέθηκαν ανασφάλιστες η γυναίκα και η πεθερά του αδερφού του ιδιοκτήτη να… καθαρίζουν πατάτες, ανέφεραν οι αρχικές πληροφορίες. «Εγώ αυτά τα χρήματα τα βγάζω σε 4 χρόνια. Μου φαίνεται εξωφρενικό το ποσό και νιώθω τεράστια αδικία», δήλωνε, με τη σειρά του, ο ιδιοκτήτης, γιος του ιερέα του χωριού. Στο κατάστημα, που λειτουργούσε ως ψησταριά με τουλάχιστον 30 τραπεζοκαθίσματα, εργάζονταν στις 18 Αυγούστου, οπότε έγινε ο έλεγχος, η μητέρα του ιδιοκτήτη, ο αδερφός του, η γυναίκα του αδερφού του και η πεθερά του αδερφού του, αναφέρει η έκθεση των ελεγκτών. Και κάπου στη μέση, ο νόμος που ορίζει ότι ασφαλίζονται υποχρεωτικά  και οι σύζυγοι και οι συγγενείς πρώτου και δευτέρου βαθμού που απασχολούνται σε επιχειρήσεις…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή