Ο ΔΗΚΤΗΣ (26/10/19)

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς έκπτωση οι άδειες για τα τυχερά παίγνια

Δεν έκανε τα χατίρια των παρόχων υπηρεσιών τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (φωτ.). Πέραν της αλλαγής που επέτρεψε να συμπεριληφθούν στις άδειες τα τυχερά παίγνια μέσω γεννήτριας αριθμών (τα γνωστά «φρουτάκια»), δεν υποχώρησε βήμα στα υπόλοιπα αιτήματα των παρόχων. Και κυρίως στο τίμημα, το οποίο παρέμεινε στα 5 εκατ. ευρώ, ενώ και το ποσοστό της φορολογίας παιγνίων παρέμεινε στο 35% επί των ακαθάριστων εσόδων. Πάντως, η τελική απόφαση της κυβέρνησης προβλέπει ότι από τα 5 εκατ. ευρώ, που αφορούν το τίμημα, τα 4 εκατ. θα καταβάλλονται εφάπαξ και το 1 εκατ. ευρώ σε δύο δόσεις στο τέλος της περιόδου.Ετσι, στην παρούσα φάση οι πάροχοι δεν είναι πλήρως ικανοποιημένοι και αναμένουν να δουν πώς θα διαμορφωθεί το πλαίσιο του κανονισμού διενέργειας των παιγνίων, προκειμένου να αποκτήσουν τελική εικόνα, αν θα συμμετάσχουν στην απόκτηση αδειών ή όχι.

Δυσάρεστες εκπλήξεις από την κτηματογράφηση

Ενδεικτικό των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ακόμα και μεγάλες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα η Eurobank, είναι η διαδικασία κτηματογράφησης. Σύμφωνα με στελέχη της Grivalia Management Company, του «διαδόχου» σχήματος της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, λόγω ακριβώς του Κτηματολογίου, ακόμα και ακίνητα εισοδήματος αξίας εκατομμυρίων ευρώ, η αγορά των οποίων είχε ελεγχθεί διεξοδικά από επαγγελματίες, βρέθηκαν να έχουν πρόβλημα. Για παράδειγμα, σε κάποια ακίνητα βρέθηκαν άγνωστοι ιδιοκτήτες, ενώ ένα άλλο ακίνητο «χωρίστηκε» στη μέση από δρόμο…

Διευκρινίσεις για το σήμα των μακεδονικών προϊόντων

Σε διευκρινίσεις προέβη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος δρ Γ. Κωνσταντόπουλος, μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε περί πρότασης του πρωθυπουργού για το συλλογικό εμπορικό σήμα των μακεδονικών προϊόντων, ανάλογα με το εάν χρησιμοποιείται η λέξη Makedonia ή Macedonia. Επεσήμανε ότι με το ζήτημα θα ασχοληθεί ειδική επιτροπή του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός δεν έλαβε καμία απόφαση ως προς την ονομασία των μακεδονικών προϊόντων και απλά υπέδειξε το θέμα να διερευνηθεί πιο προσεκτικά.

Νέοι διευθυντές στον όμιλο ΕΛΠΕ

Ο κ. Κρίστιαν Τόμας αναλαμβάνει γενικός διευθυντής Oικονομικών στον όμιλο ΕΛΠΕ, ενώ ο κ. Σωτήρης Αναστασιάδης, επικεφαλής της διεύθυνσης Εταιρικών Σχέσεων. Ο κ. Τόμας είναι οικονομολόγος, απόφοιτος του London School of Economics με πολυετή εμπειρία σε θέσεις ευθύνης τόσο σε εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και ορκωτών ελεγκτών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όσο και ως οικονομικός διευθυντής σε όμιλο εταιρειών με αντικείμενο την ενέργεια.  Ο κ. Αναστασιάδης έχει πολυετή εμπειρία του τομέα του μάρκετινγκ και της επικοινωνίας και κατέχει τη θέση του διευθυντή Μάρκετινγκ Εμπορίας στον όμιλο από το 2013.

Στον αστερισμό των αρνητικών επιτοκίων

Η ισχυρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων στις δημοπρασίες εντόκων, σε συνδυασμό με την υποχώρηση του επιτοκίου των τίτλων τριών εβδομάδων σε αρνητικά επίπεδα και στο -0,02% στις αρχές του Οκτωβρίου, – κάτι που ώθησε και τον Μάριο Ντράγκι να τη χαρακτηρίσει «ξεκάθαρη επιτυχία» της Ελλάδας– δημιουργεί προσδοκίες για νέο ανάλογο ρεκόρ ίσως και στην προσεχή δημοπρασία του ΟΔΔΗΧ.  Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ποσού 625 εκατ. ευρώ. Στα τέλη Αυγούστου, το επιτόκιο στη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων διαμορφώθηκε στο 0,15% και στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη προηγούμενη έκδοση στις 31 Ιουλίου, ενώ στην έκδοση της 3ης Ιουλίου το επιτόκιο βρισκόταν στο 0,23%. Το ράλι που συνεχίζει «ακάθεκτο» στα ελληνικά ομόλογα με την απόδοση του 10ετούς να έχει προσγειωθεί στο ιστορικό χαμηλό του 1,23% κάνει την αγορά να μιλά για αρνητικά επιτόκια σύντομα και στα εξάμηνα έντοκα, έστω και οριακά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή