Ο ΔΗΚΤΗΣ (04/09/19)

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρέχουν και στο ΥΠΟΙΚ για το Ελληνικό

«Τρέχουμε» για να προχωρήσει η εμβληματική επένδυση του Ελληνικού, διαμηνύει σε κάθε τόνο η κυβέρνηση, και χθες ήταν η σειρά του υπουργείου Οικονομικών να ανακοινώσει τα επόμενα βήματα της αρμοδιότητάς του. 1. Μετά την υπογραφή των δύο πρώτων ΚΥΑ, έχει καταλήξει στο σχέδιο της επόμενης που θα εισηγηθεί για τις άλλες ζώνες ανάπτυξης. 2. Προχωρεί στην ενδυνάμωση του Αυτοτελούς Γραφείου Ελληνικού. 3. Δρομολογεί, μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία, τις κανονιστικές πράξεις για τον διαγωνισμό για το καζίνο. Οπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του Χρήστου Σταϊκούρα (φωτ.), η υλοποίηση της επένδυσης απαιτούσε μια σειρά από κανονιστικές και διοικητικές πράξεις, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια είτε είχαν «παγώσει» είτε προχωρούσαν με πολύ αργούς ρυθμούς. Η σημερινή κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θέλουν να προχωρήσει κατά προτεραιότητα η εν λόγω επένδυση, προσθέτει η ανακοίνωση.

Αρνητικά επιτόκια για το 50% των εταιρειών της Ευρωζώνης

Τα 17 τρισ. ευρώ έχει φτάσει η αξία των ομολόγων διεθνώς (κρατικών-εταιρικών) που διαπραγματεύονται με αρνητικές αποδόσεις, ενώ μεγάλη αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι περίπου το 50% (1,7 τρισ. ευρώ) των εταιρικών ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας στην Ευρωζώνη έχει αρνητικά επιτόκια, όταν τον Ιανουάριο το ποσοστό αυτό ήταν 12%. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ και δείχνει την αυξανόμενη «όρεξη» των επενδυτών για αποδόσεις, τη στιγμή που οι φόβοι γύρω από την παγκόσμια οικονομία δημιουργούν ολοένα και πιο ευνοϊκές προοπτικές για τα ομόλογα διεθνώς.

Ενίσχυση του ηλεκτρικού συστήματος της Σαντορίνης

Μέτρα για την ενίσχυση του ηλεκτρικού συστήματος της Σαντορίνης σπεύδουν να λάβουν οι αρμόδιες αρχές, καθώς λειτουργεί στα όριά του για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση της τουριστικής περιόδου. Η ΡΑΕ ενέκρινε προ ημερών την έκτακτη παράταση ενός μηνός (μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου) στην άδεια παραγωγής για τα μισθωμένα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη ισχύος 5 MW που έχει ήδη εγκαταστήσει η ΔΕΗ στο νησί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που θεωρείται πιθανό να προκύψουν τις επόμενες ημέρες.

Στην Κομισιόν σε οικείο περιβάλλον ο Γ. Θωμάς

Από χθες ξεκίνησαν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για τις αλλαγές που επιδιώκει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην ελληνική αγορά ενέργειας. Τη διαπραγμάτευση εκ μέρους της κυβέρνησης ανέλαβε ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς (φωτ.). Η φράση «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση» ταιριάζει ακριβώς στην περίπτωσή του. Μέχρι να μπει στην κυβέρνηση, ο κ. Θωμάς ήταν αναπληρωτής γενικός διευθυντής της DG Energy, δηλαδή της γενικής διεύθυνσης της Κομισιόν που είναι αρμόδια για τα θέματα της ΔΕΗ. Επιπλέον, εργάστηκε στις Βρυξέλλες από το 1990. Συνεπώς, ξέρει τους πάντες στην κοινοτική γραφειοκρατία.

Προχωρεί το σχέδιο real estate του Φουρλή

Εξελίσσεται ο σχεδιασμός της διοίκησης του ομίλου Φουρλή αναφορικά με τη λειτουργία της νέας θυγατρικής εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, με την επωνυμία Trade Estates ΑΕΕΑΠ. Οπως έγινε γνωστό χθες, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Housemarket ενέκρινε την απόσχιση του κλάδου των ακινήτων και την εισφορά του στην Trade Estates, η οποία θα ξεκινήσει έτσι κι επίσημα τη λειτουργία της. Υπενθυμίζεται πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς χορήγησε άδεια σύστασης και λειτουργίας στη νέα ΑΕΕΑΠ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τον προηγούμενο Φεβρουάριο και απαιτήθηκαν μερικοί ακόμη μήνες προετοιμασίας έως ότου λειτουργήσει πλήρως η νέα εταιρεία. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, συνολικά η Trade Estates θα «προικιστεί» με ακίνητα συνολικής αξίας 176 εκατ. ευρώ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται όλα τα υφιστάμενα ιδιόκτητα ακίνητα του ομίλου Φουρλή, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία των καταστημάτων ΙΚΕΑ, το κέντρο εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) στο Σχηματάρι, καθώς και τα εμπορικά καταστήματα λιανικής του ομίλου στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή