Ο ΔΗΚΤΗΣ (11/12/19)

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μακρύς ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων

H αίθουσα στο Μποδοσάκειο κτίριο προχθές ήταν γεμάτη από καθηγητές πανεπιστημίου, στελέχη τραπεζών, αλλά και επιχειρηματίες και στελέχη των θεσμών, με έδρα την Αθήνα, που περίμεναν να ακούσουν τη Λόρενς Μπουν (φωτ.), επικεφαλής οικονομολόγο του ΟΟΣΑ, σε μια ομιλία που οργάνωσε το ΙΟΒΕ. Κάποιοι προεξοφλούσαν μια απαισιόδοξη προσέγγιση και η ομιλήτρια δεν τους διέψευσε, καθώς μίλησε για τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης στασιμότητας και όχι απλώς κυκλικής. Επιβεβαίωσε, όμως, και τις προσδοκίες για μια υψηλού επιπέδου ανάλυση και συζήτηση. Οσο για την Ελλάδα, όταν ρωτήθηκε από τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ, Νίκο Βέττα, εάν «βγήκαμε στο ξέφωτο», απέφυγε να απαντήσει, περιοριζόμενη στη διαπίστωση πως όσα έγιναν ήταν εκπληκτικά, αλλά χρειάζονται πολλές διαρθρωτικές αλλαγές ακόμη. Αυτά από την επικεφαλής οικονομολόγο ενός οργανισμού ο οποίος χαρακτήριζε πριν από ενάμιση χρόνο την Ελλάδα πρωταθλήτρια των μεταρρυθμίσεων. Προφανώς, τα… πρωταθλήματα δεν είναι αρκετά, ούτε καν γι’ αυτούς που τα απονέμουν.

Ελληνικό ρεκόρ ελέγχων σε κεραίες κινητής 

Το ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τα χαμηλότερα όρια εκπομπών ακτινοβολίας των κεραιών κινητής είναι γνωστό. Αυτό που δεν ήταν γνωστό και το είπε σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρ. Ζαριφόπουλος, είναι ότι στην Ελλάδα γίνονται οι περισσότεροι έλεγχοι κεραιών κινητής διεθνώς. Σχεδόν το 1/4 των εγκατεστημένων κεραιοσυστημάτων ελέγχεται σε ετήσια βάση από τον Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Πουθενά στον κόσμο δεν γίνονται αυτοί οι έλεγχοι, πρόσθεσε ο κ. Ζαριφόπουλος.

Χάνουν προνοιακό επίδομα εξαιτίας των τεκμηρίων

Ενα βαθύτατα κοινωνικό πρόβλημα, τον αποκλεισμό ανασφάλιστων υπερηλίκων από το ειδικό προνοιακό επίδομα που καταβάλλει ο ΟΠΕΚΑ, λόγω των εισοδηματικών κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη, διερεύνησε για μια ακόμη φορά ο Συνήγορος του Πολίτη. Η ανεξάρτητη Αρχή επισημαίνει ότι εξετάζοντας το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα αποκλείονται άνθρωποι που δεν έχουν πόρους διαβίωσης και προτείνει να λαμβάνεται υπ’ όψιν το πραγματικό και όχι το φορολογητέο εισόδημα των αιτούντων, όπως ισχύει και για το ΚΕΑ.

Ομάδα κρούσης για έλεγχο των καρτέλ

Εξόχως αποκαλυπτικό είναι το πρώτο τεύχος του ενημερωτικού δελτίου που εξέδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού (Ε.Α.). Αν και γνωρίζαμε ότι η έρευνα για τις χρεώσεις των τραπεζών είχε ξεκινήσει από το καλοκαίρι, τώρα μαθαίνουμε ότι είχε επιλεγεί η αποστολή ερωτηματολογίου στους εμπλεκομένους, στρατηγική που όπως επισημαίνει η ίδια η Ε.Α. «δεν ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική και προφανώς δεν είχε κανένα αποτρεπτικό αποτέλεσμα». Πέραν της έρευνας αυτής, η Ε.Α. έχει θέσει ως στόχο τον Ιανουάριο του 2020 να έχει ολοκληρώσει το 85% των παλαιότερων υποθέσεων, μέσω μιας «ομάδας κρούσης» που έχει συστήσει για τον σκοπό αυτό.

Αναφέρει, τέλος, ότι θα ολοκληρώσει και την κλαδική έρευνα για τα σούπερ μάρκετ, που ξεκίνησε το 2016.

Οι ενδιαφερόμενοι για την Praxia Bank

Με μια λιτή ανακοίνωση η Praxia Bank ενημερώνει ότι η Atlas Merchant Capital, αποκλειστικός μέτοχος της τράπεζας, «εκκίνησε πρόσφατα διαδικασία πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της τράπεζας, σε συνεργασία με τη UBS ως χρηματοοικονομικό σύμβουλο». Η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών στο πλαίσιο της διαδικασίας, όπως είχε γράψει η «Κ», ορίστηκε η 9η Δεκεμβρίου 2019. Η τράπεζα ενημερώνει ότι «η Atlas Merchant Capital αξιολογεί αυτή τη στιγμή το αποτέλεσμα της διαδικασίας» και καταλήγει ότι «θα ακολουθήσει ενημέρωση σε επόμενο χρόνο». Αν και στη σχετική ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται ποιο είναι το αποτέλεσμα της διαδικασίας, πληροφορίες αναφέρουν ότι τσέχικο fund έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και η Viva Wallet. ​​​​​​Η διαδικασία για την αναζήτηση επενδυτών γίνεται στο πλαίσιο και της προθεσμίας που έχει θέσει η ΤτΕ για την ολοκλήρωση της αύξησης έως το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή