Ο ΔΗΚΤΗΣ (25/10/19)

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρύθμιση για οφειλές του 2012 προς ΕΟΠΥΥ

Τη δυνατότητα να υπαχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων οφειλές από rebate και clawback προς τον ΕΟΠΥΥ που αφορούν και το 2012, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Mε τη συγκεκριμένη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στις φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και στους κατόχους άδειας κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων να ρυθμίσουν τις οφειλές που διατηρούν προς τον ΕΟΠΥΥ σε έως 120 δόσεις για τα έτη 2012-2018, από 2013-2018 που προέβλεπε προηγούμενη διάταξη. Παράγοντες του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας αναφέρουν ότι τα ποσά των οφειλών των εταιρειών για το 2012 είναι αρκετά μικρά, ωστόσο αποτιμούν θετικά οποιαδήποτε κίνηση τους ανακουφίζει από τον «βραχνά» του clawback. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη ρύθμιση θα ανακουφίσει κυρίως τις μικρές εγχώριες φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες δυσκολεύονται να καταβάλουν τα ποσά των υποχρεωτικών επιστροφών. Επιπλέον, με υπουργική απόφαση θα καθοριστεί ο αριθμός των δόσεων για την αποπληρωμή των οφειλών, η διαδικασία είσπραξής τους κ.ά.

Δεύτερο «όχι» από Ελεγκτικό Συνέδριο σε σύμβαση 28 εκατ.

Aπέρριψε το Ελεγκτικό Συνέδριο την αίτηση θεραπείας που κατέθεσε η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) Α.Ε., σχετικά με το έργο του «Ψηφιακού μετασχηματισμού του αγροτικού τομέα». Το έργο ύψους 28 εκατ. ευρώ είχε προκηρύξει η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν έδωσε την έγκριση για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Η ΚτΠ Α.Ε., ως ανεθέτουσα αρχή, κατέθεσε αίτηση θεραπείας της αρχικής απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά η αίτηση απορρίφθηκε. Τώρα λέγεται ότι η ΚτΠ Α.Ε. ετοιμάζεται να προσφύγει κατά της απόφασης σε ανώτερο βαθμό, δηλαδή να φέρει το θέμα στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επιμένοντας σε ένα έντονα αμφισβητούμενο  έργο.

Το 2022 η κινητή τηλεφωνία 5ης γενιάς

Πάει πίσω η διάθεση του φάσματος συχνοτήτων για τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G). Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας χθες στη Βουλή, είπε ότι η διάθεση του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ θα γίνει μέσα στο 2021, αντί το 2020 που σχεδιαζόταν αρχικά. Το Ψηφιακό Μέρισμα ΙΙ αφορά συχνότητες στη ζώνη των 700 ΜΗz, τις οποίες σήμερα χρησιμοποιούν τηλεοπτικά κανάλια και οι ένοπλες δυνάμεις, και που θα μετακινηθούν σε άλλες συχνότητες. Αυτό σημαίνει ότι πριν από το 2022 οι υπηρεσίες 5G δεν θα γίνουν εμπορικά διαθέσιμες στους πολίτες.

Πρόεδρος στο ΚΕΠΕ ο Π. Λιαργκόβας

Ο κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας, γνωστός κυρίως από τη θητεία του ως επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, είναι από χθες ο νέος πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Η τελετή παράδοσης – παραλαβής έγινε χθες στα γραφεία του ΚΕΠΕ παρουσία του απερχόμενου προέδρου Ν. Θεοχαράκη και του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη. Ο τελευταίος μάλιστα αποκάλυψε ότι ο κ. Θεοχαράκης του υπέβαλε την παραίτησή του μέσα στο πρώτο 24ωρο που ανέλαβε τα καθήκοντά του στο υπουργείο Ανάπτυξης. «Δεν έκρινα σκόπιμο να πάμε πολύ γρήγορα σε αλλαγή. Πάντοτε βλέπω το κράτος ως συνέχεια», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Κάτι άρχισε να κινείται στην αγορά ακινήτων

«Εάν δεν υπάρχει αγορά ακινήτων σε λειτουργία, δεν έχει σημασία αν ο επενδυτής πληρώσει 80 ή 50 σεντ/δολαρίου για ένα χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων. Πρέπει να υπάρχει ρευστότητα και να λειτουργεί η αγορά ακινήτων, διαφορετικά δεν υπάρχει τρόπος εξόδου από την αγορά», σημείωσαν σε πρόσφατο συνέδριο στελέχη που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οπως ανέφεραν, πλέον επικρατούν μεγαλύτερη αισιοδοξία και κινητικότητα μεταξύ των πιθανών επενδυτών/αγοραστών τέτοιων χαρτοφυλακίων, αλλά και όσων έχουν ήδη τοποθετηθεί στην αγορά αυτή, καθώς κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12-18 μηνών, η αγορά ακινήτων έχει ξεκινήσει να «κινείται» εκ νέου, με τη ζήτηση να ανακάμπτει και τις αγοραπωλησίες να αυξάνονται. Υπενθυμίζεται ότι, σε ετήσια βάση, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 11% στην Αττική, κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του έτους, και κατά 7,7% σε πανελλαδικό επίπεδο, σημειώνοντας αισθητή επιτάχυνση σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή