Ο ΔΗΚΤΗΣ (29/09/19)

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις 40 εκατ. τα ληξιπρόθεσμα της εφορίας προς τους πολίτες

Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανέρχονται στο ποσό των 725 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το ποσό αυτό δεν ανησυχεί ούτε τη φορολογική διοίκηση ούτε τους θεσμούς, καθώς πρόκειται για επιστροφές που είναι κάτω των 90 ημερών, δηλαδή δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Μάλιστα, οι εκκρεμείς επιστροφές τις προηγούμενες μέρες, σε μεγάλο βαθμό, συμψηφίστηκαν με τον ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα να μειωθούν ραγδαία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει βάλει στόχο στο τέλος του έτους να μηδενίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της (καθυστέρηση επιστροφής φόρων άνω των 90 ημερών), που ανέρχονται μόλις σε 40 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για σημαντική επιτυχία, καθώς τα προηγούμενα χρόνια οι οφειλές αυτές προσέγγιζαν ή ξεπερνούσαν το 1 δισ. ευρώ.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του προϋπολογισμού στο 8μηνο του έτους οι επιστροφές φόρων έχουν ξεπεράσει τον στόχο που είχε τεθεί από το οικονομικό επιτελείο κατά 320 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι κάτι αλλάζει στις σχέσεις της εφορίας με τους πολίτες. Και όταν δε, οι συμψηφισμοί επεκταθούν στο σύνολο της φορολογίας, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για μία προηγμένη εφορία. 

Αλυτος γρίφος τα ανασφάλιστα Ι.Χ.

Ο αριθμός των ασφαλισμένων οχημάτων στη χώρα μας θυμίζει κάτι από το παιδικό παιχνίδι γιο-γιο. Το 2016 ήταν 5,6 εκατ., το 2017 6,8 εκατ., το 2018 6,1 εκατ. και το 2019 –με βάση τα τελευταία στοιχεία του Αυγούστου– 6,4 εκατ. Η διαρκής αυξομείωση του αριθμού των ασφαλισμένων οχημάτων έχει την απλή εξήγηση ότι σημαντικός αριθμός κατόχων προσφεύγει στην υποχρεωτική κατά τ’ άλλα ασφάλιση αστικής ευθύνης, κάθε φορά που υπάρχει η φημολογία για διασταύρωση των στοιχείων της Eνωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών με αυτά του υπουργείου Μεταφορών.

​​​​​​Oταν ο συναγερμός παύει, οι «προσωρινώς ασφαλισμένοι» επανέρχονται ως ανασφάλιστοι και αντιστρόφως, και έτσι το πρόβλημα των ανασφάλιστων οχημάτων παραμένει άλυτο. Η ΑΑΔΕ, που έχει την ευθύνη για τον έλεγχο των ανασφάλιστων, έχει περίπου δύο χρόνια να πραγματοποιήσει τον σχετικό έλεγχο, με αποτέλεσμα οι φοβέρες πλέον να μην πιάνουν, και η τελευταία αύξηση των ασφαλισμένων οχημάτων να αποδίδεται στην αύξηση των νέων αυτοκινήτων που μπαίνουν στην αγορά και όχι στη συμμόρφωση αυτών που παρανομούν. Ο κίνδυνος από τα ανασφάλιστα, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται στις 500.000, είναι όμως εδώ, ακόμη και αν οι Αρχές κάνουν ότι δεν βλέπουν…

Σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα με φορείς της πρόνοιας 

Την εντονότερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στους φορείς πρόνοιας, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας τους, προωθεί η αρμόδια υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου. Το σχέδιό της αυτό παρουσίασε μάλιστα η υφυπουργός κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στην Αμερική, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου Concordia.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο εξετάζει ένα ολιστικό πλάνο για τη βελτίωση της λειτουργίας των φορέων πρόνοιας, που αφορά μεταξύ άλλων τον εθελοντισμό και την προσέλκυση πόρων για τη λειτουργία τους. Βέβαια, η κ. Μιχαηλίδου ξεκαθαρίζει ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποκαταστήσει τον ρόλο του κράτους. Δεν είναι τυχαίο που η υφυπουργός κατά την επίσκεψή της στη Νέα Υόρκη είχε συναντήσεις με φορείς που αναπτύσσουν δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα, όπως το Greek American Foundation και το King Baudouin Foundation US, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν ξεκινήσει τη συνεργασία τους με φορείς στην Ελλάδα για τη χρηματοδότηση δράσεων και την παροχή εργαλείων και τεχνογνωσίας.

​​​​​​Επιπλέον, συναντήθηκε με το The Hellenic Initiative, το οποίο ιδρύθηκε από Ελληνες που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Αμερική με σκοπό τη στήριξη της Ελλάδας κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Στη συνάντηση που είχε μαζί τους η υφυπουργός συζήτησε την ενδεχόμενη συμμετοχή του The Hellenic Initiative και των Ελλήνων του εξωτερικού στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Εργασίας.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η επίσκεψη Ντράγκι στην Αθήνα

Κορυφαίου ενδιαφέροντος οικονομικό γεγονός της ερχόμενης εβδομάδας είναι ασφαλώς η επίσκεψη στην Αθήνα, την Τρίτη, του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Το πρόγραμμά του προβλέπει ομιλία στην Ακαδημία Αθηνών. Εκεί θα τον προσφωνήσει ο πρόεδρός της Στέφανος Ημελλος και θα τον παρουσιάσει ο ακαδημαϊκός Λουκάς Παπαδήμος. Στη συνέχεια, θα παρακαθήσει σε δείπνο στην Τράπεζα της Ελλάδος. Την επομένη θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη. Η πρόσφατη δήλωση του κ. Ντράγκι για τη δυνατότητα συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εφόσον τα ομόλογά της βρεθούν σε επενδυτική βαθμίδα, αυξάνει το ενδιαφέρον για την επίσκεψή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή