Ο ΔΗΚΤΗΣ (23/11/19)

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θωράκιση συστήματος από ξέπλυμα χρήματος

Η Ελλάδα θέλει και πρέπει να μεταβληθεί στο χρηματοοικονομικό κέντρο της ΝΑ Ευρώπης, είπε χθες ο Γιώργος Ζαββός, σε ομιλία του στο Ινστιτούτο κατά της Απάτης (ACFE), εξαγγέλλοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα σε ριζικές μεταρρυθμίσεις της κεφαλαιαγοράς, ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης και θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος από τα φαινόμενα ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Ειδικότερα για τον τομέα της κεφαλαιαγοράς, ο υφυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να θωρακίσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με σημαντικές εξουσίες και έναν σύγχρονο εσωτερικό κανονισμό, να εκσυγχρονίσει το νομικό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης και να εξασφαλίσει τη συστηματικότερη παρακολούθηση των οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων. Για το ξέπλυμα χρήματος, εξάλλου, σχεδιάζονται δράσεις, όπως η υλοποίηση του κεντρικού μητρώου πραγματικών δικαιούχων και η ενσωμάτωση της 5ης οδηγίας για την καταπολέμηση του ξεπλύματος, με την οποία διασφαλίζεται ο έλεγχος των πολιτικών εκτεθειμένων προσώπων, όπως είπε.

Ο ρόλος μετόχων μειοψηφίας στην πώληση της Forthnet

Στην επόμενη μέρα, μετά την απόκτηση των μετοχών της Forthnet, έχει κολλήσει η συμφωνία Alter Ego και τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που προβληματίζει είναι η στάση των μετόχων μειοψηφίας μετά τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών Forthnet από τις τράπεζες στην Alter Ego. Ως συνέπεια, δεν αποκλείεται πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τις τράπεζες να προηγηθεί η υπογραφή κάποιων μνημονίων συνεργασίας Alter Ego και μετόχων της Forthnet. Στους μετόχους μειοψηφίας συγκαταλέγεται η Wind (22,2%), η Vodafone (4,1%) και η Tunisie Telecom (29,5%).

Στις 30 Νοεμβρίου η Ημέρα Υδατοκαλλιέργειας

Ως Ημέρα Υδατοκαλλιέργειας φιλοδοξεί να καθιερώσει την 30ή Νοεμβρίου η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ). Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής δεν είναι τυχαία. Το επόμενο Σάββατο 30 Νοεμβρίου θα εγκαινιασθεί η λειτουργία του νέου Τμήματος Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. Στόχος της ΕΛΟΠΥ είναι, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, να καθιερωθεί η 30ή Νοεμβρίου ως Ημέρα Υδατοκαλλιέργειας και το 2020.

Ακριβό το ρεύμα για τη βιομηχανία

Tις ανησυχίες αλλά και τις επιφυλάξεις της ενεργοβόρου βιομηχανίας για τον τρόπο εφαρμογής των προθεσμιακών προϊόντων που εξετάζει το υπουργείο Ενέργειας σε υποκατάσταση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ εξέφρασε από το βήμα του ενεργειακού συνεδρίου του ΙΕΝΕ ο εκπρόσωπος της ΕΒΙΚΕΝ, Αντώνης Κοντολέων. Υποστήριξε ότι η επιβολή πλαφόν 20%, που, όπως είπε, φημολογείται πως θα επιβάλλει η ΔΕΗ στα διμερή προθεσμιακά συμβόλαια που θα μπορεί να συνάπτει, ακυρώνει στην πράξη την πρόσβαση της βιομηχανίας σε αυτά. Ο κ. Κοντολέων χτύπησε καμπανάκι για τη βιωσιμότητα της εγχώριας βιομηχανίας, η οποία, όπως είπε, σήμερα πληρώνει το ρεύμα κατά 50% ακριβότερα από τους διεθνείς ανταγωνιστές της.

Νέα εθελουσία έξοδος από Eurobank το 2020

Νέα εθελουσία έξοδο για το 2020 προγραμματίζει η διοίκηση της Eurobank, με στόχο την περαιτέρω μείωση του προσωπικού στην τράπεζα και τη μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 1%. Οπως ανακοίνωσε η διοίκηση στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επενδυτών, το 2019 αναμένεται να αποχωρήσουν 400 εργαζόμενοι, ενώ για το 2020 σχεδιάζεται η αποχώρηση 350-400 ατόμων, καθώς και η μείωση των καταστημάτων από 350 σε 325, μέσω ενός νέου προγράμματος εθελουσίας εξόδου. Με βάση τα στοιχεία του 9μήνου, το προσωπικό στην Ελλάδα μειώθηκε στα 8.643 άτομα από 8.791 το γ΄ τρίμηνο 2018 και σε επίπεδο ομίλου στα 13.595 άτομα από 13.762. Τα έξοδα προσωπικού μειώθηκαν κατά 5,7%, από 364 εκατ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο 2019 σε 353 εκατ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο 2019, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες της τράπεζας σε συγκρίσιμη βάση, υποχώρησαν κατά 2% στην Ελλάδα. Ο δείκτης εξόδων προς έσοδα διαμορφώθηκε στο 9μηνο του 2019 σε 53,4%, ενώ σε επίπεδο ομίλου ήταν 50,8%.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή