Ο ΔΗΚΤΗΣ (13/09/19)

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλά πλεονάσματα ζητεί εκ νέου το ΔΝΤ

«Πάντα λέγαμε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ήταν φιλόδοξος. Εχουμε αναφέρει με συνέπεια πως οι υψηλοί στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων λειτούργησαν ως βαρίδι στην ανάκαμψη της Ελλάδας. Και έχουμε υποστηρίξει στο παρελθόν την ανάγκη για ένα χαμηλότερο δημοσιονομικό ισοζύγιο. Πιστεύω, λοιπόν, ότι είναι σαφής η θέση του ΔΝΤ», είπε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις (φωτ.), στην τακτική ενημέρωση Τύπου, απαντώντας σε ερώτηση για τις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ και το κατά πόσον αυτές αποτελούν μια «αυτοκριτική» του Ταμείου. Το ΔΝΤ, επομένως, παραμένει σταθερό στη θέση του για χαμηλότερους στόχους,  κάτι που ίσως έχει την αξία του ενόψει της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, στις 23 Σεπτεμβρίου, όπου τα πρωτογενή πλεονάσματα θα μπουν μοιραία στη συζήτηση. Σχετικά με τις πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης, ο κ. Ράις είπε ότι το ΔΝΤ θα τις εξετάσει  προσεκτικά και πάντως αυτό που έχει σημασία είναι να εφαρμοστούν πολιτικές με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης.

Επίδομα μητρότητας σε ασφαλισμένες του ΟΑΕΕ

Χορήγηση επιδόματος μητρότητας σε ασφαλισμένες του ΟΑΕΕ, ακόμη κι αν έχουν διακόψει την άσκηση του επαγγέλματός τους κατά την ημερομηνία του τοκετού, προβλέπει απόφαση του υφυπουργού Εργασίας Νότη Μηταράκη. Παραμένει βέβαια ως βασική προϋπόθεση η ύπαρξη  ταμειακής ενημερότητας και ασφαλιστικής ικανότητας, καθώς και η μη λήψη αντίστοιχου επιδόματος από άλλον ασφαλιστικό οργανισμό. Μάλιστα, η απόφαση μπορεί να έχει εφαρμογή και για τις εκκρεμείς αιτήσεις ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ που έχουν διακόψει την άσκηση του επαγγέλματός τους μετά την 1η/3/2018.

Στην αναμονή η Ελλάδα για συμμετοχή στο QE

Για άλλη μία φορά, όπως φαίνεται, θα «κρατήσουμε ομπρέλα» στο  πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ανακοίνωσε χθες ο Μάριο Ντράγκι. Στο ερώτημα αν θα μπορέσουμε να επωφεληθούμε από αυτό, η αισιόδοξη  απάντηση των αρμοδίων ήταν η αυτονόητη: όταν τα ομόλογά μας θα φθάσουν σε επενδυτική βαθμίδα. Κάτι που τοποθετείται, σύμφωνα με αναλυτές σε περίπου 1,5 χρόνο. Ευτυχώς ο κ. Ντράγκι δεν έθεσε χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης του νέου QE. Οπότε μπορούμε να ελπίζουμε.

Ψάχνουν συμβιβαστική λύση για το ΛΕΠΕΤΕ

Για την προσεχή Τρίτη ανανέωσαν το ραντεβού τους η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης με το προεδρείο του Συλλόγου Συνταξιούχων της ΕΤΕ και τη διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το θέμα του ΛΕΠΕΤΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος και για τις δύο πλευρές –Εθνική και συνταξιούχους– είναι να βρεθεί συμβιβαστική λύση που να διασφαλίζει στους τελευταίους αξιοπρεπή επικουρική σύνταξη. Να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο αναμένονται δύο σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, αφενός για το θέμα της αντισυνταγματικότητας ή μη του νόμου Πετρόπουλου και αφετέρου για το ύψος των συντάξεων που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι της Εθνικής.

Εξετάζεται η τέταρτη ΚΥΑ για το Ελληνικό

Στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας συζητείται σήμερα η τέταρτη και τελευταία κοινή υπουργική απόφαση για το Ελληνικό. Αφορά τις περιοχές πολεοδόμησης που βρίσκονται σε όλα τα σημεία του ακινήτου, ενώ προηγήθηκαν οι αποφάσεις για το πάρκο, τις ζώνες ανάπτυξης και την παραλιακή περιοχή. Θα πρέπει να σημειωθεί πως με την απόφαση αυτή θα κλείσει ο πρώτος κύκλος του πολεοδομικού σχεδιασμού για την επένδυση, ενώ έπονται εξελίξεις και στο θέμα της κατεδάφισης εκατοντάδων κτιρίων που βρίσκονται διάσπαρτα στο παλαιό αεροδρόμιο και στην παραλία του Αγίου Κοσμά. Στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, πάντως, σημείωναν χθες ότι σύντομα θα έχουμε εξελίξεις και στις τουριστικές επενδύσεις στην Κασσιόπη (όπου η επένδυση «κολλούσε» στη διαχείριση ενός διατηρητέου κτιρίου μέσα στο ακίνητο του Δημοσίου) και στην Αφάντου (που δεν βρίσκεται όμως ακόμη σε τόσο προχωρημένο επίπεδο).  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή