Ο ΔΗΚΤΗΣ (07/11/19)

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναβάθμιση της ΔΕΗ προχώρησε η S&P

Την ικανοποίησή της για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησής της από τον οίκο Standard & Poor’s κατά μία βαθμίδα, από CCC+ σε Β-, με σταθερές προοπτικές (outlook), σε συνέχεια και της αναβάθμισης του αξιόχρεου της Ελληνικής Δημοκρατίας, εξέφρασε η ΔΕΗ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, στην έκθεσή της η S&P αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που έλαβαν η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ αναμένεται να αναστρέψουν την αρνητική πορεία των τελευταίων 18 μηνών και να βελτιώσουν σημαντικά τις αδύναμες οικονομικές επιδόσεις της περιόδου αυτής. Η S&P αναφέρει συγκεκριμένα τις τιμολογιακές αναπροσαρμογές από την 1η Σεπτεμβρίου, καθώς και την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ από τον Οκτώβριο, υπογραμμίζοντας ότι ήταν ένα μέτρο που υποχρέωνε τη ΔΕΗ να δημοπρατεί ενέργεια κάτω από την τιμή της αγοράς, δηλαδή επί ζημία. Οπως επισημαίνεται στην έκθεση, τα παραπάνω μέτρα αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντική βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας.

Ισχυρή ανάπτυξη «βλέπει» για την Ελλάδα η EBRD

Συνέχεια στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας που ξεκίνησε το 2017 «βλέπει» η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Ειδικότερα, η EBRD προβλέπει ότι η ανάπτυξη φέτος θα διαμορφωθεί στο 2%, υποδηλώνοντας επιτάχυνση το δεύτερο εξάμηνο, από το 1,5% του πρώτου εξαμήνου. Για το 2020, ο πήχυς τίθεται στο 2,4% ή 0,2 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από την προηγούμενη πρόβλεψη. Η ανάπτυξη αναμένεται να συνεχίσει να βασίζεται βραχυπρόθεσμα στις εξαγωγές και στην ιδιωτική κατανάλωση, ενώ θα ενισχυθούν και οι επενδύσεις όσο βελτιώνεται η κατάσταση του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Παραλίγο να «σβήσουν» οι υπολογιστές του ΕΦΚΑ

Το πέρασμα του ΕΦΚΑ στην ψηφιακή εποχή θα επιτρέψει στο ταμείο να περιορίσει κατά 50% την ανάγκη των συναλλαγών στα υποκαταστήματα, εκτίμησε ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Χρήστος Χάλαρης, μιλώντας στο συνέδριο των εργαζομένων στο πρώην ΙΚΑ. Στηλιτεύοντας την προηγούμενη διοίκηση του ταμείου, ο κ. Χάλαρης ανέφερε ότι τον Οκτώβριο θα… έσβηναν οι οθόνες στον ΕΦΚΑ αν δεν είχαν παρέμβει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η διοίκηση, ώστε να ανανεωθεί η σύμβαση με τον πάροχο που υποστήριζε το πληροφοριακό σύστημα…

Ξεκίνησαν πληρωμές στο Νεώριο Σύρου

Ομαλά εξελίσσεται τελικώς η διαδικασία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου, καθώς χθες έγινε γνωστό ότι ξεκίνησε η αποπληρωμή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους, τα οποία εκκρεμούν σε βάθος έως πέντε έτη. Η εξέλιξη αυτή είναι αναμφίβολα θετική για τους εργαζομένους της επιχείρησης, ενώ αμβλύνει τις ανησυχίες που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων συνολικά για την τύχη των ναυπηγείων. Για τα θετικά νέα ενημερώθηκε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης από τον επικεφαλής της ONEX Shipyards, ιδιοκτήτριας των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου, Π. Ξενοκώστα. Στη συνάντηση ήταν επίσης παρόντες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης και ο επιτετραμμένος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντ. Μπέργκερ.

Στο Μαξίμου ο βασικός μέτοχος του ΟΠΑΠ

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είχε χθες ο Τσέχος επιχειρηματίας και βασικός μέτοχος του ΟΠΑΠ, Κάρελ Κόμαρεκ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, διήρκεσε περίπου ένα ημίωρο και ο Τσέχος επιχειρηματίας παρουσίασε στον πρωθυπουργό τα σχέδιά του για τον ΟΠΑΠ, την επομένη της αύξησης της συμμετοχής του σε αυτόν. Η εταιρεία  Sazka Group, πλήρως ελεγχόμενη από τον κ. Κόμαρεκ, πρόσφατα αύξησε τον έλεγχο στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΠΑΠ, και από 32,73% που ήταν πριν, ανήλθε σε 38,98%. Η αύξηση αυτή στη συμμετοχή έγινε με τίμημα ύψους περίπου 213 εκατ. ευρώ και συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης του μεγαλομετόχου του ΟΠΑΠ, τόσο στην επιχείρησή του όσο και στην ελληνική οικονομία. Ο κ. Κόμαρεκ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, συναντήθηκε ακόμη με στελέχη και εργαζομένους του ΟΠΑΠ, τους οποίους επίσης ενημέρωσε για τα σχέδιά του στην ελληνική αγορά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή