Ο ΔΗΚΤΗΣ (16/10/19)

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνύπαρξη επενδύσεων και αναδάσωσης

Από το δάσος του Καστανόλογγου πέρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατευθυνόμενος, χθες, στο αιολικό πάρκο Καφηρέας της Enel στην Εύβοια, προκειμένου να το εγκαινιάσει. Το δάσος αυτό που περιλαμβάνει υπεραιωνόβιες καστανιές, αναδασώνεται από τη θυγατρική της ιταλικής εταιρείας σε μια έκταση 640 στρεμμάτων από το σύνολο 1.000 στρεμμάτων, στην κορυφή και στις πλευρές του όρους Οχη. Θα πρέπει  να σημειώσουμε πως οι άγριες καστανιές είχαν αρχίσει να μειώνονται δραματικά τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα της λαθραίας υλοτομίας αλλά και εξαιτίας της εκτεταμένης κτηνοτροφίας. Πλέον, ο Καστανόλογγος αναβιώνει με προστατευμένη μεταφύτευση καστανιών της περιοχής και σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αποτελεί απτό παράδειγμα συνύπαρξης των επενδύσεων που προάγουν την εξέλιξη και ταυτόχρονα όχι μόνον δεν πληγώνουν, αλλά αντίθετα προστατεύουν την περιοχή.

Αστείες οι κόντρες για τα μεγάλα έργα

«Ο πρωθυπουργός εγκαινίασε έργο που ολοκληρώθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε ο Αλέκος Φλαμπουράρης για τα εγκαίνια του αιολικού πάρκου του Καφηρέα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων εξουσίας για το ποιο θα πιστωθεί ένα μεγάλο έργο ή μια μεγάλη επένδυση είναι αστεία, αν αναλογιστεί κανείς τον χρόνο που απαιτείται για να υλοποιηθούν. Για παράδειγμα, για το αιολικό του Καφηρέα χρειάστηκαν 14 χρόνια. Δεν προσφέρεται, λοιπόν, για πανηγυρισμούς από κανέναν. Ιδίως απ’ όσους υποστήριξαν αν δεν υποδαύλισαν τις αντιδράσεις στα αιολικά πάρκα.

Εντείνονται οι έλεγχοι για αδήλωτη εργασία

Σαφάρι ελέγχων για την υποδηλωμένη εργασία εντός του 2020 σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, ενώ ήδη οι έλεγχοι εντός του 2019 διπλασιάστηκαν. Το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν 12.987 έλεγχοι, εντοπίστηκαν 1.357 αδήλωτοι εργαζόμενοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 15,6 εκατ. ευρώ. Στη «μάχη» αναμένεται να ριχθούν όπλα όπως η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου παραβατικότητας εργοδοτών, η προσαύξηση 12% στις υπερωρίες της μερικής και η μείωση ασφαλιστικών εισφορών στην πλήρη απασχόληση.

Αναζητείται λύση για το Πάτρα – Πύργος

«Στο Πάτρα – Πύργος εξετάζουμε όλες τις εναλλακτικές και συζητάμε με την Ε.Ε. για να καταλήξουμε στην καλύτερη λύση», σημείωσε χθες ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών Κων. Αχ. Καραμανλής. Η εν λόγω δήλωση για το «πολύπαθο» έργο, όπως και για τη σιδηροδρομική διέλευση της Πάτρας, που επίσης «καρκινοβατεί», έγινε στο πλαίσιο συνάντησης του κ. Καραμανλή με τους βουλευτές Αχαΐας και Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας. Πάντως, με δεδομένο ότι άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του ο κ. Καραμανλής έκανε ανάλογες δηλώσεις, ας καταγραφεί ότι έχουν ήδη περάσει τρεις μήνες απραξίας, παρότι υφίστανται υπογεγραμμένες συμβάσεις για το 70% του έργου.

Γρίφος το μετοχολόγιο της Creta Farms

Με το μαρτύριο της σταγόνας μοιάζει η έκδοση των ανακοινώσεων που αναρτώνται στο Χ.Α. και αφορούν τη μεταβολή των δικαιωμάτων ψήφου στην Creta Farms. Οι σχετικές αναρτήσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή και συνεχίστηκαν έως χθες, χωρίς ωστόσο να δίνουν ακόμη την οριστική εικόνα για το πώς έχουν διαμορφωθεί τα δικαιώματα ψήφου στην εταιρεία μετά την υπογραφή των συμβάσεων ενεχυρίασης των μετοχών ανάμεσα στους αδερφούς Δομαζάκη και στις πιστώτριες τράπεζες. Και όλα αυτά ενώ σήμερα εκδικάζεται στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου η αίτηση τοποθέτησης προσωρινής διοίκησης στην εταιρεία, η οποία υπεβλήθη από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Σύμφωνα, πάντως, με τις ανακοινώσεις στο Χ.Α., με βάση τις συμβάσεις ενεχυρίασης των μετοχών ανάμεσα στον Εμ. Δομαζάκη και στη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και ανάμεσα στον Κ. Δομαζάκη και σε όλες τις πιστώτριες τράπεζες, τα δικαιώματα διαμορφώνονται ως εξής: 28,68% έχει ο Εμ. Δομαζάκης, 25,36% η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, 15,11% έχουν η Εθνική Τράπεζα, η Εurobank και η Alpha, 10,16% ο Κ. Δομαζάκης και 5,31% η Τράπεζα Πειραιώς. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή