Ο ΔΗΚΤΗΣ (24/09/19)

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζει αυτόνομα η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες»

Η έγκριση των οικονομικών αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου είναι το βασικό θέμα της ατζέντας του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, που συνεδριάζει σήμερα. Η ημερήσια ατζέντα, όμως, πλαισιώνεται και από άλλα θέματα, με βασικότερο εξ αυτών την ακύρωση της απόφασης Παναγιωτάκη για συγχώνευση της θυγατρικής «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» με τη μητρική εταιρεία. Η νέα διοίκηση της ΔΕΗ υπό τον κ. Γιώργο Στάσση τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της αυτόνομης δραστηριότητας της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» και της αναβάθμισης του ρόλου που καλείται να διαδραματίσει στο νέο, μεταλιγνιτικό περιβάλλον, όπου οι ανανεώσιμες πηγές θα αποτελέσουν το νέο εθνικό καύσιμο για ηλεκτροπαραγωγή.

Το σημερινό Δ.Σ. αναμένεται επίσης να εγκρίνει την αναβάθμιση της νομικής υπηρεσίας σε γενική διεύθυνση και μαζί του επικεφαλής κ. Αργύρη Οικονόμου σε γενικό διευθυντή, καθώς επίσης τον ορισμό του κ. Γιάννη Κοπανάκη σε αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο.

Πληρωμές φόρων 1,6 δισ. εντός του Σεπτεμβρίου

Ο Σεπτέμβριος θα είναι ο καθοριστικός μήνας για την πορεία του προϋπολογισμού. Επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα και ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και την πρώτη του ΕΝΦΙΑ. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, αναφέρει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, ο προϋπολογισμός θα κλείσει με υψηλότερο πλεόνασμα από ό,τι προβλέπει η συμφωνία με τους θεσμούς. Το ποσό που καλούνται να πληρώσουν τα 7,4 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων τον Σεπτέμβριο ανέρχεται σε περίπου 550 εκατ. ευρώ, ενώ η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ανέρχεται σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ.

Το υπ. Ανάπτυξης σε διαρκή μάχη με το παρεμπόριο

Οσο περισσότερους ελέγχους για την καταπολέμηση του παρεμπορίου διενεργεί το υπουργείο Ανάπτυξης, τόσο περισσότερες παραβάσεις διαπιστώνει. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες, το χρονικό διάστημα 16/9 έως 22/9 πραγματοποιήθηκαν 313 έλεγχοι, κατά 87 περισσότεροι σε σύγκριση με μία εβδομάδα πριν και διαπιστώθηκαν 58 παραβάσεις, αριθμός αυξημένος κατά 76%. Οι έλεγχοι έγιναν σε λαϊκές αγορές, άλλους δημόσιους χώρους και ιδιωτικές επιχειρήσεις και καταστράφηκαν δεκάδες παράνομα προϊόντα, ενώ επιβλήθηκαν και τα ανάλογα πρόστιμα.

MIG: Η Vivartia δεν είναι προς πώληση

«Εκ του ασφαλούς ανέξοδες επικοινωνιακές προσπάθειες και ευσεβείς πόθους των κατά καιρούς επίδοξων ενδιαφερομένων» χαρακτηρίζει η MIG σε ανακοίνωσή της το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν κατά καιρούς διάφοροι επιχειρηματίες να εξαγοράσουν τη ΔΕΛΤΑ, θυγατρική της Vivartia  του ομίλου MIG, ή ακόμη και ολόκληρη τη Vivartia. Πιο πρόσφατη ήταν η αναφορά του επικεφαλής της Optima Στ. Παντελιάδη, ο οποίος δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον να εξαγοράσει τη ΔΕΛΤΑ, εάν και όταν αυτή πωληθεί. Στην ίδια ανακοίνωση η MIG αναφέρει ότι «σε καμία περίπτωση δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο πώλησης όχι μόνο της ΔΕΛΤΑ αλλά και οποιασδήποτε εταιρείας του ομίλου Vivartia». Για την ώρα τουλάχιστον, θα συμπληρώναμε εμείς…

Διαδοχικά ραντεβού με επενδυτές στο Λονδίνο

Συνεχίζονται το μπαράζ των roadshows του φθινοπώρου και τα ραντεβού των ελληνικών τραπεζών με τα διεθνή funds. Σήμερα ξεκινάει στο Λονδίνο το Financials CEO Conference της Bank of America Merrill Lynch, το οποίο ολοκληρώνεται στις 26 Σεπτεμβρίου, παίρνοντας τη σκυτάλη από το roadshow της ΕΧΑΕ την περασμένη εβδομάδα στη βρετανική πρωτεύουσα, καθώς και αυτά των Goldman Sachs, HSBC και Citi στις αρχές του μήνα σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Το κλίμα αναμένεται να είναι ανάλογα θετικό, με τις ερωτήσεις των ξένων επενδυτών προς τα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη να μην αφορούν μόνο τα NPEs τα οποία μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον το προηγούμενο διάστημα, αλλά να επεκτείνονται και στις προοπτικές κερδοφορίας και της απόδοσης επί των ίδιων κεφαλαίων, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθεί και η αναμενόμενη εφαρμογή του σχεδίου του ΤΧΣ (APS), με την DGComp να δίνει τις επόμενες ημέρες το πράσινο φως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή