Ο ΔΗΚΤΗΣ (27/09/19)

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταβολή αυξημένων συντάξεων χηρείας

Ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία καταβολής των αυξημένων κατά 40% συντάξεων χηρείας σε περίπου 66.000 δικαιούχους. Μεσοσταθμικά, η αύξηση κυμαίνεται στα 290 ευρώ τον μήνα για το Δημόσιο και στα 208 ευρώ για τους ασφαλισμένους του πρώην ΙΚΑ. Υπενθυμίζεται πως οι αυξήσεις κατά 40% στις χήρες προκύπτει καθώς αυξάνεται το δικαιούμενο ποσοστό στο 70% (από 50% που όριζε ο νόμος Κατρούγκαλου) σε 66.323 συντάξεις που λαμβάνουν χήρες και ορφανά τέκνα. Από αυτές, οι 10.543 είναι του Δημοσίου. Από τις υπόλοιπες  55.780 συντάξεις του πρώην ΙΚΑ, για 13.182 δεν προέκυψε αύξηση στο καταβαλλόμενο ποσό, κυρίως γιατί λάμβαναν το κατώτατο όριο. Επιπλέον, 3.178 τέκνα έλαβαν μειωμένη σύνταξη  λόγω ανακατανομής μεταξύ των ποσοστών της χήρας και των τέκνων. Προσοχή: σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, για 247 συντάξεις δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση της διαδικασίας και τα νέα ποσά θα δοθούν τον Οκτώβριο, όπως και τα αναδρομικά.

Χρηματοδότηση 355 εκατ. για αντιπλημμυρικά έργα

Δάνειο 150 εκατ. ευρώ θα χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την πραγματοποίηση επενδύσεων 355 εκατ. ευρώ για την προστασία των ελληνικών πόλεων από τις πλημμύρες και την κλιματική αλλαγή. Τη σύμβαση υπέγραψαν χθες στην Αθήνα οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Andrew McDowell. Συνολικά δέκα αντιπλημμυρικά έργα, επτά στην Αττική, δύο στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Πελοπόννησο, θα χρηματοδοτηθούν στις πόλεις που έχουν αναγνωριστεί ως πιο ευάλωτες.

Εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3,5%

Σημαντική υστέρηση των αποτελεσμάτων του προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου σε σχέση με πέρυσι, σε όρους ενισχυμένης εποπτείας, βλέπει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Παρ’ όλα αυτά, και παρά τα επεκτατικά μέτρα του Μαΐου και του Ιουλίου, εκτιμά ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί. Πώς γίνεται αυτό; Προφανώς, δεδομένου ότι το 2018 ο προϋπολογισμός έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 5,2% του ΑΕΠ, όση υστέρηση και να υπάρξει φέτος, δύσκολα θα προσγειωθεί κάτω από το 3,5%. Πήγαν καλά και τα έσοδα Ιουλίου – Αυγούστου…

Θέμα ωρών η έκδοση ομολόγου από τα ΕΛΠΕ

Σήμερα, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς, αναμένεται να προχωρήσουν τα ΕΛΠΕ στην έκδοση 5ετούς ομολόγου για την άντληση 300-500 εκατ. ευρώ, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, οι οποίοι τοποθετούν το επιτόκιο στην περιοχή του 2,3%-2,5%, ενώ δεν αποκλείουν να βρεθεί και κάτω από το 2%, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για υψηλή ζήτηση από ξένους θεσμικούς. Το ποσό που θα αντληθεί από την έκδοση θα διατεθεί για την εξαγορά μέρους ή του συνόλου του ομολόγου λήξης 2021, το οποίο φέρει επιτόκιο 4,875%, καθώς και για την αποπληρωμή υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου και άλλους εταιρικούς σκοπούς.

Νέα σύσκεψη για τον τουρισμό

Νέα διυπουργική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα για τα μέτρα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων που πλήττονται από την κατάρρευση της Thomas Cook. Κατά τη χθεσινή σύσκεψη, υπό τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα (φωτ.) και Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, δεν ελήφθησαν αποφάσεις. Ωστόσο, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται πιο ανοικτό στο ενδεχόμενο να ληφθούν κάποια μέτρα. Ο κ. Θεοχάρης, ως αρμόδιος υπουργός για τον κλάδο, έχει κάνει εισηγήσεις υιοθετώντας κάποια από τα μέτρα που προτείνουν οι φορείς του κλάδου. Ο κ. Σταϊκούρας, από την άλλη, ανησυχεί ότι εάν φανεί γενναιόδωρος με τους ξενοδόχους, θα δημιουργηθεί προηγούμενο που θα επιτρέψει και σε άλλους να διεκδικήσουν διευκολύνσεις από το Δημόσιο, με δημοσιονομικό κόστος που δεν αντέχει ο προϋπολογισμός. Και οι δύο έχουν τα δίκια τους. Πιθανότατα, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή