Ο ΔΗΚΤΗΣ (26/09/19)

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στήριξη στον εγχώριο τουριστικό κλάδο

Συνεχίζεται η προσπάθεια επαναπατρισμού των ξένων επισκεπτών που η κατάρρευση της Thomas Cook άφησε εγκλωβισμένους στη χώρα μας, με τον υπουργό  Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη (φωτ.) να προΐσταται του ειδικού συντονιστικού οργάνου. Το υπουργείο παραμένει σε ανοικτή γραμμή με τις πρεσβείες του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Γερμανίας. Σύμφωνα με τον υπουργό, η διαδικασία επαναπατρισμού των τουριστών –περίπου 30.000 υπολογίζονταν χθες το μεσημέρι και μαζί με τους 25.000 Βρετανούς ξεπέρασαν τις 50.000– συνεχίζεται ομαλά. «Οποια προβλήματα αναφύονται και ανακύπτουν τα επιλύουμε το συντομότερο δυνατό», σημειώνει και εξηγεί πως «έχουμε στείλει ήδη οδηγίες στις περιφερειακές υπηρεσίες τουρισμού και αυτές στέλνουν οδηγίες στον ΣΕΤΕ, στο ΞΕΕ, και στην ΠΟΞ ώστε να υπάρξει περαιτέρω ενημέρωση και στα μέλη τους». «Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία στους ανθρώπους του ελληνικού τουρισμού πως τις επόμενες ώρες και τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα έρθει να στηρίξει τον ελληνικό τουριστικό κλάδο, τον μεγαλύτερο της ελληνικής οικονομίας», υπογραμμίζει.

Αυξήθηκαν εκ νέου οι οφειλές του Δημοσίου

«Τσίμπησαν» τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τους προμηθευτές του Δημοσίου. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, από 2,2 δισ. ευρώ που ήταν στο επτάμηνο του έτους, έφθασαν στα 2,35 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουλίου. Αν και οι περισσότεροι φορείς κατάφεραν και μείωσαν τις υποχρεώσεις, ωστόσο αυξήθηκαν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων. Συγκεκριμένα, από 492,9 εκατ. που ανέρχονταν στα τέλη Ιουνίου, εκτινάχθηκαν στα 724,9 εκατ. ένα μήνα μετά. Ο μηδενισμός των οφειλών εντός του 2019 έχει χαθεί και απομένει να δούμε εάν η νέα κυβέρνηση θα καταφέρει να κάνει νέα συμφωνία με τους θεσμούς.

Επίδομα μητρότητας και σε αυτοαπασχολούμενες

Επίδομα μητρότητας, που μαζί με τα αναδρομικά μπορεί να φθάσει τα 600 ευρώ, δικαιούνται αυτοαπασχολούμενες γυναίκες – ασφαλισμένες του πρώην ΟAEE. Μάλιστα, το επίδομα, που σε μηνιαία βάση ανέρχεται σε 150 ευρώ, δικαιούνται μητέρες ακόμη κι αν είχαν ήδη διακόψει την άσκηση του επαγγέλματός τους κατά την ημερομηνία του τοκετού. Αυτό ορίζει η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ, που εκδόθηκε σε συνέχεια εγγράφου με το οποίο ο υφυπουργός Ν. Μηταράκης ξεκαθάριζε το τοπίο. Απαραίτητη προϋπόθεση παραμένει η ύπαρξη ταμειακής ενημερότητας.

Μπλακ άουτ συμβαίνουν και στο Βέλγιο

Συμβαίνει τελικά και στα καλύτερα σπίτια. Χθες έπεσε το ηλεκτρονικό σύστημα του χρηματιστηρίου στο Βέλγιο (Euronext) για αρκετή ώρα. Από τη δυσλειτουργία αυτή επηρεάστηκε η χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Cenergy Holdings, η μετοχή της οποίας τελεί υπό διαπραγμάτευση τόσο στο Euronext όσο και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ετσι καθυστέρησε η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων αφού έπρεπε πρώτα να ανακοινωθούν στο χρηματιστήριο του Βελγίου και στη συνέχεια στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σήμερα ο όμιλος Viohalco θα ανακοινώσει και τα αποτελέσματα της μητρικής εταιρείας Viohalco. Με βάση τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τόσο της Cenergy Holdings όσο και της ΕlvalHalcor, πριν από περίπου 10 ημέρες, εκτιμάται ότι θα είναι αρκούντως… ενδιαφέροντα.

Ο Μ. Ντράγκι στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη

Στην Αθήνα θα κάνει μια από τις τελευταίες επίσημες εμφανίσεις του ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο Μάριο Ντράγκι. Την ερχόμενη Τρίτη θα μιλήσει σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών. Τον περασμένο Μάρτιο, η Ακαδημία είχε εκλέξει τον καθηγητή Μάριο Ντράγκι ξένο εταίρο της στον κλάδο των Οικονομικών Επιστημών – Οικονομική και Νομισματική Πολιτική. Κατά την παραμονή του στην Αθήνα, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ενδεχομένως, εάν το πρόγραμμά του το επιτρέψει, και με στελέχη της αντιπολίτευσης. Ο κ. Ντράγκι θα παραδώσει τα ηνία της ΕΚΤ στην Κριστίν Λαγκάρντ στο τέλος Οκτωβρίου, αφήνοντας ως παρακαταθήκη τα αποφασιστικά μέτρα που έλαβε για να διασώσει το ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, αλλά και πιο πρόσφατα, το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προκειμένου να αποτρέψει τη διολίσθηση της ευρωπαϊκής οικονομίας σε ύφεση. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα αξιοποιήσει το βήμα της Ακαδημίας για να απαντήσει στους επικριτές του ή για να απευθύνει τις τελευταίες συστάσεις του στην ελληνική κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή