Ο ΔΗΚΤΗΣ (29/12/19)

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι θεσμοί επιστρέφουν για την πέμπτη αξιολόγηση

Τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών για την 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Μία εβδομάδα πριν θα καταφθάσουν, ως είθισται, τα τεχνικά κλιμάκια. Κανονικά, προβλέπεται μια λιγότερο αγχωτική από την προηγούμενη αξιολόγηση, καθώς δεν συνδέεται με εκταμίευση κερδών από SMPs  και ANFAs. Ωστόσο, οι δυσκολίες δεν προβλέπεται να λείψουν, καθώς η 5η αξιολόγηση περιλαμβάνει σοβαρές εκκρεμότητες, όπως την προετοιμασία του νέου πλαισίου αφερεγγυότητας για τους ιδιώτες, ενόψει της κατάργησης των σημερινών ρυθμίσεων για την προστασία της πρώτης κατοικίας, την εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του ν. Κατσέλη και την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Επιπλέον, η αίσια έκβασή της είναι απολύτως απαραίτητη προκειμένου να διαμορφωθεί ευνοϊκό κλίμα για την προώθηση των μεγάλων επιδιώξεων της κυβέρνηση τους επόμενους μήνες. Η πρώτη θα είναι η αλλαγή της χρήσης των SMPs και ANFAs, ώστε να χρησιμοποιούνται για επενδύσεις. Το θέμα δεν αποκλείεται να συζητηθεί και στο πλαίσιο της επίσκεψης των θεσμών στην Αθήνα, καθώς ήδη ετοιμάζονται οι προτάσεις για τις υποψήφιες επενδύσεις. Υψιστη επιδίωξη των επόμενων μηνών θα είναι φυσικά η μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2021 και 2022. Στην κατεύθυνση αυτή, το οπλοστάσιο της κυβέρνησης θα ενισχυθεί κυρίως από τη νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που έχει προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Mικρός ήταν ο αριθμός των εξαγορών που «μετράει» φέτος το ελληνικό οικοσύστημα των startups. Για την ακρίβεια, μόλις μία startup περιήλθε φέτος υπό τον έλεγχο κάποιας άλλης εταιρείας, σύμφωνα με έκθεση του Found.ation. Ο λόγος για τη Radiojar την οποία εξαγόρασε τον Μάρτιο η αμερικανική iHeartMedia. Ο αριθμός των εξαγορών είναι ελαφρώς μικρότερος σε σχέση με το 2018, όταν εξαγοράστηκαν δύο νεοφυείς εταιρείες. Ωστόσο, η διαφορά σε σχέση με τα δύο προηγούμενα έτη, δηλαδή το 2016 και το 2017, είναι μεγαλύτερη, αφού τότε εξαγοράστηκαν συνολικά 10 εταιρείες. Ενδεικτικά, τα προηγούμενα χρόνια, μερικές από τις μεγαλύτερες εξαγορές ήταν εκείνη της Beat (Taxibeat) έναντι 40,4 εκατ. ευρώ το 2017, της e-food το 2014, της Quizdom το 2017, αλλά και της Ιnnoetics από τη Samsung την ίδια χρονιά.

Οι τελευταίες πληρωμές του 2019

Στα 2 δισ. ευρώ ανέρχεται ο λογαριασμός για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, ο οποίος πρέπει να πληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Διαφορετικά, από την 1η του νέου έτους θα πληρώσουν τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που προβλέπει η νομοθεσία. Μέχρι την Τρίτη πρέπει να πληρωθούν:

• Τα τέλη κυκλοφορίας του 2020 τα οποία αφορούν 5 εκατ. ιδιοκτήτες οχημάτων, ύψους 1,1 δισ.

• Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα περίπου 500 εκατ.

• Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εξοφλήσουν την τελευταία δόση του φετινού φόρου εισοδήματος. Το ποσό της δόσης που καλούνται να πληρώσουν ανέρχεται στα περίπου 500 εκατ.

Οι αυτοκαταστροφικοί αδελφοί Δομαζάκη

Σε λίγες εβδομάδες συμπληρώνεται περίπου ένας χρόνος από όταν άρχισαν να γίνονται γνωστά στο ευρύ κοινό τα προβλήματα ανάμεσα στους αδελφούς Δομαζάκη, ιδρυτές και μέχρι πρότινος βασικούς μετόχους της Creta Farms. Μάλιστα, την 1η Φεβρουαρίου 2019 η εταιρεία είχε εκδώσει ανακοίνωση που κατηγορούσε τους δημοσιογράφους για παραπληροφόρηση και διέψευδε τα δημοσιεύματα περί «εκρηκτικών σχέσεων» μεταξύ των δύο αδερφών. Δυστυχώς η πραγματικότητα δεν άργησε να διαψεύσει την ίδια την εταιρεία. Η αναφορά στην ετήσια οικονομική έκθεση για τη χρήση του 2018, η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 2 Μαΐου 2019, ότι ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης είχε χρηματοδοτήσει την εταιρεία με το ποσό των 11,6 εκατ. ευρώ και ότι ο ίδιος έχει αποστείλει σχετική επιστολή στον ορκωτό ελεγκτή της επιχείρησης οδήγησε σε αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της και πολύ γρήγορα τη μέχρι τότε κορυφαία αλλαντοβιομηχανία της χώρας, στον γκρεμό. Αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη η κατάρτιση της συμφωνίας εξυγίανσης, βάσει της οποίας η Creta Farms θα αλλάξει χέρια και εκτός απροόπτου θα καταλήξει στην Impala Invest. Το βέβαιο είναι πως στα οικονομικά πανεπιστήμια θα διδάσκεται η ιστορία της Creta Farms…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή