Ο ΔΗΚΤΗΣ (24/11/19)

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μακρύς ακόμη ο δρόμος έως την επενδυτική βαθμίδα

Αν και η αξιολόγηση της Ελλάδας από τους οίκους είναι σε ξεκάθαρα ανοδική τάση, το «στοίχημα» της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στους επόμενους 18 περίπου μήνες, παραμένει εξαιρετικά δύσκολο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από αρμόδιες πηγές, οι οίκοι δεν αναμένεται να δώσουν στη χώρα μας αυτό το «εισιτήριο» για την ένταξη στο κλαμπ των ελίτ, πριν από το τέλος της μεταμνημονιακής εποπτείας και πριν από την επιστροφή των NPEs των ελληνικών τραπεζών σε επίπεδα ευρωπαϊκής κανονικότητας. Σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, το investment grade μπορεί και να είναι πιθανό να επιτευχθεί τον Δεκέμβριο του 2021 ή στο α΄ τρίμηνο του 2022, ωστόσο το πιο «ασφαλές» στοίχημα είναι μετά το α΄ εξάμηνο του 2022. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αρμόδιες πηγές, οι αναβαθμίσεις έως και ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (από τα τρία που βρισκόμαστε σήμερα) θα είναι σχετικά γρήγορες, ωστόσο η καθοριστική αναβάθμιση-ορόσημο στην κατηγορία του «τριπλού Β» θα είναι μία βασανιστική διαδικασία…

Για μία ακόμα χρονιά το Ελεγκτικό Συνέδριο στην Εκθεσή του, που συνοδεύει τον προϋπολογισμό, φωνάζει για τη χρησιμοποίηση του αποθεματικού το οποίο χρησιμοποιήθηκε το 2018 προκειμένου να πληρωθούν συμβατικές υποχρεώσεις και σε καμία περίπτωση έκτακτες. Από την επισκόπηση των πιστώσεων προκύπτει ότι η χρήση του αποθεματικού δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις σύμφωνη με τις διατάξεις της νομοθεσίας  που προβλέπει την κάλυψη από το αποθεματικό μόνο άμεσων, σημαντικών, αναπόφευκτων και επειγουσών δαπανών, η πρόβλεψη των οποίων δεν ήταν εφικτή κατά τον χρόνο ψήφισης του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού. Για παράδειγμα, έγινε από το αποθεματικό μεταφορά πιστώσεων ύψους 52,88 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Υγείας, που αφορά την κάλυψη δαπανών προμήθειας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, αγαθών και υπηρεσιών (πλην φαρμάκων) νοσοκομείων ΕΣΥ, περίπτωση που δεν μπορεί να θεωρηθεί απρόοπτο συμβάν. 

Προειδοποίηση σε κλινικές για τις τιμές

Οι ιδιωτικές κλινικές είναι ο κλάδος των επιχειρήσεων που μπαίνει στο στόχαστρο της κυβέρνησης και ειδικά της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν διαπιστώσει συνθήκες αδιαφάνειας, υπό την έννοια ότι αρκετές ιδιωτικές κλινικές δεν αναρτούν τιμοκαταλόγους με το κόστος των διαφόρων υπηρεσιών που παρέχουν, ειδικά μάλιστα στην περίπτωση που κάποιος κάνει χρήση μιας υπηρεσίας, χωρίς να διαθέτει κάποια σύμβαση με ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία. Σε πρώτη φάση, όπως πληροφορείται η στήλη, θα αποσταλεί μια «προειδοποιητική επιστολή», προκειμένου οι ιδιωτικές κλινικές να δημοσιοποιήσουν τους τιμοκαταλόγους και ο βαθμός συμμόρφωσής τους θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις.   

Φυσικό αέριο αντί λιγνίτη 

Μπορεί ο λιγνίτης να αποσύρεται για να παραχωρήσει χώρο στις ΑΠΕ, ο μεγάλος κερδισμένος της υπόθεσης ωστόσο επί του παρόντος και μέχρι το 2030 θα είναι το φυσικό αέριο. Η κοινή αυτή εκτίμηση της ενεργειακής αγοράς πιστοποιήθηκε πλέον και στην αναθεωρημένη μελέτη επάρκειας του συστήματος που ολοκλήρωσε προσφάτως ο ΑΔΜΗΕ και παρέδωσε στο υπουργείο Ενέργειας για να τη λάβει υπόψη του στην κατάρτιση του ΕΣΕΚ. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΑΔΜΗΕ, για να καλυφθεί το κενό από το σβήσιμο των λιγνιτικών μονάδων θα χρειαστούν περί τα 2.400-2.800 μεγαβάτ νέας ισχύος από μονάδες φυσικού αερίου. Οι εκτιμήσεις του ΑΔΜΗΕ δικαιώνουν τη στρατηγική των ενεργειακών ομίλων της χώρας που στράφηκαν εγκαίρως στο φυσικό αέριο, προγραμματίζοντας νέες επενδύσεις. Η πρώτη μονάδα που θα μπει στο σύστημα θα είναι της «Μυτιληναίος» ισχύος 826 MW, που άρχισε ήδη να κατασκευάζεται με προοπτική λειτουργίας το 2021. Τον δρόμο της υλοποίησης έχει πάρει και η μονάδα της  Εlpedison αντίστοιχης ισχύος που προβλέπεται να ενταχθεί στο σύστημα το 2023. Η ΡΑΕ έχει εγκρίνει άδειες παραγωγής για τρεις ακόμη μονάδες φυσικού αερίου και συγκεκριμένα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, της DAMCO ENERGY και του ομίλου Καράτζη.

Ξεκινάει η αύξηση κεφαλαίου 50 εκατ. ευρώ της Briq Properties 

Το πράσινο φως της Επ. Κεφαλαιαγοράς έλαβε και τυπικά η διοίκηση της Briq Properties ΑΕΕΑΠ αναφορικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Αυτή θα πραγματοποιηθεί με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετοχών, από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου, ενώ ημερομηνία αποκοπής είναι η 25η Νοεμβρίου. Συνολικά, πρόκειται να εκδοθούν 23.843.062 νέες μετοχές σε αναλογία δύο νέων για κάθε μία παλαιά μετοχή, με τιμή διάθεσης 2,1 ευρώ. Στόχος είναι η συγκέντρωση κεφαλαίων  50 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αξιοποιηθούν για την απόκτηση νέων ακινήτων. Πριν από λίγες ημέρες, η εταιρεία του ομίλου Infoquest προχώρησε στην απόκτηση ενός αυτοτελούς κτιρίου μεικτής χρήσης γραφείων και ισόγειου καταστήματος στην οδό Αιόλου 67, στην Αθήνα, αντί ποσού 6,5 εκατ. ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή