Ο ΔΗΚΤΗΣ (16/11/19)

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση κόκκινων δανείων κατά 40%

Σημαντική θα είναι η μείωση των κόκκινων δανείων που θα επιτευχθεί μέσω του «Ηρακλή» και η οποία μπορεί να υπερβεί και το 40% του υφιστάμενου –στο τέλος του έτους– συσσωρευμένου αποθέματος κόκκινων δανείων. Αυτό υπογράμμισε μιλώντας στο 2ο NPL Summit, που διοργάνωσε η Ethos Media, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (φωτ.), σημειώνοντας ότι είναι ήδη έντονο το ενδιαφέρον των επενδυτών και των πιστωτικών ιδρυμάτων για τη συμμετοχή τους στο σχήμα. Οπως επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κυβέρνηση ολοκλήρωσε την εσωτερική διαβούλευση και την οριστική διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου, το οποίο, όπως είπε, στέλνεται άμεσα στις αρμόδιες εποπτικές αρχές για γνωμοδοτήσεις, και εισάγεται στο  Κοινοβούλιο προς ψήφιση τις επόμενες εβδομάδες. Ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε κατά την ομιλία του στη βελτίωση των εργαλείων και των διαδικασιών για τη ρύθμιση οφειλών των δανειοληπτών, για την ανακούφιση των πραγματικά ευάλωτων νοικοκυριών, αλλά και στην προσπάθεια μαζί με τα πιστωτικά ιδρύματα για την επιβράβευση της συνέπειας.

Ρευστοποιήσεις hedge funds στα ελληνικά ομόλογα

Σε μείωση θέσεων hedge funds στα ελληνικά ομόλογα, απέδωσαν παράγοντες της αγοράς τη σημαντική άνοδο που κατέγραψαν οι αποδόσεις τους την Παρασκευή, τη στιγμή που το κλίμα στην υπόλοιπη Ευρωζώνη ήταν σχετικά ήπιο, με τα ιταλικά, τα ισπανικά και τα πορτογαλικά να καταγράφουν πτώση αποδόσεων. «Τα hedge funds μειώνουν την έκθεσή τους στο ρίσκο, καθώς κλείνουν τα βιβλία τους για το έτος», σχολιάζουν διαχειριστές κεφαλαίων. Αυτό εξηγεί και το βαρύ sell-off στα ιταλικά ομόλογα την Πέμπτη. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έφτασε χθες ενδοσυνεδριακά έως και το 1,59%  από μόλις 1,155% πριν από μερικές ημέρες.

Ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές θέλει το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ποτέ δεν έκρυψε ότι ήταν υπέρμαχος της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Στην έκθεσή του για την Ελλάδα, λοιπόν, δεν παραλείπει να κάνει αναφορά στο επίμαχο ζήτημα. Κατ’ αρχάς χαρακτηρίζει το θέμα αυτό «ακρογωνιαίο λίθο των μεταρρυθμίσεων», επισημαίνοντας ότι τελικά το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε πολύ ήπια και στην ουσία πολύ διαφορετικά από την πρόταση που είχε κάνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο πλαίσιο της πρώτης εργαλειοθήκης για τον ανταγωνισμό.

Αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα

Τις θέσεις της Ελλάδας για την ανάπτυξη των ΑΠΕ παρουσίασε ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ δρ Σπύρος Οικονόμου (φωτ.) στο 18ο Συμβούλιο του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας IRENA, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Αμπου Ντάμπι. Ο κ. Οικονόμου, επικεφαλής αντιπροσωπείας των υπουργείων Εξωτερικών και Ενέργειας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πρωτοβουλία της Ελλάδας και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την απολιγνιτοποίηση της χώρας μέχρι το 2028 και την περαιτέρω αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα. Στο συμβούλιο συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΟΗΕ, της Ε.Ε. και 350 υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη από 124 κράτη-μέλη του IRENA.

Αξιοποίηση ακινήτων από τη ΓΑΙΑΟΣΕ

Με «ρυθμό» 67% «έτρεξαν» τα καθαρά κέρδη της ΓΑΙΑΟΣΕ το 2017, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσίευσε η εταιρεία. Ειδικότερα, τα κέρδη ανήλθαν σε 8,8 εκατ. ευρώ, από 5,2 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 26% και διαμορφώθηκαν σε 11,1 εκατ. ευρώ, από 8,8 εκατ. ευρώ το 2016. Εξ αυτών, τα έσοδα από τη μίσθωση ακινήτων άγγιξαν τα 4,64 εκατ. ευρώ, από 4,1 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η ΓΑΙΑΟΣΕ διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ, όπως επίσης και το τροχαίο υλικό, κυριότητας του ελληνικού Δημοσίου. Τα παραπάνω μεγέθη αναμένεται να απογειωθούν μόλις ξεκινήσει η επένδυση στο Θριάσιο Πεδίο, καθώς η ΓΑΙΑΟΣΕ θα εισπράττει ένα σημαντικό ετήσιο μίσθωμα από τους επενδυτές. Παράλληλα, η εταιρεία σχεδιάζει την αξιοποίηση σημαντικών ακινήτων της το προσεχές διάστημα, όπως οι Σιδηροδρομικοί Σταθμοί Πειραιά και Θεσσαλονίκης, που προσφέρονται για σημαντική ανάπτυξη μέσω συμβάσεων παραχώρησης εκμετάλλευσης, με την εταιρεία να στρέφεται προς την κατεύθυνση της δημιουργίας εμπορικών κέντρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή