Ο ΔΗΚΤΗΣ (25/09/19)

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεταρρυθμίσεις για αναβαθμίσεις και QE

Οι μεταρρυθμίσεις θα φέρουν μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα, αναβαθμίσεις και ένταξη στο QE, επισημαίνει η Citigroup σε σημείωμα προς τους πελάτες της, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των πρώτων διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, καθώς και τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι. Οπως επισημαίνει, τα τελευταία μηνιαία δημοσιονομικά στοιχεία έως τον Αύγουστο δείχνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν διαφέρει σημαντικά από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους. Αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποια δημοσιονομική επιδείνωση στους τελευταίους μήνες του 2019, το πρωτογενές πλεόνασμα θα βρεθεί εντός του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ, όπως εκτιμά. Οπως τονίζει, η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να διαπραγματευτεί τη μείωση των πλεονασμάτων με τους πιστωτές, κάτι που η ίδια θεωρεί εύλογο αρκεί να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό, όπως υπογραμμίζει, θα ήταν επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για περαιτέρω αναβαθμίσεις στην αξιολόγηση της χώρας καθώς και την ένταξή της στο QE.

Ζημίες στη ΔΕΗ από πολιτικές αποφάσεις του παρελθόντος

Το επιπλέον κόστος που επωμίστηκε η ΔΕΗ το α΄ εξάμηνο από τους ρύπους ήταν 122 εκατ. ευρώ, ενώ οι δημοπρασίες ισχύος (ΝΟΜΕ) την επιβάρυναν επιπλέον κατά 70,1 εκατ. ευρώ. Εάν η τότε κυβέρνηση είχε ανταποκριθεί στο αίτημα του τέως προέδρου Μανώλη Παναγιωτάκη να εφαρμοστεί ρήτρα ρύπων στα τιμολόγια και να σταματήσουν τα ΝΟΜΕ, οι ζημίες της Επιχείρησης θα είχαν περιοριστεί δραστικά. Προφανώς, εάν υιοθετούσαν κάποια από τις δύο προτάσεις θα ήταν σαν να αρνούνται τις επιλογές τους. Προτίμησαν να αγοράσουν χρόνο και να κάνουν πάσα την καυτή πατάτα στους επόμενους.

Ο Γ. Φιλιόπουλος επικεφαλής του Enterprise Greece

O κ. Γιώργος Φιλιόπουλος με πλούσια εμπειρία στα θέματα των εξαγωγών είναι πλέον ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece, αντικαθιστώντας τον κ. Γρ. Στεριούλη που βρισκόταν στη θέση αυτή από τον Ιούνιο του 2018. Ο κ. Φιλιόπουλος είχε θητεύσει στην κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ κοντά στον τότε υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη ως σύμβουλός του και συντονιστής της επιτροπής για τη διευκόλυνση του εξωτερικού εμπορίου, ενώ στη συνέχεια εργαζόταν στον ΣΕΒ.

Πρόστιμο 5,1 εκατ. στην Πειραιώς από ΕΚΤ

Διοικητικό πρόστιμο 5,1 εκατ. ευρώ για τη μη τήρηση εποπτικών υποχρεώσεων περί ιδίων κεφαλαίων κατά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το 2015, επέβαλε η ΕΚΤ στην Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, η προηγούμενη διοίκηση της τράπεζας ταξινομούσε κεφαλαιακά εγγυήσεις, τις οποίες κατείχε ως εξασφάλιση για την αποπληρωμή των δανείων που χορηγήθηκαν σε μη ενήμερους πελάτες. Οι οφειλέτες αυτοί χρησιμοποίησαν τα ποσά που έλαβαν μετά την αποδέσμευση της εξασφάλισης για την αγορά μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς. Οι καταλογισμοί αφορούν το 0,05% έως 0,10% των εποπτικών κεφαλαίων της τράπεζας και, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, το πρόστιμο έχει ήδη αποτυπωθεί σε οικονομικές καταστάσεις προηγούμενων χρήσεων.

«Μπλόκο» στο στοίχημα μέσω Διαδικτύου

Η διοίκηση του ΟΠΑΠ βρίσκεται σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να επιλύσει το ζήτημα που προέκυψε με την απαγόρευση διενέργειας τυχερών παιγνίων αθλητικού στοιχήματος μέσω Διαδικτύου που επέβαλε με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Σε επιστολή τους προς το Χ.Α., ο ΟΠΑΠ επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με όσα διαβεβαίωναν οι ελληνικές αρχές στους ενδιαφερόμενους  επενδυτές κατά την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ το 2013. Τότε οι αρχές της χώρας έλεγαν ότι ο ΟΠΑΠ διαθέτει το νόμιμο δικαίωμα να προσφέρει διαδικτυακά το στοίχημα προκαθορισμένης απόδοσης μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020. Τέλος, στην επιστολή της προς το Χ.Α., η διοίκηση του ΟΠΑΠ αναφέρει ότι η απόφαση του ΣτΕ έχει περιορισμένο αντίκτυπο στα οικονομικά του, δεδομένου ότι αφορά λιγότερο από το 1% των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων του (Gross Gaming Revenues).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή