Ο ΔΗΚΤΗΣ (21/11/19)

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πωλούσε μετοχές ανύπαρκτων εταιρειών

Απάτη «μαμούθ» ύψους 15,3 εκατ. ευρώ με μετοχές εταιρειών «φαντάσματα», που πωλούσε σε ανυποψίαστoυς επενδυτές, καταλογίζουν οι γερμανικές διωκτικές αρχές σε 50χρονο Ελληνα που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη. Η σύλληψή του έγινε στο σπίτι του στο Πανόραμα, σε εκτέλεση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, και ήδη οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες εξέτασης του αιτήματος έκδοσής του στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τα διωκτικά έγγραφα που έστειλε η Εισαγγελία του Ντίσελντορφ, ο χαρακτηριζόμενος ως διεθνώς διωκόμενος κατηγορείται ότι μαζί με δύο Γερμανούς δημιουργούσαν εικονικές εταιρείες και πωλούσαν μετοχές τους σε επενδυτές. Οι μετοχές φαίνεται να προωθούνταν μέσω τηλεφωνικών κέντρων, η έδρα των οποίων ήταν σε Γερμανία και Ισπανία.

Κατά την Εισαγγελία του Ντίσελντορφ, η απάτη τελέστηκε με «όχημα» δύο εταιρείες που χαρακτηρίζονται «ανύπαρκτες» και εμφανίζονται να λειτουργούσαν εικονικά.

Ελκυστικός στόχος εξαγοράς η Aegean, εκτιμά η Wood

Ελκυστικό στόχο εξαγοράς από μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς αεροπορικούς ομίλους χαρακτηρίζει η Wood την Aegean Airlines σε έκθεσή της, όπου επισημαίνει ότι το 2020 θα είναι ένα πολύ καλύτερο έτος για τις αεροπορικές εταιρείες από το 2019, αλλά και έτος έντονου ανταγωνισμού. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά, η Aegean –για την οποία δίνει σύσταση «αγοράς»– σημειώνει σταθερή κερδοφορία, διαθέτει γενναιόδωρη μερισματική απόδοση στο 8%, έχει ταμειακά διαθέσιμα, αποδοτικές λειτουργίες (απόδοση ιδίων κεφαλαίων 25%-30%) και ελκυστικό μέγεθος με κεφαλαιοποίηση κοντά στα 600 εκατ. ευρώ.

Επενδύσεις πολλών αστέρων προσελκύει ο τουρισμός

Στις επενδύσεις που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια αναφέρθηκε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στην Ουάσιγκτον στο συνέδριο «Νοτιοανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειος: Νέες στρατηγικές, νέες προοπτικές». Οπως είπε, μεγάλες ξενοδοχειακές εταιρείες εισέρχονται δυναμικά στην ελληνική αγορά, διακρίνοντας τις προοπτικές της. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν επενδυθεί συνολικά 3,8 δισ. ευρώ στην ανάπτυξη και στην ανακαίνιση ξενοδοχείων, με το 41,3% των συνολικών δαπανών να αφορά ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων.

Κίνδυνος επιστροφής 225 εκατ. στην Κομισιόν

Καθυστερήσεις στην υλοποίηση του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο καταγράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για την τέταρτη αξιολόγηση. «Μόλις λειτουργήσει πλήρως, η επένδυση αυτή –που συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε.– θα επιφέρει μεγάλη ώθηση στις σιδηροδρομικές – εμπορευματικές μεταφορές και στη συνολική ανταγωνιστικότητα της χώρας», αναφέρει. Ωστόσο, μέχρι σήμερα η σύμβαση παραχώρησης για το εμπορευματικό κέντρο δεν έχει ενεργοποιηθεί, με τη διαδικασία της διαχείρισης και λειτουργίας του κέντρου να έχει καθυστερήσει σημαντικά. Κατά συνέπεια, όπως επισημαίνει στην έκθεση, η Κομισιόν έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ανάκτησης κονδυλίων 225 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στη χρηματοδοτική συμβολή της στο έργο.

Ομολογιακό δάνειο 41 εκατ. για Trastor

«Πάνω στην ώρα» θα μπορούσε να πει κανείς για τη διοίκηση της Trastor ΑΕΕΑΠ, η οποία έλαβε και επισήμως την απόφαση για την έκδοση ειδικού μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 41 εκατ. ευρώ, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων, το οποίο θα διατεθεί μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης. Το ομόλογο θα καλυφθεί σε ποσοστό από τον νυν βασικό μέτοχο, την εταιρεία Wert Red S.à.r.l. του ομίλου Varde Partners, προκειμένου να προσφέρει άμεση ρευστότητα στην Trastor, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη νέα αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου μέχρι του ποσού των 72,8 εκατ. ευρώ.

Η έκδοση του ομολογιακού είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, δεδομένου ότι η Trastor αναμένεται να διεκδικήσει σημαντικά ακίνητα το επόμενο διάστημα, συμμετέχοντας μεταξύ άλλων και στον διαγωνισμό της Prodea Investments για την πώληση τεσσάρων κτιρίων γραφείων, μισθωμένων στην Εθνική Τράπεζα. Οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για τα κτίρια των 75 εκατ. ευρώ είναι προγραμματισμένες για την προσεχή Παρασκευή 22 Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή