Ο ΔΗΚΤΗΣ (01/10/19)

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ισχύ η δημόσια πρόταση για ΟΠΑΠ

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα η προαιρετική δημόσια πρόταση του Τσέχου εκατομμυριούχου Κάρελ Κόμαρεκ, για την  εξαγορά του 67% των μετοχών του ΟΠΑΠ. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, χθες, ενέκρινε το πληροφοριακό δελτίο της πρότασης, η οποία αν ισχύσει για το σύνολο των μετοχών του ΟΠΑΠ που δεν βρίσκονται στον έλεγχο του επιχειρηματία, θα απαιτήσει κεφάλαια άνω των 2 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, ο Τσέχος επιχειρηματίας, η εταιρεία του οποίου Sazka Group, ελέγχει περίπου 96 εκατ. μετοχές, ενδιαφέρεται  να αποκτήσει 216 εκατ. μετοχές που δεν βρίσκονται στην κατοχή του. Η πρόταση περιλαμβάνει τίμημα 9,12 ευρώ για κάθε μετοχή και η πρόταση του κ. Κόμαρεκ προς τους μετόχους του ΟΠΑΠ, βρίσκεται σε ισχύ από σήμερα 1η Οκτωβρίου  και μέχρι την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019. Η προτεινόμενη τιμή αγοράς είναι χαμηλότερη από το χθεσινό κλείσιμο (9,44 ευρώ), αλλά εκτιμάται ότι κάποιοι θεσμικοί επενδυτές θα πουλήσουν, ειδικά όσοι απέκτησαν τις μετοχές ΟΠΑΠ σε επίπεδα χαμηλότερα των 9,12 ευρώ ανά μετοχή.

Πρωταθλητές τον Σεπτέμβριο τα ελληνικά ομόλογα

Στους τίτλους με τις καλύτερες επιδόσεις διεθνώς τοποθετούνται τα ελληνικά 10ετή ομόλογα τον Σεπτέμβριο, ενώ και σε επίπεδο έτους οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι έχουν καταγράψει σημαντική βελτίωση. Συγκεκριμένα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς που διαμορφώθηκε χθες στο 1,376%, σημείωσε πτώση 28 μ.β. σε μηνιαία βάση, την αμέσως μεγαλύτερη μετά την πτώση 38 μ.β. που σημείωσαν τα ομόλογα της Βραζιλίας, ενώ 16 μ.β. ήταν η βελτίωση των ιταλικών ομολόγων. Σε επίπεδο 12μήνου οι ελληνικές αποδόσεις έχουν υποχωρήσει κατά 282 μ.β. (από το 4,2% που ήταν τον Οκτώβριο του 2018).

Επανόρθωση δημοσιεύματος για την εταιρεία «Αττικός Ηλιος»

Με εξώδικη πρόσκληση που μας απέστειλε την 23.09.2019 η εταιρεία «Αττικός Ηλιος Ανώνυμη Ξενοδοχειακή – Τουριστική – Εμπορική και Ναυτιλιακή Εταιρεία» διαμαρτύρεται για τη λέξη «χρεοκοπημένη» που περιλήφθηκε στο δημοσίευμα της 21.09.2019 (φύλλο 30.229) της έντυπης και ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας με τίτλο «Εσοδα μόλις 600 ευρώ ετησίως έχει η ΕΤΑΔ από κάθε ακίνητό της», κατά την αναφορά που έγινε στο όνομά της. Επειδή εκ παραδρομής αναφέρθηκε η εταιρεία αυτή ως «χρεοκοπημένη», ανακαλούμε τη συγκεκριμένη λέξη του δημοσιεύματος.

Υπεραξίες από Grivalia για τη Eurobank

Κέρδη 50 εκατ. ευρώ εξασφάλισε ο όμιλος Eurobank χάρις στην αποτίμηση των ακινήτων του χαρτοφυλακίου του στην εύλογη αξία, μετά και την απορρόφηση της Grivalia. Ωστόσο, το όφελος αυτό δεν αποτυπώνεται επί του παρόντος στο τελικό οικονομικό αποτέλεσμα του ομίλου, λόγω της χρήσης διαφορετικής λογιστικής μεθόδου από τον τραπεζικό όμιλο. Στο πλαίσιο αυτό, όπως έγινε γνωστό κατά το πρόσφατο επενδυτικό roadshow, η διοίκηση της Eurobank εξετάζει την αλλαγή των λογιστικών προτύπων, ώστε να αποτυπωθεί το κέρδος αυτό στον ισολογισμό της τράπεζας. Αλλωστε, εκτιμάται ότι υπάρχει ακόμη σημαντικό περιθώριο κερδών, δεδομένου ότι κατά το τρέχον έτος έχουν ήδη προκύψει αυξήσεις των αξιών των ακινήτων του ομίλου κατά 8%.

Πολλοί οι μνηστήρες για Εθνική Ασφαλιστική

Εως τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να ανοίξουν τα data rooms για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η διοίκηση της ΕΤΕ. Εκτός από τον καναδικό όμιλο Fairfax και τον κινεζικό όμιλο Fosun –υψηλόβαθμα στελέχη του οποίου βρέθηκαν πρόσφατα για συζητήσεις στην Αθήνα– ενδιαφέρον έχει εκφράσει το CVC Capital Partners, που μέσω του επενδυτικού βραχίονα Hellenic Health Care έχει εξαγοράσει στη χώρα μας το νοσοκομείο Metropolitan, το Ιασώ General και τον όμιλο Υγεία. Μεταξύ των ενδιαφερομένων φέρεται επίσης ένα αμερικανικό private equity fund, ενώ οι φήμες εμπλέκουν ακόμη και τον Ματ Φέρφιλντ, τον επικεφαλής της Exin, που είχε ανακηρυχθεί πλειοδότης στο πλαίσιο του αρχικού διαγωνισμού, ο οποίος απέτυχε λόγω αδυναμίας συγκέντρωσης των απαιτούμενων κεφαλαίων. Μια τέτοια υποψηφιότητα, ακόμη και αν η φημολογία είναι βάσιμη, δεν φαίνεται να έχει τύχη, αλλά ακόμη και για κάποιους από τους ισχυρούς υποψήφιους, υπάρχουν κωλύματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή