Ο ΔΗΚΤΗΣ (12/12/19)

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίτιμος διδάκτωρ ο Ευάγγελος Μυτιληναίος

Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πειραιώς αναγορεύθηκε χθες, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος. Ο τίτλος και η περιένδυση του κ. Μυτιληναίου με την τήβεννο του ακαδημαϊκού ιδρύματος συνοδεύθηκε από τους επαίνους του πρύτανη του πανεπιστημίου, καθηγητή Αγγελου Κότιου, ο οποίος εξήρε το «δημιουργικό και καινοτόμο επιχειρείν, ενός αυτοδημιούργητου Πειραιώτη επιχειρηματία», αλλά και το «πολυδιάστατο έργο και τη συνεισφορά του στην κοινωνία και στην οικονομία». Εμφανώς συγκινημένος από τον ύψιστο φόρο τιμής, ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος απευθύνθηκε στους φοιτητές τονίζοντας: «Είστε τυχεροί γιατί θα δώσετε τις επόμενες μάχες σε έναν πιο καθαρό στίβο. Απαλλαγμένο, ελπίζω, από κατεστημένες νοοτροπίες και θεσμικές αλλοιώσεις. Είστε το “εσωτερικό” Brain Gain της Ελλάδας. Η δική σας προσπάθεια, η δική σας επιτυχία είναι ένα ισχυρό μήνυμα και πρόσκληση επιστροφής για εκείνους που αναζήτησαν καλύτερη τύχη αλλού».

Αναψε πράσινο φως για γεωτρήσεις στο Κατάκολο

Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας η πρώτη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τις γεωτρήσεις που θα γίνουν στην περιοχή του Κατακόλου Εκ μέρους της αναδόχου Energean, o τεχνικός σύμβουλος δρ Κ. Νικολάου παρουσίασε τις παραμέτρους που έχει λάβει υπ’ όψιν της η μελέτη περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων του έργου σχετικά με την κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα, τη μορφολογία του εδάφους, τα σεισμολογικά χαρακτηριστικά και τα ρήγματα της περιοχής. Τόνισε ότι στην περιοχή έχουν πραγματοποιηθεί 38 γεωτρήσεις χωρίς να έχει παρουσιαστεί πρόβλημα.

Η έκθεση Beyond 4.0 στη Θεσσαλονίκη

Στον ψηφιακό μετασχηματισμό θα συμβάλει η έκθεση νέων τεχνολογιών Beyond 4.0 που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 1-4 Οκτωβρίου 2020. Αυτό επισήμανε χθες ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. «Η Beyond είναι μια εξωστρεφής έκθεση, που μπορεί να γίνει σταθμός για τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο ίδιος στάθηκε επίσης στον θετικό αντίκτυπο που δημιουργεί στη Θεσσαλονίκη η έντονη κινητικότητα σε επίπεδο ψηφιακών επενδύσεων, κάνοντας αναφορά στις Pfizer, Deloitte και Cisco που δημιουργούν εκεί κέντρα τεχνολογίας.

Ελληνικό χρώμα στη Wall Street

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο δρ Νίκος Τσάκος, πρόεδρος και CEO της Tsakos Energy Navigation, χτύπησαν το καμπανάκι της λήξης των εργασιών της Τρίτης 10 Δεκεμβρίου 2019 του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, στo πλαίσιο του 21ου ετήσιου Capital Link Invest in Greece Forum. Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης παρέθεσε επίσημη δεξίωση προς τιμήν της ελληνικής αποστολής, των ναυτιλιακών εταιρειών ελληνικών συμφερόντων που είναι εισηγμένες στο New York Stock Exchange και των εταιρειών που συμμετείχαν στο συνέδριο, ενώ ανάρτησε την ελληνική σημαία στη Wall Street και εξέδωσε ειδικά αναμνηστικά μετάλλια για να τιμήσει τη μέρα αυτή.

Τρίτη από το τέλος παραμένει η Ελλάδα

Το νούμερο είναι εντυπωσιακό και τα αποτελέσματά τους σημαντικά για τις οικονομίες των χωρών τους. Ο λόγος για 190.000 επιχειρήσεις «υψηλής ανάπτυξης» στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που δημιούργησαν 16,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, αποτελώντας το 11,3% του συνόλου των επιχειρήσεων.

Ωστόσο, για μία ακόμη φορά στην Ελλάδα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Στη χώρα μας καταγράφονται 1.993 τέτοιες επιχειρήσεις, που αντιστοιχούν στο 6,7% του συνόλου, συμβάλλοντας με το 12,49% της απασχόλησης. Το υψηλότερο ποσοστό αυτών των επιχειρήσεων καταγράφεται στην Ιρλανδία και ακολουθούν Ισπανία και Πορτογαλία, δηλαδή χώρες που βίωσαν την περιπέτεια των μνημονίων. Αντίθετα, η Ελλάδα είναι τρίτη από το τέλος. Σημειώνεται ότι επιχείρηση «υψηλής ανάπτυξης» είναι αυτή που έχει τουλάχιστον 10 εργαζομένους και σε μία τριετία αυξάνει πάνω από 10% τον αριθμό των εργαζομένων της. Το μεγαλύτερο μερίδιο των επιχειρήσεων υψηλής ανάπτυξης δραστηριοποιείται στον τομέα των επικοινωνιών, ενώ στην Ελλάδα στην εστίαση και στα καταλύματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή