Ο ΔΗΚΤΗΣ (30/11/19)

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τεστ δανεισμού με αρνητικά επιτόκια

Σε νέα έκδοση εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων προχωρεί ο ΟΔΔΗΧ την επόμενη Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, ύψους 625 εκατ. ευρώ, με τα βλέμματα της αγοράς να είναι στραμμένα στο επιτόκιο που θα πετύχει αυτή τη φορά το ελληνικό Δημόσιο. Οι πιθανότητες για έκδοση με αρνητικό επιτόκιο είναι αυξημένες, καθώς στην αμέσως προηγούμενη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων, στις 30 Οκτωβρίου, ο ΟΔΔΗΧ δανείστηκε με μηδενικό επιτόκιο, από 0,097% σε αντίστοιχη έκδοση στις 2 Οκτωβρίου. Με δεδομένο ότι η ζήτηση για τους βραχυπρόθεσμους ελληνικούς τίτλους συνεχίζει να είναι ισχυρή και τα επιτόκια ακολουθούν καθοδική τάση –έστω και αν ο ΟΔΔΗΧ προχωρεί σε μικρότερες σε όγκο εκδόσεις βάσει και της στρατηγικής για μείωση της έκθεσής του στα έντοκα–, πηγές της αγοράς δεν αποκλείουν να επιτευχθεί άλλο ένα «ορόσημο» όπως αυτό των έντοκων τριών μηνών, όπου σε δύο διαδοχικές δημοπρασίες (Οκτώβριο και Νοέμβριο) πέτυχαν αρνητικό επιτόκιο.

Αυξήσεις στις συντάξεις 4.712 ναυτικών

Μεσοσταθμική αύξηση 77,7 ευρώ θα δουν άμεσα 4.712 συνταξιούχοι του πρώην ΝΑΤ, οι οποίοι είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από τις 13 Μαΐου 2016. Η αύξηση «τρέχει» αναδρομικά από 1/1/2019. Και αυτό γιατί, επιτέλους, ολοκληρώθηκε από τον ΕΦΚΑ ο επανυπολογισμός ενός σημαντικού μέρους από τις περίπου 200.000 συντάξεις. Συνολικά εκκρεμούσε ο επανυπολογισμός περίπου 45.000 παλαιών συντάξεων του πρώην ΝΑΤ και φαίνεται πως ήδη έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός του 44% αυτών, εκ των οποίων για τις 4.712 προκύπτουν οι αυξήσεις.

Με τη βούλα του Χ.Α. νέος ιδιοκτήτης στη «Νηρεύς»

Και μέσω Χρηματιστηρίου ήρθε η επιβεβαίωση της αλλαγής ιδιοκτήτη στη «Νηρεύς». Χθες δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών ανακοίνωση της εταιρείας, σύμφωνα με την οποία το 74,34% αυτής κατέχει ο όμιλος Ανδρομέδα Seafood, ενώ μηδενίστηκαν τα ποσοστά που κατείχαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Το ποσοστό της Τράπεζας Πειραιώς ήταν 32,23% (σ.σ. διατηρεί ένα 0,0005 έμμεσων δικαιωμάτων ψήφου), της Alpha Bank 20,48%, της Εurobank 16,04% και της Εθνικής Τράπεζας 6,13%. Ανάλογες ανακοινώσεις αναμένονται και από τη Σελόντα.

Μείωση φοροδιαφυγής 2 δισ. με e-αποδείξεις

Φοροδιαφυγή ύψους 2 δισ. ευρώ, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 557 εκατ. ευρώ, εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα φέρει στο φως το μέτρο των ηλεκτρονικών συναλλαγών, που προβλέπεται στο φορολογικό νομοσχέδιο. Αυτό είπε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό –και με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών– μειώνεται το κενό ΦΠΑ και αυξάνονται τα έσοδα περισσότερο απ’ όσο με τη μείωση του αφορολογήτου, όπως έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε, μάλιστα, ότι το κενό ΦΠΑ ήταν στα χαμηλότερα επίπεδά του το 2014, όταν μειώθηκαν οι φόροι.

Προς πώληση ο Λιμένας Αλεξανδρούπολης

Συνάντηση με σκοπό την οριστικοποίηση του μοντέλου αποκρατικοποίησης των δέκα περιφερειακών λιμανιών πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Ναυτιλίας με τη συμμετοχή του υπουργού, της ηγεσίας του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και του συμβούλου του Ταμείου, της EY. Θα ακολουθήσει συντόμως και άλλη συνάντηση για το ζήτημα, όμως σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα προτάσσεται η πώληση πλειοψηφικού ποσοστού του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης για την οποία εκδηλώνεται εντονότατο αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Υπενθυμίζεται πως η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται στο επίκεντρο σχεδίων για εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βαλκανική μέσω της προωθούμενης κατασκευής πλωτού σταθμού αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από αμερικανικά και ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Από τα υπόλοιπα λιμάνια η Καβάλα θα προχωρήσει με επιμέρους παραχώρηση δραστηριότητας (προβλήτας Φίλιππος Β΄) σε διαγωνισμό που θα «τρέξει» παράλληλα με την Αλεξανδρούπολη. Τα υπόλοιπα λιμάνια (Ελευσίνας, Λαυρίου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Βόλου, Πάτρας και Ηρακλείου) θα ακολουθήσουν σε δεύτερο χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή