Ο ΔΗΚΤΗΣ (08/11/19)

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετική αξιολόγηση αναμένει ο Σταϊκούρας

Αισιόδοξος για τη θετική έκβαση της τέταρτης αξιολόγησης της ενισχυμένης εποπτείας εμφανίστηκε, μετά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης των υπουργών Oικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Με την επικύρωσή της από το Εurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, πιθανότατα να αποφασιστεί και η εκταμίευση των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα ύψους περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ. Οσον αφορά το κατά πόσον τα χρήματα αυτά θα επιτραπεί να χρησιμοποιηθούν για επενδυτικούς στόχους, όπως επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση, και όχι για την άμεση αποπληρωμή του χρέους, είναι ένα θέμα που αποτελεί αντικείμενο συζήτησης αυτή τη στιγμή.

Ο υπουργός Oικονομικών έκανε ειδική αναφορά στο νομοσχέδιο «Ηρακλής» για το κόκκινα δάνεια, το οποίο δήλωσε ότι θα είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, ενώ προς το παρόν βρίσκονται σε εξέλιξη και προχωρούν συζητήσεις με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, την ΕΚΤ και τον ESM. 

Δύο μεγάλα «πακέτα» στον τίτλο της Eurobank

Δύο πακέτα συνολικής αξίας 3,48 εκατ. ευρώ και όγκου 4 εκατ. τεμαχίων άλλαξαν χθες χέρια στη μετοχή της Eurobank. Το ένα ήταν αξίας 1,72 εκατ. ευρώ στην τιμή των 0,858 ευρώ και το δεύτερο αξίας 1,76 εκατ. ευρώ στην τιμή των 0,875 ευρώ, με το καθένα να αντιπροσωπεύει το 0,054% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της συστημικής τράπεζας. Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι πιθανός αγοραστής είναι η Pimco, η οποία ήδη κατέχει το 5,1% της τράπεζας. Η μετοχή της Eurobank κατέγραψε χθες ράλι της τάξης του 5,20% και έκλεισε στα 0,8895 ευρώ.

Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα στην αγορά φαρμάκου

Αμεση συνάντηση με τον υπουργό Υγείας ζητούν εκπρόσωποι του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας, προκειμένου να συζητήσουν ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, με «φόντο» την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και το clawback. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα θέματα που θέλουν να θέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων είναι η ανατιμολόγηση των φαρμάκων, ο προϋπολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2020 κ.ά. Μία ακόμη εκκρεμότητα είναι η έκδοση της ΚΥΑ σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα ισχύσει ο συμψηφισμός του clawback με επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη.

Υποβάθμιση Intralot από τον οίκο Fitch

Σε υποβάθμιση της Intralot σε «CCC» από «CCC+» προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Οπως αναφέρει, αυτή η κίνηση αντανακλά την υψηλότερη μόχλευση που έχει η ελληνική εταιρεία σε σχέση με τις προβλέψεις του οίκου, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην ανανέωση συμβολαίων εν μέσω αυξημένου ανταγωνισμού, καθώς και τις εκτιμήσεις της Fitch για παραμονή των ελεύθερων ταμειακών ροών σε αρνητικό επίπεδο. Σύμφωνα με τον οίκο, εάν η Intralot δεν είναι σε θέση να βελτιώσει σημαντικά το λειτουργικό προφίλ της και να μειώσει το ακαθάριστο χρέος και τη μόχλευσή της τους επόμενους 12 έως 18 μήνες, θα δυσκολευτεί να αναχρηματοδοτήσει το ομόλογο ύψους 250 εκατ. ευρώ, το οποίο λήγει το 2021.

Μεταβιβάσεις μετοχών στις ιχθυοκαλλιέργειες

Εως το τέλος Νοεμβρίου 2019 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών της «Σελόντα» στον όμιλο «Ανδρομέδα». Αυτό αναφέρουν σε επιστολή που απέστειλαν στη «Σελόντα» οι τέσσερις πωλήτριες τράπεζες (Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και Εθνική, μέτοχοι της εταιρείας σε ποσοστό 79,8%), την οποία η εταιρεία παραθέτει σε χθεσινή ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στην ίδια επιστολή, βεβαίως, επισημαίνεται ότι η παραπάνω προθεσμία θα ισχύσει εφόσον θα έχουν μέχρι τότε πληρωθεί οι λοιπές προϋποθέσεις που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των μερών και οι οποίες αποτυπώνονται στη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών. Ενδιαφέρον έχει ένα ακόμη σημείο της επιστολής. Αν και οι τράπεζες δηλώνουν ότι δεν έχουν λάβει αντίγραφο της τελευταίας απόφασης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε. –δεν έχει δημοσιευθεί η εν λόγω απόφαση– αναφέρουν ότι έχουν λάβει τη ρητή διαβεβαίωση των επενδυτών ότι δεν τίθεται καμία επιπλέον προϋπόθεση και ως εκ τούτου η συναλλαγή μπορεί να αποπερατωθεί επιτυχώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή