Ο ΔΗΚΤΗΣ (23/10/19)

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διασύνδεση ενισχύει την Κρήτη

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης με τον δήμαρχο Μαλεβιζίου Κρήτης Μενέλαο Μποκέα, παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού και βουλευτή Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρη Αυγενάκη, του βουλευτή Ν.Δ. Ηρακλείου Μάξιμου Σενετάκη και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ Μάνου Μανουσάκη. Ο υπουργός ενημέρωσε για τα οφέλη που θα προκύψουν για τον Δήμο Μαλεβιζίου από την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης και το κλείσιμο του εργοστασίου της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα. Ενημέρωσε επίσης ότι έχουν αναληφθεί όλες οι αναγκαίες δεσμεύσεις από τον ΑΔΜΗΕ για αντισταθμιστικά οφέλη στους κατοίκους της περιοχής, ενώ εξέφρασε και την προσωπική του ευτυχία –αφού όπως είπε και το δικό του χωριό είναι εκεί κοντά– που ως υπουργός Ενέργειας συμβάλλει σε αυτή τη θετική εξέλιξη.

Θετική εισήγηση από Επιτροπή Ανταγωνισμού

Θετική είναι η εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την εξαγορά της MediaMarkt Ελλάς από την Olympia Group (συμφερόντων Π. Γερμανού). Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ανεξάρτητη αρχή αναφέρεται ότι από την εν λόγω συγκέντρωση «δεν προκαλούνται σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές τις οποίες αφορά, πρωτίστως στον ευρύτερο κλάδο πώλησης ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών». H ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία και θα λάβει την απόφαση έγκρισης ή απόρριψης της εξαγοράς, θα συνεδριάσει επί του ζητήματος στις 5 Νοεμβρίου.

Συγκροτήθηκε σε σώμα η νέα διοίκηση της Creta Farms

Σε σώμα συγκροτήθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο της Creta Farms, το οποίο τοποθετήθηκε ως προσωρινή διοίκηση, ύστερα από σχετικό αίτημα των πιστωτριών τραπεζών. Μη εκτελεστικός πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου ορίστηκε ο Λ. Παπαγιαννόπουλος, διευθύνων σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος ο Δ. Τσίρμπας και μη εκτελεστικό μέλος ο Στ. Ξενάκης. Η αστεία λεπτομέρεια της υπόθεσης; Στην ιστοσελίδα του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) εμφανίζεται ακόμη το διοικητικό συμβούλιο υπό τον Μάνο Δομαζάκη.

Μηδενική ανοχή σε κακοπληρωτές

Κάθε μέσο –ποινικό και αστικό– αναμένεται να ρίξει στη μάχη κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών το υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ. Μάλιστα, κατά τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υφυπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων Νότη Μηταράκη, αποφασίστηκε να εξεταστούν ακόμη και αλλαγές του νομικού πλαισίου ώστε να εισπραχθούν τα οφειλόμενα που ανήκουν στους εργαζομένους και στους ασφαλισμένους. Το σύνθημα είναι «μηδενική ανοχή» και, όπως φαίνεται, στο στόχαστρο μπαίνουν επιχειρήσεις όπως οδικής βοήθειας, ΙΕΚ και εταιρείες εστίασης που με διάφορα τεχνάσματα αποφεύγουν συστηματικά να πληρώσουν.

Καλός ο «Ηρακλής», αλλά δεν αρκεί…

Σημαντικό εργαλείο για την επιδιόρθωση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών χαρακτηρίζει η Axia το σχέδιο «Ηρακλής» (APS), τονίζοντας ωστόσο ότι δεν αρκεί για να επιτευχθεί η πλήρης εξυγίανση, καθώς θα αφήσει το τραπεζικό σύστημα με δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) στο 30%. Εκτός από την έκθεση στο ΑPS, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να επικεντρώνονται στην εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων μείωσης του βάρους των NPEs στους ισολογισμούς τους, ενώ η ανάπτυξη της οικονομίας, και επομένως και τα χαρτοφυλάκια δανείων, θα διαδραματίσουν επίσης καίριο ρόλο, τονίζει. Πάντως η Axia επισημαίνει πως το μομέντουμ γύρω από τις ελληνικές τράπεζες συνεχίζει να είναι θετικό καθώς οι τιμές των ακίνητων κινούνται σταθερά ανοδικά, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κυμαίνονται σε ιστορικά χαμηλά και τα σχέδια των τραπεζών προχωρούν εντός προγράμματος. Επίσης, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου, τα καθαρά έσοδα από τόκους παραμένουν χαμηλά, αν και σε σταθερά επίπεδα, ενώ τόσο οι προμήθειες όσο και η κερδοφορία κινούνται υψηλότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή